Când toată lumea se ceartă pe Facebook, așteaptă 5 minute

Foto: Kyle Glenn / Unsplash.com

Una dintre consecințele vădite ale tribalismului politic este degradarea discursului public. Într-un interviu recent, scriitorul Mircea Mihăieș spune că România a rămas încremenită "într-un model de țară în care în discursul public domină resentimentul, ura, invidia, scârba faţă de tot ce e făcut de altul". El crede că această stare de ostilitate este amplificată de Facebook:

Ceea ce ar fi trebuit să fie o agoră unde să se adune vocile indivizilor care au ceva de spus s-a transformat într-o învălmășeală de ego-uri supradimensionate, într-o pălăvrăgeală sterilă şi într-o deversare de narcisism absolut grețoase. Eficacitatea "civică" a așa-numitelor "medii de socializare" tinde spre zero.

Diagnosticul lui Mircea Mihăieș este dur, dar greu de contrazis. Polemicile de pe Facebook despre imigrație sau despre căsătoria între persoane de același sex sunt marcate mai degrabă de emoție și fanatism, decât de fapte și argumente.

Asta se întâmplă pentru că, în economia virală a rețelelor de socializare, oamenii sunt mai preocupați să-și semnaleze propria virtute în cadrul tribului din care fac parte decât să caute adevărul.

*

Dacă vrei să îți păstrezi luciditatea când tot mai multă lume pare că își pierde capul, primul pas este să înveți să gândești bine.

Profesorul Alan Jacobs a scris o carte despre metodele și exercițiile mentale care ne pot ajuta să vedem lumea așa cum este ea de fapt, dincolo de prejudecățile și manipulările care distorsionează realitatea.

În loc să caricaturizăm punctele de vedere contrare, Jacobs ne recomandă să le prezentăm cu acuratețe, așa cum ar face-o adversarii înșiși. De asemenea, el ne îndeamnă să petrecem mai mult timp cu oameni care au opinii contrare, dar sunt cinstiți și integri.

Poate cel mai folositor sfat al lui Jacobs este să așteptăm 5 minute înainte de a răspunde unei postări sau unui comentariu cu care nu suntem de acord.

Graba de a-i pune la punct pe ceilalți viciază gândirea corectă, iar polemicile de pe Facebook sunt rareori edificatoare tocmai pentru că oamenii reacționează impulsiv, fără să-și ia câteva minute de gândire înainte de a tasta.

Pe scurt, ca să gândești bine, trebuie să nu te grăbești, să fii onest din punct de vedere intelectual și să vrei să înveți mai mult decât să ai dreptate. Aceste obiceiuri nu îi sunt la îndemână aproape nimănui, dar există oameni care încearcă să le pună în practică pentru că speră "să devină mai mult decât sunt acum".

*

Într-o notă similară, Dragoș Aligică a postat pe Facebook câteva sfaturi pentru jurnaliștii care scriu despre politică externă, sfaturi pe care ar face bine să le urmeze toți cei care pun lumea la cale preluând gândirea prefabricată a surselor de informare partizane:

Când lucrurile sunt prea complicate, prea confuze, prea obscure nivelului nostru de informare sau capacității noastre de analiză, cel mai onest si util public lucru pe care îl putem face este pur si simplu să recunoaștem asta. Și să ne abținem. Nu e o rușine. E, de fapt, o virtute. Nu faci nimănui un serviciu dacă ocupi spațiul și timpul oamenilor pretinzând că le explici lucruri pe care nici tu nu le înțelegi.

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.

Donează