REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

14/12/2015
Dorel Săndesc este secretar de stat la Sănătate din martie 2014. Foto: Alin Matei / Mediafax Foto

Săndesc, deci exist

Se dă următoarea dilemă: X este adjunct al ministrului Sănătății, deci misiunea lui e să se asigure că spitalele de stat își desfășoară activitatea în cele mai bune condiții posibile; dar, în același timp, societatea controlată de X furnizează medici anesteziști, la cerere, unor spitale care nu au suficienți angajați în această specialitate.

Avem sau nu de-a face cu un conflict de interese?

*

Situația este următoarea: mai multe spitale de stat din zona Banatului își suplimentează liniile de gardă pentru specialitatea Anestezie Terapie Intensivă (ATI) cu doctori care sunt membri în Societatea Civilă Medicală (SCM) a profesorului universitar Dorel Săndesc (56 de ani), secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Dorel Săndesc a fost numit în această funcție guvernamentală în mandatul de premier al lui Victor Ponta, fiind păstrat în Executivul condus de Dacian Cioloș.

Ce este o Societate Civilă Medicală

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Colegiului Medicilor, Societatea Civilă Medicală este o formă de organizare a medicilor cu aceeași specializare.

Un medic proeminent într-un anumit domeniu poate strânge, în jurul numelui său, specialiști care să se folosească de această „umbrelă” ca de o carte de vizită. Societățile Civile Medicale sunt inventariate de Direcțiile de Sănătate Publică.

Profesorul Dorel Săndesc s-a declarat, într-o discuție cu PressOne„liderul specialității ATI” din medicina românească.

În 2013, Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă – al cărei președinte este – raporta că numărul de medici ATI din țara noastră a ajuns la 50% din minimul decent care ar fi necesar pentru funcționarea spitalelor.

Anul trecut, Ministerul Sănătății a aprobat deblocarea câtorva mii de posturi în spitalele din țară, dar multe dintre locurile destinate medicilor ATI au rămas, în continuare, neocupate.

Un spital nu poate funcționa fără medici din specialitatea ATI. Chirurgia și intervențiile de urgență sunt dependente de anesteziști. Astfel, date fiind avantajele financiare, există medici ATI care preferă să lucreze în sistem freelance (liber profesionist), făcând de gardă la mai multe spitale.

“Moștenirea” lui Săndesc

Acesta este contextul în care, la începutul anului 2014, prin Decizia 94/13 martie, profesorul Dorel Săndesc ajungea secretar de stat în Ministerul Sănătății.

În declarația de interese postată pe site-ul ministerului în 2014, la categoria contractelor încheiate cu statul, „obținute ori aflate în derulare în timpul exercitării funcțiilor mandatelor”, apăreau 9 unități spitalicești din Banat care, la acea dată, aveau contracte cu Cabinetul Medical Individual (CMI) din Timișoara al profesorului Săndesc.

Opt dintre aceste contracte au fost încredințate prin procedura de achiziție directă. Valoarea lor se situa între 4.000 și 296.800 de lei (aproximativ 66.000 euro).

Iată care sunt spitalele care aveau contracte cu CMI Săndesc, în ordinea crescătoare a valorilor:

– Spitalul „Dr. Karl Diel” din Jimbolia, contract în valoare de 4.041 de lei, derulat până în 25.03.2014.

– Spitalul Deta – 5.725 lei, până la 24.03.2014.

– Spitalul Orășenesc Sânnicolau Mare – 24.500 lei, derulat până în 31.01.2014.

– Spitalul de Urgență Drobeta Turnu Severin – 40.802 lei, până la 31.01.2014.

– Spitalul Orășenesc Oravița – 68.729 lei, până la 29.03.2014.

– Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad – 104.829 lei, derulat până în 28.03.2014

– Spitalul „Dr. Teodor Andrei” Lugoj – 296.800 lei, până la 31.03.2014.

– Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. V. Babeș” Timișoara – 299.120 lei, derulat până în 26.03.2014.

– Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș – 849.350 lei (189.000 euro), până la 29.03.2014, încredințat prin licitație de oferte.

*

În declarația de interese pe 2015, niciunul dintre aceste contracte de prestări servicii nu se mai regăsește în portofoliul secretarului de stat Săndesc.

