Aplicația care-i pârăște pe copii părinților

Foto: Pbclub / Dreamstime.com

SafeToNet este o aplicație care, odată instalată pe telefonul mobil al copilului, este conectată cu un cont SafeToNet al părinților. Softul scanează continuu celelalte aplicații și programe de pe smartphone și poate, de exemplu, să blureze o imagine considerată nepotrivită sau să blocheze camera foto dacă, în urma unei conversații, utilizatorul vrea să trimită poze cu sine în ipostaze sexuale.

Proiectată după comportamentul standard al unui copil, aplicația este concepută să alerteze părinții dacă există vreun risc potențial în activitatea sa online.

SafeToNet a fost prezentată la Congresul Internațional al Telefoanelor Mobile (Mobile World Congress), care se desfășoară la Barcelona până în 1 martie.

"Suntem o companie de securitate cibernetică și motivul pentru care existăm este să protejăm copiii, în special de rețelele de socializare și de aplicațiile de mesagerie, de toate acele lucruri pe care le citiți în fiecare zi: agresiune, abuz, sextortion. Credem că actualele sisteme de control parental nu sunt destul de bune. Nu au ținut pasul cu lumea digitală și, în special, cu lumea în care copiii lor socializează − Snapchat, Instagram, mai puțin Facebook".

Richard Pursey, CEO SafeToNet (Sursa)

*

Aplicația SafeToNet a fost lansată pe piață în vara lui 2017. Este produsă de o companie britanică și se bazează pe un sistem de machine learning antrenat pe analiză comportamentală.

Este capabilă să contextualizeze mesajele pe care copiii le trimit, le distribuie și le primesc. Și apoi să blocheze ceea ce consideră a fi dăunător.

TechCrunch scrie că SafeToNet a fost disponibilă în varianta beta din 2016, fiind testată până acum de 5.000 de utilizatori. Potrivit managerului Richard Pursey, scopul aplicației să "protejeze" 6 milioane de copii până la finalul acestui an.

Până acum, producătorii au strâns circa 9 milioane de lire sterline din investiții private cu scopul de dezvolta o platformă de monitorizare comportamentală. Din mai 2018, se va putea instala varianta în limba engleză, dar se lucrează și la versiuni în germană, spaniolă, catalană și daneză.

Ce poate naște o anume neliniște, mai ales în cazul părinților, este siguranța datelor personale ale copiilor, fiindcă, odată instalată aplicația, aceștia sunt monitorizați non-stop.

CEO-ul companiei SafeToNet susține că softul este construit în așa fel încât angajații care îl gestionează să nu poată vedea conținutul paginilor web accesate de copii. Dar baza de date astfel creată ar putea fi extrem de valoroasă.

La congresul de la Barcelona, Pursey a declarat însă că nu are nicio intenție de folosi această bază de date la altceva decât la îmbunătățirea aplicației SafeToNet.

Întreaga operațiune de triere a site-urilor și de separare a conversațiilor benigne de cele dubioase se petrece și acum în cloud, astfel că nu există nicio garanție că sistemul și bazele de date nu pot fi atacate de hackeri.

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.

Donează