Sursa foto: williamwegman.com

Modelele de haute couture, actorii de la Hollywood și politicienii sunt chipurile cel mai des întâlnite în revistele internaționale care pun accent pe imagine. Refuzând aceste clișee, pictorul și fotograful american William Wegman și-a ales ca "muză", timp de peste 40 de ani, pe Man Ray, câinele său, și pe urmașii acestuia din rasa Brac de Weimar.

Fotografiile sale − de pildă, seria în care Man Ray este îmbrăcat în pardesie create de casa de modă italiană Max Mara − au ajuns să capete faimă internațională, fiind publicate și expuse în galerii din întreaga lume.

Într-un interviu apărut în ediția din august a revistei Vogue Paris, Wegman mărturisește că întreaga sa carieră, începută în anii '70, este marcată de dragostea față de câini.

Fotograful spune cât de mult îi plac culoarea celor din rasa Brac de Weimar și felul în care lumina se reflectă în blana lor, preschimbându-i parcă în fantome pentru restul lumii.

www.williamwegman.com

William Wegman a devenit cunoscut în anii '70, după o serie de expoziții la Paris, New York, Londra și Düsseldorf. Lucrările sale au apărut, spre exemplu, în cadrul expozițiilor intitulate When Attitudes Become Form (Când atitudinea devine formă) și Documenta V.

Wegman a început "colaborarea" cu Man Ray în timp ce se afla în Statele Unite. În scurt timp, câinele a devenit personajul central al operei antropomorfice a fotografului. Au urmat imagini de-a dreptul filosofice realizate de Wegman cu câinii săi, Man Ray, Fay Ray și urmașii lor.

Fotografiile făcute cu o cameră Polaroid de format mare au inspirat și o serie de cărți pentru copii. Wegman a publicat și o serie de albume − Man's Best Friend, Fashion Photographs, William Wegman 20 x 24, bestseller-ul Puppies și, mai recent, William Wegman: Being Human.

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.

Donează