Jurnal de mondial (22): fotbalul nu se întoarce acasă

Mandžukić a înscris golul victoriei în prelungiri. Sursa foto: Fifa.com

1. Anglia trebuia să închidă meciul în prima repriză.

Englezii au început partida perfect și au jucat ca o mașinărie bine unsă în primele 45 de minute, dar n-au reușit să marcheze al doilea gol. Harry Kane și Jesse Lingard au ratat două ocazii pe care le vor avea în minte pentru restul vieții.

2. Nimic nu te pregătește pentru presiunea unei semifinale de Cupă Mondială.

Înaintea partidei, Gary Neville lăuda această generație a Angliei pentru faptul că nu se retrage atunci când conduce şi nu se panichează la greu, dar englezilor li s-au muiat picioarele și au pierdut controlul meciului după pauză.

Deși au apelat la un psiholog pentru a învăța să-și înfrunte frica de eșec, fotbaliștii lui Southgate s-au sufocat și i-au lăsat pe croați să reintre în meci.

3. Nu căutați explicații pentru succesul Croației.

Întrebarea pe care și-o pune toată lumea este: cum reușește o țară de 4 milioane de locuitori să producă atâția jucători de calitate și să se califice în finala Cupei Mondiale? Răspunsul nu e ușor de găsit.

Croații nu investesc în infrastructură și nu au o strategie bine pusă la punct, ci se bazează mai degrabă pe improvizație și pe spiritul lor de luptă. Pentru al treilea meci la rând, croații au revenit după ce au fost conduși.

4. Croația are cea mai bună linie de mijloc de la acest turneu.

La fel ca în partida cu Rusia, lui Modrić i-a luat o repriză să se încălzească, dar după pauză a dominat mijlocul terenului împreună cu Rakitić.

Într-un editorial publicat în The Guardian, fostul internaţional argentinian Jorge Valdano l-a elogiat pe Luka Modrić: "Când are mingea la picioare, jocul curge de parcă fotbalul ar fi cel mai ușor lucru din lume".

La o Cupă Mondială, unde spațiile dispar și toți jucătorii par că se grăbesc − scrie Valdano −, Modrić ne arată că spațiul și timpul încă există și că nu era nevoie decât de cineva care să aibă talentul de a le găsi, cineva care știe să JOACE FOTBAL, cu litere mari.

5. Franța are toate argumentele să câștige finala.

Dacă adunăm minutele de prelungire, Croația a jucat un meci în plus față de Franța și este greu de crezut că se va putea recupera până duminică.

Pe hârtie, Franța este mare favorită, dar la fel era și împotriva Portugaliei, care l-a mai şi pierdut pe Ronaldo la începutul finalei europene de acum doi ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.

Donează