Rata la bancă, mai mică decât chiria

Complexul rezidențial Central Park din București. Foto: Lucian Muntean

Dacă vă gândiți să vă mutați într-un oraș mare precum București sau Cluj-Napoca, trebuie să știți că achiziția unei locuințe rămâne, în general, o variantă mai avantajoasă decât închirierea ei.

Regula nu se aplică în cazul unor capitale din Vestul Europei. Acolo, chiar dacă un credit presupune costuri ceva mai mici, prețurile de pe piața imobiliară sunt până la de 14 ori mai ridicate decât în București.

Mai exact, prețul mediu al unui metru pătrat dintr-o locuință este, la Londra, de peste 14.000 de euro, iar la Paris, de circa 7.000 de euro. La Roma este de 6.000 de euro, în timp ce la București este de circa 1.000 de euro, potrivit unui studiu publicat de portalului de imobiliare Storia.ro.

Garsonierele

O garsonieră în București costă, în medie, 38.000 de euro, iar chiria pentru aceeași locuință este de 230-250 de euro pe lună, la fel ca în Cluj-Napoca, potrivit datelor de pe Storia.ro.

În schimb, dacă obținem un credit Prima Casă, valoarea ratei în lei pentru un contract pe 30 de ani echivalează cu aproximativ 160 de euro pe lună. 

În cazul unui credit ipotecar obținut în aceleași condiții, ratele variază între 180 și 220 de euro, potrivit Conso.ro, fără a lua în calcul costurile cu avansul solicitat de bancă.

Apartamentele cu două camere

Raportul se menține în cazul apartamentelor cu două camere, al căror preț mediu în Capitală este de 55.000 de euro. Chiria medie pentru un astfel de apartament este de 330 de euro pe lună, în timp ce la Cluj-Napoca urcă la 370 de euro.

Totuși, o rată la bancă prin programul Prima Casă este echivalentul a 220 de euro pe lună. În cazul unui credit ipotecar obișnuit, rata poate ajunge și la 300 de euro pe lună.

Locuințele mari

Abia în cazul apartamentelor cu trei camere sau mai multe, costurile ratei la bancă se apropie de cele ale chiriei.

Mai exact, valoarea medie a unui apartament cu trei camere în București este de 80.000 de euro, în timp ce chiria este de circa 420 de euro pe lună. La Cluj-Napoca, chiria urcă la 550 de euro pe lună.

O astfel de locuință nu este eligibilă pentru programul Prima Casă fără un avans consistent, deoarece depășește plafonul de finanțare. În schimb, ratele unui credit ipotecar oarecare variază între 330 și 440 de euro pe lună.

În plus, nu trebuie uitat că, și atunci când ratele pot depăși nivelul chiriei, acestea reprezintă plata desfășurată a unei investiții, în timp ce chiriile sunt cheltuieli care nu se mai recuperează niciodată.

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.

Donează