Recomandări de sărbători: trei aparate foto compacte

Fotografie: Rtbilder / Dreamstime

Când se întâmplă să mi se mai ceară sugestii legate de cumpărarea unui aparat foto, după întrebările normale despre buget și scop, fac tot posibilul să îl conving pe doritor să abandoneze ideea de a-și lua un DSLR.

Corpul poate fi ieftin, dar obiectivele cu adevărat bune vor costa o avere și, în plus, tot ansamblul va fi mare și greu. Pentru nevoile unei familii sau ale unui turist, cred că un aparat foto compact este, de regulă, mai mult decât suficient.

M-am uitat, așadar, la aparițiile din 2017 și am încercat să găsesc cele mai bune trei variante.

Sursa foto: sony.co.uk

Sony Cyber-shot DSC-RX100 V

Vârful de gamă al aparatelor compacte de la Sony, modelul DSC-RX100 V, are toate funcțiile de care ai nevoie și câteva pe care sigur nu le vei folosi vreodată.

Are 20 de megapixeli, adică suficient pentru a face printuri de foarte bună calitate până la o dimensiune de cel puțin 30 pe 40 de centimetri.

Obiectivul este excepțional, fabricat de compania germană Zeiss, și oferă un zoom de 24-70 mm. Această plajă focală poate să acopere orice tip de imagine, de la peisaj la portret.

Cu adevărat spectaculoasă, și de negăsit la obiectivele zoom profesionale, este luminozitatea, între f1.8 (la focala de 24 mm) și f2.8 (la focala de 70 mm). Asta înseamnă că, și dacă lumina este slabă, aparatul nu va avea probleme să înregistreze o imagine expusă corect.

O altă funcție uluitoare este viteza de captare a imaginilor: RX 100 V poate capta până la 24 de cadre pe secundă. Practic, este ca și cum ai filma (imaginea de peliculă având tot 24 de cadre pe secundă).

Aparatul dispune și de un vizor electronic foarte util, dar și de o alternativă la ecranul din spate − pe care, de multe ori, din cauza luminii, nu vezi corect imaginea.

Filmează în rezoluție 4K și are funcții video care vor întrece cu mult așteptările unui amator.

Prețul este în jur de 3.800 de lei, din care se mai scad 700 de lei printr-o ofertă de cashback a producătorului.

Sursa foto: canon-europe.com

Canon PowerShot G9 X Mark II

Seria G de la Canon are un raport calitate-preț foarte bun. Oricare model din această serie va satisface cu brio nevoile unui amator.

Are tot 20 de MP, dar obiectivul este mult mai slab ca luminozitate. Plaja focală a zoom-ului este similară, 24-84 mm, dar cu luminozitatea de numai f2.0 (la focala de 24 mm) și de f4.9 (la focala de 84 mm).

Sursa foto: canon-europe.com

Interfața este similară cu cea a unui smartphone. Aparatul are wireless și bluetooth, dar nu înregistrează video 4K, iar acumulatorul ține destul de puțin.

La prețul de 1.699 de lei, minus un cashback de 150 de lei oferit de producător, Canon G9X Mark II este o variantă foarte competitivă.

Sursa foto: panasonic.com

Panasonic Lumix DMC-LX15

Acest model de la Panasonic are cel mai luminos obiectiv dintre toate cele trei aparate pe care vi le recomand. Are un zoom de 26-78 mm cu o diafragmă de la f1.4 (la 26mm) și f2.8 (la 78 mm).

Obiectivul este realizat în parteneriat cu Leica. Aparatul are un ecran rabatabil, dar, spre deosebire de Sony, nu are un vizor electronic. Una dintre cele mai apreciate calități este autofocusul extrem de rapid.

Funcția de video este una performantă − filmează 4K. Aparatul dispune și de opțiunea focus peaking pentru cei care folosesc clarul manual în timpul filmării.

Stabilizarea imaginii este foarte bună, astfel că se poate filma fără probleme ținând aparatul în mână.

O funcție inedită este cea de Post Focus Stacking. Ea presupune fotografierea mai multor cadre ale aceleiași scene, cu diferite zone de clar, care pot fi combinate apoi într-o singură fotografie, cu adâncime de câmp aleasă de utilizator.

Acest aparat poate fi cumpărat cu 2.499 de lei, minus un cashback de la producător în valoare de 475 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.

Donează