Călătoarea "sub acoperire": Trebuie să te expui, nu doar să-ți imaginezi viața

Fotografiile îi aparțin călătoarei.

Undercover.tourist este contul de instagram al unei studente de la Facultatea de Medicină Dentară din Cluj-Napoca care, săptămâna trecută, a avut parte de o surpriză: o prietenă a postat, pe faimosul site boredpanda.com, o serie de fotografii din vacanțele sale.

"O superbă studentă la stomatologie din România călătorește prin lume și te va convinge să-ți dorești să faci la fel" − cam așa s-ar traduce titlul articolului, care a fost văzut de peste 9.000 de persoane.

Imaginile alese și publicate de prietena "turistei sub acoperire" ne spun că, așa cum există cei 7 ani de-acasă − și sunt definitorii pentru orice om −, poate că fiecare dintre noi ar face bine să-și dăruiască apoi 7 ani de călătorie, care să-i dezvăluie lumea altfel decât prin pagini de cărți și fire subțiri de internet, confirmându-i sau, și mai probabil, infirmându-i impresiile despre realitate.

Frumoasa călătoare va rămâne anonimă și în interviul care urmează. Îi puteți afla identitatea foarte ușor însă, accesându-i contul de instagram.

*

− De ce călătoare, de ce anonimă?

Nu suntem toți, într-o oarecare măsură, călători? Depinde de noi dacă vrem să privim și în jur sau doar înainte. Eu am ales să privesc și în dreapta/stânga, iar dacă mi-a plăcut ce am văzut, mi-am făcut bagajele și am plecat într-acolo.

Cred că e mai bine sa fii "undercover" când călătorești, pentru că așa ajungi să vezi mai mult decât fațada. Personal, încerc să evit atracțiile turistice și să caut locurile frecventate de localnici, de aici și acest pseudonim de undercover.tourist.

− Care este sensul acestor călătorii?

Fiecare are un loc doar al lui în care se refugiază. Când îmi fac bagajul, nu îl fac doar pentru destinație, mă pregătesc și emoțional. Știu că mă întâlnesc cu mine acolo, cu varianta mea fără griji sau temeri. E călătoria mea spre fericire și liniște.

− Cum folosești fotografia? Cum te ajută?

−  Încerc să transmit realitatea. Sunt foarte multe conturi de travelling care se concentrează mai mult pe modă. În centrul atenției se află mai ales fetele și vestimentația lor, iar decorul parcă nici nu îl mai observi.

Aș vrea să transmit mai mult decât atât, dar știu că, pentru a ajunge la public, trebuie să fac și eu genul acesta de fotografii. Deocamdată, fiind nouă în domeniu, încerc să îmi găsesc propriul stil.

− Ce-i spui cuiva care se mulțumește să cunoască lumea din cărți: ce pierde?

− Asta se aplică și la facultate. Fiecare pacient are un diagnostic diferit față de cel ideal din carte. Ceea ce citești e, bineînțeles, indispensabil pentru a ști la ce să te aștepți, dar asta nu înseamnă că și coincide cu realitatea.

Trebuie să trăiești viața, să te expui, nu doar să ți-o imaginezi. Cu o modificare adusă expresiei, aș zice că viața bate cartea, dar pentru asta trebuie să îți faci curaj să ieși în lume.

− Care ar fi cea mai frumoasă fotografie pe care ai făcut-o și cea mai frumoasă amintire nefotografiată?

Fiecare fotografie îmi amintește de momentul în care a fost făcută și știu că atunci am fost cea mai fericită. Dar prima care mi-a venit în minte este cea în care sar cu parașuta. Nu sunt deloc adepta sporturilor extreme, dar consider că anumite lucruri trebuie să fie făcute măcar o dată în viață.

Iar cea mai frumoasă amintire nefotografiată este un moment ce nici nu putea să fie fotografiat, fiind clipa în care am realizat cât de norocoasă sunt că fac ceea ce îmi place și îmi urmez visul.

− Ce sfaturi ai pentru un călător începător?

În primul rând, să privească drumul ca pe o întâlnire cu el însuși, iar atunci când se întoarce acasă, să nu se îmbogățească doar cu lucruri materiale, ci și cu lucruri învățate/simțite. Doar atunci când te-ai întors cu un bagaj nou în suflet ai călătorit cu adevărat.

Iar în ceea ce privește sfaturile practice, să știe că vacanțele nu se fac doar cu bani mulți. Iar pentru cei care vor să călătorească, dar nu au cu cine, să pornești singur la drum e una dintre cele mai frumoase experiențe.

Așa ești nevoit să te expui și să interacționezi cu alți oameni, iar hostelurile sunt ideale pentru asta. Datorită lor am o mulțime de prieteni peste tot în lume.

− Ce te inspiră în călătorii și în fotografie?

Culorile. Îmi plac destinațiile cât mai colorate și mai pline de viață.

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.

Donează