Foto: Lucian Muntean

Anul trecut, mi-am cumpărat în București o garsonieră de 36 de metri pătrați, într-un bloc din 1994, pe lângă Mall Vitan. Preț: 36.000 de euro.

Cu alte cuvinte: poziționare OK, dimensiune acceptabilă, preț bun, fond vechi, la limită cu cel nou. Un chilipir, mi-am zis, deși nu avea nicio îmbunătățire. Așa că, în vară, am și renovat-o.

În timp ce căutam meșteri, și-a luat garsonieră și o prietenă. A făcut un credit imobiliar și a ales-o de la prima vizionare, într-un ansamblu nou din Regie. Ca suprafață, sunt cam la fel, dar ea a dat vreo 50.000 de euro, deci cu 50% mai mult ca mine.

Ideea e că a semnat contractul, a plătit, și-a comandat mobilă și s-a mutat bine-mersi. Finisajele cu care fusese livrată locuința erau ireproșabile.

Apoi, mă întreba pe mine când ne vizităm.

Eu, pe de altă parte, am stat vreo două luni doar să caut meșteri. Am discutat cu o firmă specializată în renovări și design interior, apoi cu câteva echipe care lucrează la negru. Vara, nimeni nu se înghesuie să renoveze o garsonieră.

Lucrările s-au întins pe vreo două luni, deși au fost minimale. M-au costat vreo 4.000 de euro (materiale + manoperă) și o vară. Finisajele sunt departe de a fi ireproșabile. În concluzie, am mai albit și m-am reapucat de fumat.

Totuși, la bani – unde mă durea pe mine – am ieșit cu mult mai bine.

Prioritățile

Trei criterii generale am avut în vedere când am cumpărat apartamentul: prețul, poziționarea și confortul (în general, se măsoară în metri pătrați, dar poate include mult mai multe elemente care țin de spațiul interior).

Problema este că mai niciodată nu le poți îndeplini pe toate trei. E ca în viață: și bine, și repede, și mult nu se poate.

Dacă prețul este avantajos, locuința ori este la periferie ori este mai mică, are niște vicii, este foarte veche, are litigii etc.

Dacă poziționarea este bună, va fi de regulă din fondul vechi, ceea ce nu este la fel de confortabil. Altfel, prețul sare mult.

Dacă este foarte confortabilă, ori e foarte scumpă, ori e aruncată în câmp.

În logica asta, excepțiile sunt fie chilipiruri, fie țepe. Important este să bifezi măcar două dintre criteriile de mai sus. Și e normal să renunți la cel la care ții cel mai puțin.

Atenție!

* La locuințele din fondul vechi, aveți grijă la structura construcției, la cum este îngrijită clădirea, la calitatea vecinilor.

* La locuințele din fondul nou, verificați foarte bine:

  • actele (eventual consultați pe cineva avizat);
  • soluțiile de construcție (ce materiale au folosit, dacă prezintă vicii, probleme de structură);
  • cine se ocupă de administrarea clădirii.

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.

Donează