Trei portrete ale UE în ziarele pro-Kremlin din Rusia

Vladimir Putin este prezentat de propaganda rusă ca apărătorul valorilor creștine și salvatorul lumii. Sursa foto: Wikipedia

V-ați întrebat de unde se inspiră propaganda care prezintă România ca fiind victima Vestului decadent? Și cum au ajuns românii să fie spoliați de către străini și mereu blocați în destinul lor național de către oculta mondială, Illuminati și Soros?

Un raport publicat recent de Centrul pentru Studii Europene "Wilfried Martens" (think tank-ul Partidului Popular European) poate sugera un răspuns. Autorii descriu cum funcționează propaganda pro-Kremlin în interiorul Rusiei și cum este portretizată Uniunea Europeană în presa de la Moscova.

Orice asemănare cu propaganda de pe site-uri obscure din România nu este întâmplătoare.

Documentul arată că, în general, UE le este prezentată rușilor ca o zonă în plină decadență, ne-creștină, incapabilă să facă față provocărilor globalizării și ostilă Rusiei, din cauza succesului acesteia pe linie politică.

În contrast, Rusia e descrisă drept salvatoarea și păstrătoarea valorilor morale sănătoase, precum și a curajului militar, amintindu-se de fiecare dată că este înconjurată de dușmani istorici.

*

Noua propagandă rusă are în spate o istorie care o face posibilă. La finalul dezintegrării Uniunii Sovietice (a cărei propagandă era articulată în jurul luptei de clasă), o mare parte dintre intelectuali au rămas fără ajutoare sociale, considerând Vestul vinovat pentru asta.

Pe fondul închiderii față de Occident și al faptului că majoritatea rușilor își iau informațiile de la televiziunea de stat, regimul de la Kremlin a putut instaura o nouă propagandă, despre care raportul notează că este un mix de știri false și teorii ale conspirației, condimentate cu idei politice preluate atât de la extrema stângă, cât și de la cea dreaptă.

"Ideologia pe care o folosește Rusia pentru a contracara narativa UE de promovare a democrației se bazează pe ideea unei lumi rusești care se opune valorilor europene și drepturilor individuale.

Un alt argument al propagandiștilor ruși este că există întotdeauna o confruntare între Rusia și Vest. Această idee este susținută de mărturiile despre Războiul Rece și modelul sovietic al confruntării dintre două sisteme, dublată de un conservatorism de secol XIX", arată raportul.

De asemenea, autorii notează că, în general, populația din Rusia nu consideră că are cu adevărat influență politică. Rușii sunt tentați mai degrabă să nu chestioneze autoritatea, în timp ce admit, totuși, că țara lor are probleme de natură economică.

Un detaliu: majoritatea populației crede că rușii nu au trăit niciodată mai bine decât în perioada 2000-2012...

Tweet al ambasadei Rusiei de la Londra: "Dacă Rusia este în declin, de unde atâta îngrijorare? Sau poate adevărata problemă este declinul Vestului și că noi ne descurcăm mai bine?"

Autorii raportului afirmă că, pentru informare, maximum 1,5% dintre ruși caută surse alternative canalelor de televiziune.

Potrivit documentului, nu numai programele de știri, dar și show-urile TV stimulează pasivitatea telespectatorilor, arătându-le cât de rea este lumea și cum e de preferat să nu iasă niciodată din propriul spațiu de confort.

Pentru a le distrage atenția de la nivelul de trai, rușilor li se induce continuu pericolul unor dușmani istorici, care, chipurile, vor să le destrame patria.

Canalul cu cea mai mare audiență funcționează în interiorul acestei paradigme: desigur, în Rusia sunt și probleme, dar acestea sunt mult mai puțin grave decât în Vest, unde societatea pur și simplu se dezintegrează.

Apoi, toate aceste idei sunt reluate și mixate, mai ales pe internet, unde armatele de trolli ale Kremlinului pot posta zilnic sute de comentarii sau tweet-uri la orice material neconvenabil.

Metoda aceasta, arată raportul, este folosită cu succes și de către ambasadele Rusiei; recent, cea din Londra a postat pe twitter o animație în care liderii zonei europene sunt porcușori care promovează drepturile minorităților sexuale, în timp ce Rusia este reprezentată de un sănătos urs brun...

Propaganda antioccidentală a Rusiei s-a intensificat, observă autorii, după anii 2011 și 2012, care au fost marcați de proteste antiguvernamentale desfășurate la Moscova.

De atunci, sursele media au început să promoveze imaginea Rusiei de salvator al lumii, în ciuda Americii, al cărei instrument este Uniunea Europeană − decăzută moral și agresivă cu poporul rus.

În final, raportul propune ca eforturile europene să se concentreze pe contracararea propagandei rusești, fiindcă o parte dintre miturile și teoriile conspirației rulate în Rusia prind teren în țările care fac parte din UE.

Raportul integral poate fi citit aici.