Fotografiile salvate ale pictorului Edgar Degas

"Nud așezat", fotografie realizată de Edgar Degas în 1895, aflată la Muzeul "J. Paul Getty" din Los Angeles.

În 1895, când începe să facă fotografii, pictorul impresionist Edgar Degas are deja 61 de ani și este recunoscut ca unul dintre cei mai importanți artiști ai generației sale.

Măcinat de tristețe și de pierderea accentuată a vederii, el alege să realizeze portrete ale unor modele sau ale unor prieteni apropiați. Imaginile sunt surprinse cu precădere seara, sub lumina unor lămpi cu petrol, în timpul unor petreceri organizate în casa lui.

Au ajuns până la noi mai puțin de cincizeci dintre aceste clișee, care sunt aproape necunoscute marelui public.

"După baie, femeie ștergându-se pe spate", 1896 (Gelatin silver print, 16,5 × 12 cm), Muzeul "J. Paul Getty", Los Angeles.

Edgar Degas folosea fotografia și ca studiu pentru picturile sale. Era cunoscut faptul că punea modelele să stea în tot felul de poziții ciudate.

Postura femeii din această imagine poate fi legată de o serie de desene cu femei care fac baie.

*

"Louise Halévy", fotografie din 1895 (Gelatin silver print 9,6 × 7,8 cm), aflată la Muzeul "J. Paul Getty" din Los Angeles.

Louise Halévy era o prietenă din copilărie a pictorului. Încercase să citească și adormise.

*

"Balerină", circa 1895-1896, fotografie a lui Edgar Degas aflată la Biblioteca Națională a Franței.

Această imagine a unei balerine este realizată cu mai multe surse de lumină. Lumea dansului a reprezentat una dintre cele mai importante surse de inspirație pentru pictura lui Degas.

*

Louise Halévy citindu-i lui Degas, fotografie din 1895 (Gelatin silver print, 28,7 × 39,7 cm), Muzeul "J. Paul Getty", Los Angeles.
Edgar Degas, "Portretul lui Henry Lerolle cu două dintre fiicele sale", fotografie aflată la Muzeul d’Orsay.

"Alerga în față și în spate... dintr-un colț în altul al camerei, cu o expresie de infinită fericire pe chip", povestea Daniel Halévy, prieten cu Degas, descriind o ședință foto a pictorului francez.

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.

Donează