Primarul care-i pune pe asistații social să măture străzile: "E o decizie corectă pentru cei care plătesc impozite"

Adrian Torma, primarul orașului Moldova Nouă. Foto: Facebook

Primarul orașului Moldova Nouă din județul Caraș-Severin, Adrian Torma (PNL), a anunțat că, începând din această lună, măturatul stradal din localitate va fi efectuat de către cetățenii care primesc ajutoare sociale.

Contactat de PressOne, Torma a povestit că a luat această decizie în urma unei diminuări a bugetului. Întrebat cum au primit oamenii decizia, ne-a răspuns că orice ieșire din confort creează un mic disconfort. 

"Cheltuiam undeva la 400.000 de lei pe an"

La finalul lunii ianuarie, Adrian Torma a publicat pe contul său de Facebook un anunț în care spunea că, începând cu 1 februarie, măturatul stradal urma să fie realizat de către cele 100 de persoane care primesc ajutor social din partea primăriei Moldova Nouă.

Era pregătit să primească reproșuri și să fie criticat, spune el.

Postarea din 31 ianuarie a lui Adrian Torma.

*

Cum i-a venit ideea? Sursa de inspirație pare să fi fost lipsa banilor.

"Decizia a fost luată în urma unor situații mai puțin plăcute pentru primăria noastră − și aici mă refer la diminuarea bugetului −, dar și pentru îndreptarea unor proceduri nelalocul lor.

Cei cu ajutor social nu aveau activitate clară, iar noi cheltuiam pentru măturat stradal undeva la 400.000 de lei pe an.

În urma unei analize, am constatat că am putea face această activitate cu cei de la ajutor social, circa 100 de oameni, și putem acoperi asta", ne-a povestit Torma.

El crede că experiența de acum îi va ajuta pe asistații social:

"Mai facem un lucru: îi educăm pe acești oameni să își petreacă 8 ore la locul de muncă, pentru că zilele de muncă înseamnă câte 8 ore".

Păziți de Poliția locală și de "spiritul civic"

Primarul din Moldova Nouă spune că, deși nu a trecut nici o săptămână de când a trecut la aplicarea acestei idei, a primit deja sesizări că asistații social nu și-ar face treaba temeinic.

"Am avut sesizări, ceea ce era normal. Nu putem avea pretenția de la oamenii aceștia, care nu au avut nicio experiență, să își facă treaba.

Mulți au crezut că, dacă stau 5 minute, cât îi monitorizează cineva, pot să facă tot ce doresc".

De monitorizat, asistații social sunt monitorizați de funcționari din Serviciul de Gospodărire și de la Poliția Locală.

Dar primarul Torma spune că, pe lângă angajații primăriei, se bazează pe toți locuitorii orașului.

"Am comunicat pe Facebook, să știe cetățenii din Moldova Nouă că nu va mai fi o firmă de salubritate, să-i aștepte pe cei de la Asistența Socială și să vină în sprijinul nostru dacă nu își fac treaba. Oamenii au spirit civic și reclamă la Primărie.

Eu cred că este o decizie corectă pentru cei care plătesc taxe și impozite. Eu provin din mediul privat, iar în mediul privat folosești toate resursele − fie logistice, fie umane − cu înțelepciune", a mai declarat Adrian Torma pentru PressOne.

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.

Donează