În schimb, o parte dintre spitalele de mai sus au încheiat imediat contracte cu un alt Cabinet Medical Individual din Timișoara, care aparține „urmașului” lui Dorel Săndesc, doctorul Ovidiu Bedreag (39 de ani).

Ovidiu Bedreag a „moștenit” de la profesorul Săndesc funcția de șef al secției ATI de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Timiș. El este și asistentul lui Săndesc la Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara, precum și secretar general al Societății Române de Anestezie Terapie Intensivă, condusă de același Săndesc.

Cele două Cabinete Medicale Individuale – al lui Săndesc și al lui Bedreag – sunt înregistrate la aceeași adresă din Timișoara: strada Franyo Zoltan, nr. 6. Tot acolo funcționează, potrivit Ministerului Finanțelor, și Societatea Civilă Medicală „Săndesc – David – Deutsch ATI”, înființată în august 2013.

Societatea Civilă Medicală este o formă de asociere non-profit a medicilor dintr-o anume specialitate. La solicitarea noastră, Direcția de Sănătate Publică Timiș ne-a comunicat că din SCM Săndesc-David-Deutsch fac parte cinci specialiști ATI.

Clădirea de pe strada Franyo Zoltan din Timișoara unde sunt înregistrate CMI Săndesc și CMI Bedreag.

*

“Ne aleg ei pe noi”

Să revenim însă la prestările de servicii ATI către unități din Banat. PressOne a luat legătura pe rând cu principalele spitale care, în perioada 2012-2014, au avut contracte cu Cabinetul Individual al doctorului Săndesc.

Astfel, Spitalul Județean Arad, Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, Spitalul de Urgență din Caransebeș, Spitalele din Oravița și Jimbolia lucrează acum cu CMI al doctorului Ovidiu Bedreag.

Tarifele pentru prestări servicii și gărzi variază între 42 și 49 de lei pe oră.

„Pentru gărzile secției ATI din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș, CMI Dr. Bedreag Ovidiu asigură lunar 3 și uneori 4 medici specialiști, în funcție de necesități. Ca urmare, nu avem posibilitatea să vă comunicăm cu exactitate valoarea contractului, deoarece sumele plătite colaboratorilor de la CMI Dr. Bedreag diferă în funcție de numărul de ore de gardă efectuate”, se spune într-un răspuns oficial semnat de Alin Simeria, purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal Caransebeș.

La Arad, colaboratorii Cabinetului deținut de doctorul Bedreag iau 45 de lei pe oră.

Managerul Spitalului de Urgență Arad, doctorul Adrian Vineri, spune că, fără aportul acestor externi, nu ar putea asigura liniile de gardă, mai ales că normativul de personal presupune să existe un doctor la cinci paturi, iar spitalul are trei puncte de lucru.

În medie, Spitalul Județean Arad plătește către CMI Bedreag contravaloarea a 8 gărzi pe lună. O gardă are 24 de ore.

„Nu am ales anume un cabinet din Timișoara. Nu noi alegem, ne aleg ei pe noi. Este ceea ce am găsit ca soluție. Toate spitalele fac apel la CMI-uri”, a precizat managerul Adrian Vineri.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

A adăugat că, în 2016, Spitalul arădean vrea să scoată la concurs două posturi de ATI. El crede că nu vor fi ocupate.

La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara sunt angajați doar doi ATI-ști: un medic primar la secția de profil și un medic specialist în cadrul compartimentului de Terapie Intensivă Boli Infecțioase.

Contractul încheiat de spital cu CMI Ovidiu Bedreag pentru perioada mai-decembrie 2015 este în valoare de 208.000 lei (circa 46.000 euro).

Răspunsul Spitalului „Dr. Victor Babeș”.

*

Contractele pe care CMI Săndesc le avea cu mai multe spitale din Banat nu doar că au fost preluate de CMI Bedreag, dar perioadele contractuale sunt chiar „sudate”.

Spre exemplu, contractul CMI Săndesc cu Spitalul din Caransebeș s-a finalizat la 29 martie 2014 (Săndesc fusese numit secretar de stat cu două săptămâni înainte), iar al CMI Bedreag a început în 27 martie. Valoarea acestui din urmă contract este de 462.152 de lei.

