"Mesajul lui Morgan Freeman de pe patul de moarte" provine dintr-o făcătură de pe Youtube

Morgan Freeman este creditat ca autor al unui mesaj care invită la reevaluare personală. (Foto: printscreen de pe un site cu proprietar anonim)

"Am 86 de ani și, din păcate, sunt pe patul de moarte. Am milioane de dolari în bancă, dar eu nu îmi pot cumpăra sănătatea pentru a-mi cumpăra viața acum.

Am o familie și milioane de fani în întreaga lume, dar mă simt singur. Nici măcar copiii mei sau o soție înstrăinată sau un frate nu stau la capul meu acum. Mi-am trăit viața greșit și nu vreau ca asta să se întâmple și cu voi".

Probabil că ați dat, în ultima vreme, peste începutul acestui "mesaj al lui Morgan Freeman", care vă va face să vedeți viața cu alți ochi. Sau cel puțin asta promite fiecare preluare a acestui text.

Pentru că "mesajul", rostogolit intens pe Facebook săptămâna trecută ca postare sponsorizată de către pagina News, circulă prin internetul de limba română de vreo doi ani.

Prima dată a fost postat în martie 2016 pe kudika.ro, la secțiunea "virale", de unde a fost preluat un an mai târziu pe site-ul devorbacutine.eu (unde a generat peste 50.000 de reacții pe Facebook), iar de acolo a fost copiat și distribuit de numeroase alte site-uri românești, precum cel al postului B1 TV, loon.ro, cyd.ro ș.a.

Cea mai recentă citare apare pe site-ul cuochiipetine.ro, una dintre zecile de "publicații" online cu aspect asemănător, care preiau conținut de peste tot și despre care nu se știe cui aparțin.

*

Am vrut să verificăm dacă mesajul care "vă va schimba viața" este real sau nu și dacă îi aparține faimosului actor american.

În primul rând, am căutat o sursă autorizată pentru biografia sa.

Potrivit IMDb, Morgan Freeman s-a născut la 1 iunie 1937. Are, deci, 80 de ani, nu 86. A fost căsătorit de două ori, divorțând a doua oară în 2010. Datele sale personale nu se potrivesc deloc cu cele ale "personajului" care ne dă sfaturi de viață.

Am tradus fragmente din text în limba engleză și le-am căutat apoi pe Google. S-a dovedit că textul care ne invită să descoperim cine suntem "cu adevărat" are ca sursă un video postat pe Youtube în 2013, și care îi este atribuit lui Morgan Freeman.

De fapt, nici măcar nu avem de-a face cu un video propriu-zis: ci cu înregistrarea unei voci care o imită pe cea a actorului american.

Mai mult, unele surse video anunță că textul este doar narat de Freeman, fără să îi aparțină. Niciuna dintre aceste variante nu poate fi confirmată.

Mesajul s-a rostogolit pe internet, fiind preluat mai ales ca o lecție de viață, ca o invitație la meditație. A ajuns și pe site-urile românești, devenind viral, chiar dacă mesajul este o făcătură, de la început la sfârșit.

De altfel, la o simplă căutare, am descoperit că Morgan Freeman este un nume folosit frecvent de către autorii unor mesaje false lansate în mediul online.

În 2017, i-a fost atribuită o declarație cum că Hillary Clinton trebuie să fie arestată pentru a restabili încrederea oamenilor în guvernul american. Cu o lună înainte, o altă știre falsă îi anunța moartea.

Tot lui Freeman i-au mai fost atribuite un text viral referitor la mass-media și un tweet. Niciunul nu îi aparține, de fapt.

Rămâne ca fiecare dintre noi să-și răspundă singur la această întrebare: de ce aș crede un mesaj care îmi promite că-mi va schimba viața, dar mă minte în privința sursei sale?

Și de ce aș avea încredere într-o publicație care-mi oferă pe post de informații niște texte traduse și copiate din alte surse − care sunt, la rândul lor, lipsite de credibilitate?

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.

Donează