O metodă simplă pentru evitarea deciziilor greșite

Foto: Michał Parzuchowski / Unsplash

Când eram în facultate, am jucat poker online timp de câțiva ani. Fiind un joc de îndemânare și noroc, bazat pe informații incomplete, pokerul este un fel de antrenament intens pentru abilitatea de a lua decizii.

Natura jocului te învață să nu faci o legătură directă între calitatea deciziilor și calitatea rezultatelor. În poker, la fel ca în viață, poți să iei decizia corectă în baza informațiilor existente și totuși să dai greș.

Acesta este unul dintre conceptele fundamentale ale jocului.

Totuși, în viața reală, obișnuim să evaluăm corectitudinea unei decizii doar în funcție de rezultatele ulterioare. Când finalul este fericit, pesemne că am judecat bine; când nu, înseamnă că am greșit pe undeva.

O fostă jucătoare profesionistă de poker, Annie Duke, numește acest tip de eroare cognitivă "resulting".

Pentru a arăta cât de puternică este înclinația de a asocia deciziile cu rezultatele, Annie Duke le propune oamenilor să se gândească la cea mai bună și la cea mai proastă decizie pe care au luat-o în ultimul an.

Răspunsurile primite sunt previzibile: decizia bună a dus la un rezultat bun, iar cea proastă, la un rezultat prost.

Această prejudecată persistă, cu toate că, uneori, avem noroc chiar dacă am luat decizia greșită, iar, alteori, o decizie bine chibzuită determină un eșec.

Corelația falsă dintre deciziile greșite și rezultatele proaste afectează profund cultura unei organizații.

Dacă angajații sunt evaluați doar în funcție de rezultate, penalizați pentru rezultatele slabe și recompensați pentru rezultatele bune, atunci ei vor avea grijă să se protejeze, asumându-și cât mai puține riscuri, ceea ce este o cale sigură spre mediocritate.

Pentru a fi competitiv la un nivel înalt, trebuie să fii dispus să-ți asumi riscuri și să nu te temi să pierzi.

În poker, la fel ca în afaceri, jucătorii inteligenți nu sunt preocupați de variabilele pe care nu le pot controla, ci se concentrează pe ceea ce ține de ei: evitarea deciziilor greșite.

În acest scop, Annie Duke recomandă o metodă inventată de psihologul Gary Klein, numită "pre-mortem", care presupune să pui răul înainte, imaginându-ți că decizia pe care ai luat-o a produs cel mai rău rezultat posibil.

Dacă te gândești să pornești o afacere, imaginează-ți că, la un an de la deschidere, ești în faliment și întreabă-te ce nu a mers așa cum ai plănuit.

Acest exercițiu te obligă să pui la îndoială previziunile optimiste care duc frecvent la decizii greșite.

Metoda pre-mortem este un antidot pentru naivitatea care îi face pe oameni să vadă lucrurile așa cum ar vrea ei să fie, nu așa cum sunt ele în realitate.

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.

Donează