Cum și-au deconspirat bazele secrete militarii care folosesc aplicația Strava

Harta alergătorilor din Franța și Marea Britanie, așa cum apare pe site-ul Heatmap.

Un student australian a reușit să deducă pozițiile unor baze militare americane din Orientul Mijlociu folosind numai date de localizare furnizate de utilizatori ai aplicației Strava − cea mai populară aplicație în rândul atleților amatori.

A fost suficient ca australianul să facă zoom-in pe site-ul unde se stochează înregistrările făcute de fiecare telefon mobil pe care este instalată aplicația Strava.

Este vorba despre o hartă interactivă lansată în noiembrie 2017, care se numește Heatmap și care se construiește în timp real.

Tânărul care a sesizat că orice utilizator al aplicației Strava poate pune în pericol cine știe ce misiuni ori baze secrete n-a făcut decât să se întrebe − Ce caută o rută de alergare în mijlocul unui deșert?.

Cine aleargă în mod regulat într-un loc unde nu figurează nicio așezare și unde, în plus, se află o zonă de război?

Activitatea și pozițiile utilizatorilor de Strava din România, în ceea ce privește sporturile de iarnă: schiul și patinajul.

Localizările utilizatorilor de Strava care practică sporturi de iarnă în zona Austriei și a Alpilor.

Inventată în California, Strava este cea mai populară aplicație de mobil folosită pentru a înregistra durata, intensitatea, ruta și elevația unui traseu de antrenament. Și-o instalează mai ales alergători, dar și cicliști sau înotători.

De fapt, poate fi utilizată pentru a monitoriza orice tip de activitate fizică.

Este știut că această cultură a alergării, complementară unui stil de viață sănătos, este o obsesie mai ales occidentală, așa că mulți dintre cei care fac sport în mod regulat nici nu mai conștientizează că rutina lor fizică este "îndosariată" undeva, pe serverele Strava.

Heatmap-ul (harta termică) se colorează în roșu tot mai pronunțat dacă e vorba despre piste de alergare, pârtii de schi sau rute destinate pasionaților de mersul cu bicicleta.

Dar fiecare utilizator de Strava care încearcă o rută nouă ajunge să fie reprezentat pe hartă fiindcă sistemul folosește localizarea prin GPS instalată pe telefoane mobile sau pe brățări de tipul Fitbit.

Harta Europei, înregistrată de Strava în funcție de pistele și traseele de bicicletă.

În marile orașe, harta este intens colorată, fiindcă activitatea fizică este foarte intensă, iar utilizatorii sunt foarte mulți. În schimb, în zone precum Afganistan, Siria sau Somalia, traseele apar foarte distinct, fiindcă utilizatorii sunt puțini.

Site-ul TechCrunch reamintește că militarii americani au fost dotați cu brățări de tipul FitBit Flex, cu ajutorul cărora să își monitorizeze antrenamentele ca să rămână în formă.

Programul se numește Performance Triad (Triada Performanței) și monitorizează nutriția, nivelul de activitate și somnul purtătorilor.

În general, datele obținute de Strava de la utilizatorii săi sunt folositoare. Îi pot ajuta pe alți doritori să găsească parteneri de jogging sau cele mai bune locuri de alergat.

Din momentul lansării sale, în urmă cu două luni, Heatmap a înregistrat peste un miliard de activități fizice de pe tot globul, cu toate că Strava oferă și opțiunea de a păstra datele unui utilizator în regim privat.

Într-o scrisoare deschisă dată publicității luni, 29 ianuarie, CEO-ul Strava, James Quarles, încearcă să țină sub control efectele dezvăluirii făcute de studentul australian:

"Lucrând la Heatmap, noi am respectat selecțiile de activitate și intimitate ale utilizatorilor, inclusiv opțiunile lor de a nu-și adăuga traseul pe hartă.

Totuși, am aflat că e posibil ca o parte din personalul militar, cei din misiunile umanitare și alți utilizatori ai Strava din străinătate să-și fi făcut publică locația în zone fără densitate a activităților fizice și, făcând acest lucru din neatenție, au stârnit un interes asupra locului în care se află.

Mulți dintre membrii Strava și din comunitatea noastră, inclusiv eu, avem în familiile noastre persoane care lucrează în forțele armate. Luăm foarte în serios problema apărută și înțelegem responsabilitatea care ne revine privind datele personale care ne-au fost încredințate".

James Quarles mai spune că Strava va colabora cu oficialii guvernului și ai armatei americane pentru a proteja astfel de date sensibile. El anunță că procedurile de securitate vor fi simplificate, astfel încât utilizatorilor să le fie clar dacă doresc sau nu să-și facă publice performanțele fizice.

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.

Donează