Cinci sfaturi pentru un tânăr autodidact

Foto: Andrew Neel / Unsplash

În ultima vreme, pentru că tehnologia este asociată tot mai des cu încălcarea intimității și folosirea abuzivă a datelor personale, riscăm să uităm cât de norocoși suntem că trăim în era internetului.

Pentru cineva ca mine, care a terminat școala fără să știe mare lucru despre istorie sau despre filosofie, internetul reprezintă o resursă cât se poate de edificatoare.

Iată cinci sfaturi din propria experiență pentru cei care vor să învețe și după ce ies din facultate:

Folosește timpii morți ai unei zile. Timpul petrecut în drum spre serviciu, în aeroport sau făcând curat prin casă poate fi folosit pentru a asculta un audio book, o prelegere TED sau un podcast. Pentru cei care vor mai mult, site-uri precum edX, The Great Courses sau Masterclass oferă cursuri online de o calitate remarcabilă.

Studiază domenii cât mai diverse. Unul dintre avantajele învățatului online este libertatea de a explora subiecte care nu au neapărat legătură între ele. Când mă satur de citit despre politică sau istorie, deschid o carte despre berea artizanală sau un podcast în care muzicienii dezvăluie cum își construiesc piesele.

Într-un interviu mai vechi pentru revista Wired, Steve Jobs spunea că majoritatea oamenilor din industria IT nu sunt creativi pentru că nu au acumulat suficiente puncte între care să facă legături, așa că soluțiile propuse de ei sunt liniare.

Ca atare, dacă ești autodidact, internetul poate fi cel mai bun remediu pentru acest tip de îngustime a minții.

Cumpără-ți un Kindle. După mine, un Kindle este cea mai bună investiție în propria educație. Cu o tabletă de maximum 500 de lei, ai acces la majoritatea cărților publicate în engleză, la prețuri convenabile.

În ultimele săptămâni, am prins la reducere o capodoperă despre Balcani, o colecție de eseuri ale lui Orwell și o scurtă istorie a statului Israel.

Recunosc că e mai ușor să cumperi cărți decât să le citești, dar Kindle-ul m-a ajutat să descopăr și să citesc zeci de cărți care nu mi-ar fi ieșit în cale altfel.

Depozitează tot ce înveți în Evernote, o aplicație care funcționează ca o arhivă digitală. Eu o folosesc pentru a salva lucrurile de care vreau să-mi aduc aminte, dar care nu vreau să-mi încarce mintea: idei, citate, link-uri, articole care mi-au plăcut, titluri de cărți, pasaje pe care le-am subliniat pe Kindle etc.

Ceea ce pe vremuri aș fi notat în caiete, astăzi salvez în Evernote, iar faptul că am mereu pe telefon o arhivă organizată și accesibilă îmi face viața mult mai ușoară.

Folosește uneltele digitale împreună cu metode analog. Autorul Austin Kleon a descoperit cu surprindere cât de importante sunt metodele de învățare lente, care par ineficiente. Când iei notițe cu mâna, mintea procesează informațiile mai atent decât atunci când faci copy-paste într-un document digital.

Austin Kleon merge pe urmele profesorului Mortimer Adler, care a scris o carte clasică despre arta cititului.

Citind o carte cu un creion în mână, îți dai șansa de a intra într-o conversație cu autorul, de a pune întrebările care trebuie și de a găsi răspunsuri profunde.

Tabletele și aplicațiile sunt seducătoare, dar scrisul de mână și conspectatul rămân cele mai bune metode de a asimila învățătura din cărți.

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.

Donează