Cadru din filmulețul "Coco de Elevador", regizor Paulo Passaro.

La cea mai recentă conferință video, Vladimir Putin le-a spus elevilor ruși că oricine va deveni lider în sfera Inteligenței Artificiale (AI) va conduce lumea.

Domeniile în care sunt implicați roboți AI se înmulțesc, dar nu toți sunt concepuți să ducă la îndeplinire munci complicate sau de importanță vitală. Dimpotrivă. Am ales câteva exemple despre ce au mai făcut roboții vara aceasta.

Pic2Recipe. Robotul bucătar

Imaginile cu farfuriile de mâncare pe care le postăm pe Facebook sunt în general considerate balast. Trecem peste ele și, în cel mai bun caz, ne înduplecăm să dăm un like.

O echipă de cercetători de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), cea mai bună universitate tehnică a lumii, a găsit o modalitate de întrebuințare pentru aceste fotografii care "mănâncă" din memoria internetului.

Studiul celor de la MIT are la bază "antrenamentul" unui robot de tipul AI, denumit Pic2Recipe, care a fost învățat să recunoască ingrediente și să sugereze rețete folosind colecții de fotografii cu mâncare postate pe social media.

"Din punctul de vedere al computerelor, mâncarea este în general neglijată, fiindcă nu avem seturi de date suficient de mari pentru a putea face predicții. Dar s-ar putea ca aparent inutilele fotografii de pe social media să ne poată oferi o mai profundă înțelegere a preferințelor alimentare și a sănătății", spune cercetătorul Yusuf Aytar, membru al echipei de la MIT.

Echipa de la MIT a pus laolaltă baze de date și a creat un set de circa un milion de rețete cu ingredientele și imaginile aferente. Apoi a "antrenat" un robot să identifice modele și să realizeze conexiuni.

Astfel, dacă "vede" o imagine cu mâncare, Pic2Recipe este în măsură să recunoască ingrediente precum făină, ouă sau unt și să sugereze alte rețete, pe care le extrage din baza sa de date ca fiind similare.

Pic2Recipe ar putea fi folosit ca asistent în probleme de nutriție. Mai prozaic, dacă cineva fotografiază un fel de mâncare într-un restaurant, roboțelul va putea să îi identifice ingredientele astfel încât clientul să îl poată prepara și acasă.

Deocamdată, Pic2Recipe se descurcă cel mai bine cu… deserturile, fiindcă acestea predomină în baza de date pe care lucrează. Ar putea funcționa și pe post de sous-chef, să ne ajute să gătim în funcție de dietă și de ceea ce avem în frigider.

Baxter. Robotul cu memorie episodică

Se dă o ladă de scule. Dacă ridicăm o unealtă, apoi o punem la loc și îi ordonăm robotului să facă la fel, acesta va fi complet pierdut.

Comanda "Ridic-o!" înseamnă că el ar trebui să fie capabil să vadă și să identifice obiectele, să înțeleagă ce i se cere și să știe exact la care dintre uneltele din ladă ne-am referit. Asta ar însemna să fie capabil să se întoarcă în timp, să-și amintească momentul în care am ridicat și apoi am pus la loc unealta respectivă și să o distingă printre celelalte instrumente.

Sistemul ComText − de la "commands in context" (comandă în context) − are la bază un principiu folosit de asistentul personal Alexa (dezvoltat de compania Amazon) și a fost testat pe un robot cu două brațe, denumit Baxter.

Foto: mit.edu

Datele sau zilele de naștere sunt forme a ceea ce se numește memorie declarativă. Aceasta este de două feluri, semantică − bazată pe generalități de genul "Cerul este albastru" − și episodică, bazată pe experiențe personale, cum ar fi întâmplările de la o petrecere.

Cele mai multe experimente cu roboți programați pentru machine learning s-au concentrat pe memoria semantică.

ComText încearcă să le antreneze însă memoria episodică, care nu inventariază doar tipul obiectului, ci și mărimea lui, forma, poziția și dacă aparține cuiva. De aici, robotul este capabil să extragă un înțeles și să răspundă la comenzi mai complexe.

"Roboții ar trebui să aibă mai multe feluri de memorie, la fel ca oamenii. Am formulat matematic această posibilitate și acum explorăm dacă aceste două feluri de memorie pot lucra împreună".

Andrei Barbu, cercetător MIT

Baxter a reușit să ducă la bun sfârșit 90% dintre comenzi. "Această lucrare este un pas înainte în construirea de roboți care interacționează mult mai natural cu oamenii", a spus Luke Zettlemoyer, profesor asociat în știința calculatoarelor la Universitatea din Washington.

Amper. Robotul compozitor

I am AI (Eu sunt Inteligența Artificială) este titlul unui album produs de o vlogger-iță americană, Tayrn Southern. Este primul album compus în totalitate de o mașinărie.

Albumul conține piese compuse și orchestrate de un software de tipul machine learning care se numește Amper. Producătorul nu trebuie nici măcar să aibă cunoștințe muzicale, e suficient să îi ceară robotului anumite specificații legate de stil sau ritm.

Pe site-ul care vinde softul se promite că produsul final va fi unic, intuitiv și broadcast-ready (gata de difuzat). Drepturile de autor pot fi încasate integral de "artist" fără să mai treacă printr-o casă de discuri.

Aici, o mostră a compozițiilor lui Amper, după aranjamentul lui Tayrn Southern.

Festivalurile de muzică electronică nu vor mai fi niciodată la fel.

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.

Donează