Ochelarii cu recunoaștere facială intră în dotarea poliției chineze

Așa se vede în centrul de comandă imaginea transmisă de ochelarii cu recunoaștere facială. Sursa foto: twitter.com/xinwenfan/

Vacanța de Anul Nou Chinezesc a venit cu un gadget care forțează limitele supravegherii populației: ochelarii de soare cu funcție de recunoaștere facială.

China este, de altfel, lider mondial în aplicarea socială a tehnologiilor de ultimă generație, astfel că dotarea polițiștilor chinezi cu asemenea ochelari nu constituie o surpriză.

Potrivit TechSpot, ochelarii sunt produși de o companie din Beijing denumită LLVision Technology și pot identifica o persoană în 100 de milisecunde.

Baza de date pe care o accesează purtătorul unor asemenea ochelari cuprinde 100.000 de chipuri diferite, însă acuratețea procedurii ar putea fi afectată de mișcarea continuă din realitate. (Mai multe fotografii cu noul device puteți vedea aici.)

Ochelarii LL Vision nu folosesc o bază de date stocată în cloud, așa cum procedează majoritatea sistemelor de recunoaștere facială. Sunt conectați la un hard disk pe care agentul de poliție trebuie să-l aibă, de asemenea, asupra sa. Astfel, dacă identificarea se produce, numele și adresa persoanei sunt furnizate într-un timp mai scurt.

Oficialii Amnesty International avertizează cu privire la riscul ca acești ochelari să fie folosiți abuziv de către autoritățile din China, țară care are oricum probleme cu respectarea drepturilor omului.

Potrivit lui William Nee, cercetător al Amnesty pentru China, citat de Wall Street Journal, dotarea agenților de poliție cu acest dispozitiv crește potențialul unei stări de supraveghere totală.

În aceste zile, ochelarii de soare cu funcție de supraveghere sunt testați în gări aglomerate din China, profitându-se de faptul că sute de milioane de oameni pleacă, de sărbători, către localitățile natale.

Ca să ne facem o idee despre amploarea acestui trafic, din 1 februarie până în 10 februarie chinezii au făcut peste 732 de milioane de călătorii pe calea ferată, cu autobuze sau feriboturi.

La fel ca în cazul altor metode de recunoaștere facială, există pericolul identificării eronate a unor suspecți, fiindcă sistemele sunt atât de "inteligente" pe cât le permite baza de date pe care o folosesc.

De exemplu: dacă în baza de date au fost introduse mult mai multe chipuri de bărbați albi decât ale unor femei de culoare, sistemul nu va putea decide cu privire la un suspect care este din a doua categorie. Altfel spus, dacă rasa este sub-reprezentată, crește posibilitatea ca o persoană să fie identificată greșit.

Când, în 2013, s-a anunțat lansarea pe piață a Google Glass, lumea internauților s-a cutremurat la gândul că nu vom mai putea controla felul în care privim realitatea.

Între timp, însă, avansul tehnologiei ne-a abrutizat suficient de mult încât să nu ni se mai pară periculoasă o pereche, aparent banală, de ochelari.

Mai mult, așa cum ne arată și noile lentile smart realizate de compania Vaunt, există produse care nu mai au nici aspectul acela de cyborg, nu folosesc căști, butoane sau ecran LCD care să strălucească, astfel că nu se mai deosebesc de ochelarii normali și nu mai atrag atenția.

Doar că aceste lentile sunt capabile nici mai mult, nici mai puțin decât să-ți proiecteze imagini direct pe retină.

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.

Donează