Dispozitive de spionaj care se bagă în priză

După ce ministrul de Interne s-a plâns că ar fi descoperit un dispozitiv de ascultare în locuința sa de serviciu, am căutat pe internet ce gadget-uri care pot fi introduse în prize sunt disponibile, la liber, în România.

Primele rezultate duc către un site care se numește spioneaza.ro, de unde pot fi cumpărate tot soiul de aparate de înregistrare ambientală, audio și video.

Producătorii care își distribuie marfa prin acest site sunt Autentic SpyLab și Taiwan Microsystems, companii care nu au nicio referință pe Google, iar rezultatele te trimit doar la site-ul românesc spioneaza.ro.

Miercuri, 29 noiembrie, ministrul de Interne, Carmen Dan, a anunțat la România TV că a găsit în locuința de serviciu un "dispozitiv audio care era conectat la o sursă de alimentare" сu baterie "într-o priză de telefon".

Ea nu a clarificat nedumeririle iscate după acest anunț. În schimb, SRI-ul, prin vocea purtătorului de cuvânt, a confirmat că este vorba de un instrument de înregistrare audio, despre care a spus însă că ar proveni dintr-o zonă privată, fiindcă "poate fi achiziţionat de oriunde" сu maximum 300 de lei.

De pe site-ul spioneaza.ro se poate cumpăra, spre exemplu, un prelungitor 220 V Triplu cu Microfon Spion GSM, la prețul de 449 lei, cu o garanție de 5 ani.

Cum funcționează? Se desface capacul prelungitorului cu o șurubelniță și se introduce o cartelă telefonică cu număr.

Dispozitivul devine activ în 10 minute, spune administratorul site-ului, iar raza de monitorizare este de circa 10 metri de jur împrejurul său.

Pentru activare, posesorul trebuie să apeleze numărul de pe cartelă.

Fiindcă stă în priză și își îndeplinește între timp și scopul primar − acela de alimenta cu energie electrică alte obiecte −, dispozitivul funcționează non-stop.

Tot în priză se introduce și "Încărcătorul USB 220V 10 w iPhone/Samsung cu Microfon Spion GSM Bi-Sound", care costă 399 lei.

Dispozitivul funcționează după un principiu similar, însă are în plus o calitate HQ a sunetului. Asta datorită unor microfoane "Shure ultrasensibile", care asigură "monitorizarea ambientală pe o rază circulară de 20 de metri pătrați" și diferențiază sunetul vocilor de zgomotul de fond.

Alte produse de spionaj camuflate în simple componente ale sistemului electric sunt:

  • becul cu microfon-spion, cu sau fără reportofon integrat (adică cu sau fără spațiu de stocare), care costă de la 495 la 949 de lei;
  • întrerupătorul "Electric cu Microfon Spion" (549 lei);
  • un fals senzor de fum cu "Microcameră Spion Wi-Fi P2P/IP - Transmisie pe Telefon", care filmează la rezoluție 1280 x 720; preț: 749 lei.

Pentru a funcționa, adică pentru a transmite informații despre ce se întâmplă în imediata apropiere, dispozitivul trebuie să aibă o cartelă GSM cu două sensuri.

Apelată de la distanță, aceasta se pornește și permite ascultarea, ca și când ar fi o discuție normală între doi posesori de telefoane mobile.

Comercializarea acestor sisteme, chiar dacă nu este interzisă în mod expres, intră în conflict cu prevederi din Codul Civil referitoare la dreptul și respectul cuvenit vieții private.

Astfel, articolul 71, paragraful 2, sună așa:

Nimeni nu poate fi supus vreunor imixtiuni în viaţa intimă, personală sau de familie, nici în domiciliul, reşedinţa sau corespondenţa sa, fără consimţământul său ori fără respectarea limitelor prevăzute la articolul 75.

Articolul 75, paragraful 1, spune că:

Nu constituie o încălcare a drepturilor prevăzute în această secţiune atingerile care sunt permise de lege sau de convenţiile şi pactele internaţionale privitoare la drepturile omului la care România este parte.

În afara cazurilor prevăzute de lege, sunt interzise:

  • captarea ori utilizarea imaginii sau a vocii unei persoane aflate într-un spaţiu privat, fără acordul acesteia; și
  • ţinerea vieţii private sub observaţie, prin orice mijloace.

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.

Donează