Socialiștii europeni așteaptă explicațiile PSD: “Condamnăm orice formă de violență împotriva unui protest pașnic”

"Situația din România va constitui, în mod clar, un subiect de discuție în cadrul următoarei reuniuni a Partidului Socialiștilor Europeni (PES), care va avea loc în această toamnă".

Este declarația făcută pentru PressOne de liderul Partidului Social Democrat din Austria (SPÖ), fostul cancelar Christian Kern, care a precizat că PES așteaptă explicații din partea PSD în urma protestului diasporei din 10 august, care s-a soldat cu peste 650 de plângeri penale din partea protestarilor în urma intervenției violente a jandarmilor.

Premierul Viorica Dăncilă ar putea fi chemată în Parlamentul European pentru a da explicații

Și liderii grupurilor politice din Parlamentul European vor convoca o dezbatere cu privire la evenimentele din România, potrivit Adevărul.

Aceasta ar urma să aibă loc în sesiunea plenară de la Strasbourg din perioada 1-4 octombrie.

Procedura Parlamentului European prevede ca la astfel de dezbateri să participe premierul țării a cărei situație este luată în discuție.

Reamintim că la precedenta dezbatere din Parlamentul European, care a luat în discuție situația din România, premierul Viorica Dăncilă nu s-a prezentat pentru a susține poziția oficială a guvernului. Se întâmpla la începutul lunii februarie, iar tema conferinței era "Ameninţări la adresa statului de drept provocate de reforma sistemului judiciar din România".

"Informațiile pe care le-am primit privind incidentele din 10 August sunt alarmante"

Liderul Partidului Social Democrat din Austria (SPÖ), fostul cancelar Christian Kern, și-a exprimat poziția față de incidentele petrecute la protestul din 10 August. El a comentat și propunerea de excludere a PSD din PES, formulată de către parlamentarul danez Orla Hav.

Iată răspunsul primit la solicitarea PressOne, transmis de purtătorul de cuvânt al partidului, Georg Brockmeyer.

"Social democrația a fost considerată întotdeauna un avocat puternic pentru libertate, democrație și pentru dreptul libertății de exprimare. Alături de justiția socială, acestea sunt principiile cheie ale viziunii noastre politice, care sunt încorporate în fiecare acțiune politică pe care o adoptăm.

Prin urmare, informațiile pe care le-am primit, privind incidentele din 10 August, din București, sunt alarmante. Este de la sine înțeles că am condamnat și vom condamna în totalitate orice formă de violență împotriva cetățenilor care își exercită dreptul de a protesta pașnic.

Situația din România va constitui, în mod clar, un subiect de discuție în cadrul următoarei reuniuni a Partidului Socialiștilor Europeni (PES), care va avea loc în această toamnă. Așteptăm o clarificare și o explicație din partea partidului din România (n.r – PSD)".

ALDE ia în discuție, la rândul său, situația din România

 

Situația din România va fi luată în discuție și în cadrul ALDE european, pe 7 septembrie, a declarat purtătorul de cuvânt al alianței, Didrik de Schaetzen, pentru G4Media.ro.

Totul după ce șefa liberalilor austrieci, Beate Meinl-Reisinger, i-a adresat o scrisoare președintelui ALDE european, Hans van Baalen, în care a solicitat excluderea partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu din familia europeană, criticând "refuzul liberal-democraților români" de a părăsi coaliția de guvernare cu PSD și acuzând partidul că acționează "împotriva intereselor și valorilor" promovate de ALDE european.

*

Peste 650 de persoane au depus plângeri penale, până la această oră, în urma intervenției violente a jandarmilor în timpul protestului din Piața Victoriei, din 10 august, potrivit Parchetului General.

Intervenția jandarmilor face obiectul unui dosar aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.