SUA vs Huawei: riscuri de securitate și bătălia cu Apple

Huawei se luptă cu Apple pentru o felie mai mare din piața americană.

Când, săptămâna trecută, membrii unei comisii a Senatului le-au cerut să ridice mâna dacă le-ar recomanda cetățenilor americani să folosească produse Huawei sau ZTE, oficialii de la CIA, FBI și NSA chemați la audieri n-au schițat nici un gest.

Agențiile de securitate au dat, astfel, un avertisment celor care folosesc tehnologie chinezească, scrie CNN.

Pentru o parte a publicului, acțiunea concertată împotriva Huawei reprezintă un nou episod din războiul pe care compania chineză îl duce cu Apple pentru o cotă cât mai mare din piața americană.

Există un risc în a permite oricărei companii îndatorate unui guvern străin să penetreze infrastructura de telecomunicații a Statelor Unite, a declarat directorul FBI, Christopher Wray, la audierile din Senat.

Un terminal Huawei are capacitatea de a introduce un virus de tip malware într-un sistem informatic. "Poate fi folosit pentru spionaj", a precizat directorul FBI.

În Statele Unite, Huawei − care este lider global în echipament de rețea − nu a avansat la fel de puternic cum a făcut-o pe alte piețe. În mare măsură, asta se explică prin atenția pe care guvernul american o acordă folosirii telefoanelor inteligente, considerate device-uri care adună date pentru serviciile de spionaj.

Încă din 2012, un raport al Congresului american plasa cele două companii chineze, Huawei și ZTE, în zona de suspiciune.

De ce? Din cauza legăturilor dintre board-ul companiei Huawei și guvernul chinez.

Într-o analiză din 2011 a celor de la The Guardian, se spune că fondatorul Huawei, Ren Zhengfei, a fost, până în 1983, șeful departamentului de cercetare în telecomunicații din armata chineză.

"Compania a dezvăluit pentru prima dată cine sunt membrii consiliului de administrație și cifrele de vânzări din străinătate.

Studiindu-le biografiile, nu veți găsi legături evidente cu armata sau cu guvernul chinez − cu siguranță, nu în cazul președintelui, Sun Yafang, care s-a alăturat companiei în 1989.

Este ciudat, având în vedere că știrile chineze sugerează că a lucrat la Ministerul Securității de stat", scria cotidianul britanic.

În 2012, conducerea Huawei a contestat puternic raportul Congresului, susținând că nu are nicio bază reală.

În zone precum Europa Centrală și de Est, vânzările telefoanelor Huawei le surclasează pe cele ale companiei Apple, date fiind caracteristicile similare și prețul mai mic.

"Operăm în 170 de țări. Nu prezentăm un risc de securitate cibernetică mai mare decât orice alt producător de telefoane mobile", susțin cei de la Huawei.

În 2017, Huawei a devenit al doilea producător global de telefoane mobile de tipul smartphone. Pentru chinezi, piața americană este una cu potențial uriaș, deoarece până acum a avut de-a face cu restricții de vânzare a unor dispozitive și cu opoziția fățișă a autorităților, interesate în protejarea brandurilor proprii.

De altfel, acum câteva săptămâni, partenerul din SUA al Huawei, gigantul AT&T, care trebuia să îi asigure intrarea pe piața americană în acest an, s-a retras în ultimul moment din această asociere.

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.

Donează