Aromele singurului restaurant libanez din Cluj

Câteva dintre preparatele de la "House of Aroma".

Israelianul Rony și soția sa, Elena, au deschis un restaurant libanez la Cluj. House of Aroma funcționează de două săptămâni în piața Engels. Pe lângă humus, baba ghanoush, batata harra, fattoush, tabbouleh și patru feluri de kebab, clienții pot comanda și mâncare cu specific mediteranean.

"Încercăm să oferim variante și pentru cei care nu iubesc mâncarea orientală. În general, clienții noștri vin pentru aromele orientale, știu cu ce se mănâncă. În plus, sunt mulți care doresc să încerce ceva nou. E normal, vorbim de un fel de a găti foarte ofertant", spune Rony.

Născut la Tel Aviv, Rony a ajuns la Cluj în 1992. A deschis, împreună cu un partener, unul dintre primele fast-food-uri din Ardeal. Acum încearcă să consolideze reputația singurului restaurant libanez din Cluj.

Lucrează cu doi bucătari, unul din Siria, celălalt din Arabia Saudită, iar majoritatea condimentelor, mai exact 22 din 30, sunt aduse din Iordania, Liban, Siria sau Israel.

"Fără acele ingrediente n-aș putea obține un gust apropiat de cel autentic și n-aș putea face compromisul ăsta. Nu poți spune că faci bucătărie orientală, dar fără aromele specifice. Le aduc de afară − sumac, zathar, un soi special de muguri de pin, care e foarte scump, și multe altele, de la humus la uleiul de măsline.

Lumea apreciază asta. Sunt oameni care iubesc bucătăria orientală și mi-au spus că fac o treabă bună. La kebab e un amestec din carne de vită și carne de berbecuț. Se amestecă cu ingredientele și se face un cocoloș care apoi e aranjat pe șiș, ca și cum ai cânta la chitară.

Pe lângă kebabul clasic și cel picant, mai există un fel în care deasupra se pune o pastă de roșii cu ceapă și tahini (pastă de susan). Le preparăm pe loc, când avem clienți. Nu e bine să ții carnea în frigider amestecată cu condimentele", explică Rony.

Are 58 de ani și e în România de 26 de ani. Cumva a ajuns să se simtă mai integrat aici. I-a plăcut din prima Clujul, pe care-l consideră a doua casă. "De fapt, acasă. Mă simt bine în cultura europeană".

Speră ca noua lui afacere să reziste:

"Până acum, singura problemă e legată de dificultatea de a angaja profesioniști. E un domeniu în care lipsesc profesioniștii și mă refer în primul rând la ospătari. Dar vom pune la punct un sistem funcțional".

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.

Donează