Vizionarea: ia un prieten cu tine!

Foto: Lucian Muntean

M-a sunat zilele trecute o prietenă să mă roage să merg cu ea la o vizionare. Era foarte entuziasmată de un apartament cu trei camere din 1986, de circa 80 de metri pătrați, undeva sub Podul Grant. Prețul: 84.000 de euro.

"Nu este aranjat, arată destul de rău. Te rog să nu te sperii", se scuza la telefon, de parcă mă invita la ea acasă. "Mi-am imaginat deja, după poze, și cum îl voi aranja!"

Ups! Prima greșeală.

Alegerea unei locuințe presupune nu doar un efort financiar consistent, dar și o serioasă investiție emoțională.

Cine și-a căutat măcar o dată o locuință, chiar și pentru închiriere, știe că imaginația ți-o ia razna. Vezi un colț mai însorit și-ți închipui deja ce bine va sta acolo mușcata de la mama. Apoi îți rămân ochii la o comodă pe care ai pune poza de familie.

Și prietena mea era convinsă că acel apartament este căminul unde își va crește băiatul de 2 ani și fetița care urmează să i se nască.

Ajunse acolo, am văzut tot ce ascundeau pozele: un miros greu, ferestre defecte, tocuri rupte și pereți spoiți de mântuială pentru a acoperi crăpături și urme de igrasie. Bonus: un proprietar care nu era dispus să negocieze.

Am plecat de acolo la braț cu o femeie cu inima frântă și am avut nevoie de un discurs solid să o conving să caute altceva.

Evident, durerea ei era cauzată nu atât de cum arăta apartamentul în realitate, ci de renunțarea la acele plăsmuiri frumoase - care nu ne ajută deloc, din păcate, să luăm decizii raționale.

Pregătirea

Cel mai bun lucru, când mergi la o vizionare, e să stabilești ce vrei de la noua locuință. Apoi să treci totul pe o listă.

Un bun punct de plecare este să decizi dacă vrei să îmbătrânești acolo, să stai câțiva ani, să închiriezi...

În funcție de răspuns, poți continua:

* Vrei să fii aproape de supermarket, de creșă, de un parc sau de o sală de fitness?

* Vrei să ajungi în 10 minute la serviciu?

* Vrei să te muți imediat? (Dacă ești dispus să renovezi înainte să te muți, socotește bine bugetul pe care îl ai la dispoziție. Nu socoti în minus. Adaugă o treime la costurile maximale ale investiției pe care ți-o dorești.)

Bineînțeles, e important să nu exagerezi. Selectează din listă trei-cinci dintre cele mai importante așteptări și ține-te de ele.

Căutarea

* Construiește-ți o bază de date: poți aștepta oferte de la un agent imobiliar sau poți căuta anunțuri în ziare, dar nu este foarte eficient. Cel mai bine ar fi să găsești câteva site-uri specializate, care oferă filtre de căutare. Alege doar ofertele cu poză. Te scutesc de multe drumuri.

* Fă-ți o listă scurtă cu oferte care îți convin și mai întreabă la telefon despre detaliile care te interesează în mod deosebit: dacă actele sunt pregătite, anul de construcție, suprafața utilă (adică spațiul efectiv din casă, fără pereți sau balcon), dotările cu care este predată, existența unei aerisiri la baie, orientarea după punctele cardinale etc.

* Anunță de la început condițiile în care poți vira banii: cash, credit, în tranșe etc.

Vizita

* Ia întotdeauna cu tine pe cineva. Ar fi de preferat ca persoana respectivă să fie un prieten neimplicat în tranzacție. Nu te baza pe agentul imobiliar decât dacă ai referințe bune despre el.

* Odată ce ai ajuns, verifică fără jenă detaliile care te interesează și pune întrebări despre orice neclaritate. Dacă întâlnești vreun vecin pe scări, interoghează-l.

* Nu te entuziasma în fața proprietarului. Mai bine așteaptă câteva ore sau o zi, înainte să faci o ofertă.

* Nu te opri din căutare atunci când ai găsit locuința visurilor. Oricât de fermă pare promisiunea proprietarului, unii oameni se răzgândesc peste noapte.

* În cazul locuințelor pe care le vinde chiar dezvoltatorul, este important să nu semnezi nimic până când un notar sau un avocat nu verifică actele și autorizațiile firmei de construcții.

* Este indicat să alegi tu notarul, fiindcă, uneori, vânzătorul îți toarnă fel de fel de povești.

Nu accepta nicio complicație cu actele. Oricât de dureros ar fi.

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.

Donează