Prețurile locuințelor au ajuns din nou la nivelul anului 2010

Foto: Lucian Muntean

Prețurile de pe piața imobiliară au revenit la nivelul din 2010, după creșteri succesive în ultimii doi ani, arată un raport publicat de analizeimobiliare.ro.

În București, prețurile au crescut în 2017 cu 3,4%, iar în ultimele 12 luni – cu 13%. Ritmul din Capitală este urmat îndeaproape de cel din Cluj-Napoca, unde s-au înregistrat scumpiri de aproape 10% în ultimele 12 luni, potrivit sursei citate, care aparține unui portal de vânzări imobiliare.

"Datorită ritmului susținut din ultimii ani, Cluj-Napoca a reușit nu doar să depășească prețurile practicate în București, dar să le și mențină mai bine de un an. Astfel, prețul mediu pe metru pătrat cerut în Cluj-Napoca era de 1.260 de euro la începutul anului, față de 1.200 de euro în Capitală.

Totuși, vânzătorii din București dau indicii clare că doresc să diminueze diferența de preț. Asta se vede în ritmul de creștere a prețurilor, care este ușor mai mare decât cel înregistrat în Cluj-Napoca", se arată în raport.

Cu 1.040 de euro pe metru pătrat, Timișoara este al treilea oraș din România unde prețurile cerute depășesc pragul de 1.000 de euro/mp. În Constanța, prețul mediu pe metru pătrat este de 980 de euro/mp. În Brașov și în Iași se cer 930 de euro/mp, respectiv 900 de euro/mp.

Baia Mare, Oradea și Zalău: cele mai mari scumpiri din 2017

Cele mai mari scumpiri din 2017 s-au înregistrat în Baia Mare (11,4%), unde prețul mediu cerut pe metru pătrat este de 730 de euro. În Oradea și în Zalău, prețurile au crescut cu 10%. Mai exact, în Oradea, prețul cerut este de 780 de euro pe metru pătrat, iar în Zalău, de 550 de euro/mp.

Pe de altă parte, prețurile au scăzut în Râmnicu Vâlcea (–2,7%), în Alexandria (–1,2%) și în Vaslui (–0,8%).

"Dacă cele mai scumpe locuințe se află în Cluj-Napoca și în București, cele mai ieftine sunt în Reșița și în Giurgiu, unde prețul mediu cerut pe metru pătrat este mai mic de 500 de euro", indică raportul.

Cumpărătorii devin mai puțin interesați de preț

Prețul rămâne un criteriu important în decizia de cumpărare, însă importanța lui începe să scadă în raport cu alte aspecte, precum zona sau facilitățile oferite.

"Este de remarcat intrarea pieţei imobiliare într-o etapă de maturizare: cumpărătorii au tendinţa de aloca mai mult timp pentru găsirea unei proprietăţi.

În plus, printre semnele de maturizare a pieţei se numără și diminuarea importanţei acordate de către clienţi factorului preţ, în favoarea zonei sau apropierii de facilităţi, dar şi preferinţa sporită pentru locuinţele noi, în detrimentul celor vechi", concluzionează raportul.

De asemenea, interesul pentru cumpărarea unei locuințe a revenit în 2017, după o scădere ușoară anul trecut, în favoarea închirierilor.

Astfel, din totalul populației cu o nevoie imobiliară, ponderea celor interesați să cumpere o locuință a scăzut la 53,7% în 2016, față de 55,2% cu an înainte. În paralel, persoanele interesate să ia o proprietate în chirie a crescut la 11,8% în 2016, de la 10,6% cu un an înainte.

Totuși, în 2017, se constată o creștere cu 16% a interesului pentru cumpărarea unei locuințe în principalele orașe din țară. Excepție face doar Cluj-Napoca, unde cererea a scăzut cu 7% în primele trei luni din acest an, față de aceeași perioadă a anului trecut. În schimb, în București, interesul a crescut cu 13%.

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.

Donează