Cât poți negocia din prețul unui apartament nou?

Imagine de la Târgul Național Imobiliar 2017. Foto: Lucian Muntean

Suntem obișnuiți să negociem la sânge cu proprietarii apartamentelor "comuniste", dar uneori ne simțim nesiguri când trebuie să discutăm cu un dezvoltator imobiliar.

E bine de știut că nici prețurile lor nu sunt fixe, nici măcar atunci când sunt deja active anumite promoții.

Câteva trucuri învățate de acasă te pot ajuta să obții reduceri de până la 10% din costul total al unui apartament nou.

"Voiam un apartament cu trei camere la Asmita Gardens și am obținut în final o reducere de circa 10%, peste medie.

Ce am făcut diferit a fost să mă documentez foarte bine despre proiect înainte să încep negocierile cu ei. Apoi am speculat toate punctele slabe pe care le-am găsit și am insistat mult. Cred că am schimbat vreo 20 de e-mailuri.

Am vorbit înainte și cu cei care locuiesc acolo, dar și cu arhitecți. Voiam să știu cât au negociat ei, și pe urmă să aflu dacă scandalurile din presă au vreo bază reală.

În final, am obținut în prețul de listă finisaje cu 5.000 de euro mai scumpe decât cele prevăzute, plus un loc în parcarea subterană, care valora cam 9.000 de euro", ne-a povestit un bucureștean, convins că a reușit să obțină cam tot ce era posibil din negocierea respectivă.

5% – marjă medie de negociere

Agenții de vânzări cu care discuți au dispoziții clare în legătură cu marja de negociere în care să se încadreze. Secretul este să intuiești prețul minim pe care sunt dispuși să îl ofere și să te apropii cât mai mult de el, fără să exagerezi.

Dintr-un sondaj rapid am aflat că la Titan Sun Park, de pildă, agenții de vânzări oferă un discount de 5% din prețul de listă, că la Citta, "pe măsură ce ne apropiem de final, politica noastră de discount este mai mică", la New Point se fac reduceri de TVA, iar la Vitan Residence "nu se mai negociază", în timp ce alte complexuri rezidențiale oferă locuri de parcare.

"Aproape orice preț este negociabil, însă această situație diferă foarte mult de la caz la caz, de la un proiect la altul și de cererea existentă într-un anumit moment, fie pentru o anumită zonă sau pentru un anumit proiect.

Spre exemplu, în piață există un stoc relativ redus de locuințe deja finalizate, comparativ cu cererea generală existentă, și apartamentele din cadrul proiectelor rezidențiale sunt în general precontractate de către cumpărători într-o proporție de aproximativ 70% înainte de finalizare.

Această situație duce la un stoc relativ redus de locuințe deja finalizate, care se pot vinde prin Prima Casă, unii dezvoltatori fiind astfel mai puțin dispuși să negocieze înspre momentul finalizării proiectelor.

Potențialii cumpărători trebuie să știe că, dacă achiziționează o locuință într-un proiect rezidențial aflat într-o faza incipientă de construcție, pot să plătească un preț și cu peste 10% mai mic față de prețurile practicate la finalizarea proiectelor", a declarat pentru PressOne Gabriel Voicu, director al diviziei New Homes din cadrul Coldwell Banker România.

De aceea, specialistul îi sfătuiește pe cumpărători să se documenteze întotdeauna temeinic, să fie atenți la renumele dezvoltatorului și la cartea de vizită a altor părți implicate în proiect – spre exemplu, antreprenorul general.

Dacă proiectele sunt cu vechime pe piață și au un renume bun, pot achiziționa și-n timpul fazelor de construcție, putând obține astfel un preț mai bun.

"Beneficiile pot lua diferite forme, de la finisaje personalizate la locuri de parcare incluse în prețul de vânzare. Nu în ultimul rând, cei care dispun de resurse financiare, deci pot achita un avans mai ridicat sau chiar plăti integral, pot beneficia de un preț semnificativ mai atractiv".

De reținut

Cu credit sau fără credit – șansele să obții o reducere de preț cresc odată cu valoarea avansului pe care ești dispus să-l plătești.

Stadiul proiectului – dezvoltatorul imobiliar este dispus să ofere reduceri mai mari pentru locuințele aflate în faza de construcție.

Locul de parcare – mulți dezvoltatori sunt dispuși să cedeze un loc de parcare al cărui preț poate varia între 3.000 de euro și peste 10.000 de euro, dacă este subteran.

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.

Donează