Mai departe, CMI Săndesc a încheiat contractul cu Spitalul din Oravița la 26 martie 2014, iar cel cu CMI Bedreag a fost perfectat a doua zi. Suma: 53.052 de lei.

Contractul cu Spitalul Județean de Urgență din Arad a început pentru doctorul Bedreag în 11 aprilie 2014. Săndesc încheiase colaborarea pe 28 martie.

La fel s-a procedat în cazul contractelor cu spitalele din Deta, Jimbolia, Lugoj.

“Curba de sacrificiu”

Mulți medici ATI-iști preferă să colaboreze cu spitalele de stat în acest format liberal, pentru că obțin venituri mai mari, ne-a explicat un specialist din domeniu, care a preferat să rămână anonim:

„E mai avantajos din punct de vedere al angajării. În SUA, într-un spital în care am fost de curând, gărzile, procedurile, totul era negociat, și aveau prețuri cu amănuntul, de exemplu pentru 50 de anestezii într-o lună. Tot la fel în vestul țării, e o tendință ca medicii să se organizeze în societăți medicale și să ofere aceste servicii diferitelor unități. Decât să fie angajați la stat, ei se mai duc câte una-două săptămâni în străinătate, unde execută gărzi”.

Începând cu 2010, când posturile pentru ATI au fost blocate, multe instituții spitalicești din țară au rămas deficitare la această specialitate.

L-am contactat pe profesorul Dorel Săndesc (foto) și l-am rugat să comenteze relația sa comercială cu spitalele din Banat. El afirmă că, după numirea ca secretar de stat, a executat o „curbă de sacrificiu”.

„CMI-ul lui Ovidiu Bedreag, care este noul șef al secției ATI la Spitalul Județean Timiș, nu are nicio legătură cu Societatea aceea. Societatea Săndesc e entitate juridică separată, iar eu m-am retras și din societatea aceea, Săndesc-David-Deutsch. A rămas numele așa, dar eu m-am retras din tot, chiar din cele care nu au fost considerate că ar crea incompatibilitate. Am ales să fac asta pe perioada cât stau la minister, nu foarte lungă”, a declarat Săndesc pentru PressOne.

Și a continuat:

Care e situația reală? Oamenii în România încă sunt dependenți de ideea de a avea un loc de muncă, salariu, pensie. În ceea ce privește posturile medicale, foarte puțini medici doresc să se fixeze într-un oraș mic. Ani de zile, spitalele respective nu au reușit să acopere posturile, să își poată asigura continuitatea.

În disperare de cauză, au inițiat această propunere – că de la ei a venit către mine -, eu fiind șef de secție ATI la Timișoara. Spitalele au acest drept, conform legii, și fac contracte de prestări servicii. Atunci când ești amenințat să te închizi – pentru că, fără serviciu ATI, nu poți să ai nici chirurgie, nici nimic -, de ce să nu găsești o soluție absolut legală?

După ce au scos posturile la concurs și nu au reușit să găsească medici, au venit cu această propunere. Spitalelor le asigură funcționarea, iar unor medici le asigură un câștig mai bun decât dacă lucrau ca angajați sau cu tariful pe gardă.”

Dorel Săndesc, secretar de stat

Profitabilă pentru medici, această practică mărește însă costurile în sistemul de sănătate. Secretarul de stat Săndesc a confirmat acest lucru, dar a precizat că spitalele implicate și-au calculat limitele salariale.

*

Într-un articol publicat de jurnalistul Cătălin Tolontan pe 10 decembrie 2015 se făcea referire la un program special destinat domeniului ATI, pe care secretarul de stat Dorel Săndesc l-a lansat în urmă cu doi ani.

Valoarea programului este de 50 de milioane de euro pe an, bani publici. Săndesc afirmă însă că salariile medicilor care prestează servicii în sistem freelance nu sunt eligibile pentru a fi plătite din acest fond.

„Acest program a permis secțiilor ATI să aibă o sursă care nu poate fi folosită de directorul spitalului cum vrea el, ci doar pentru îngrijirea pacienților aflați în stare gravă. Pe factură trebuie să fie și semnătura șefului de secție, și a coordonatorului de program.

Dincolo de salariu, ceea ce contează pentru un medic sunt condițiile de muncă. Mulți doctori plecau și erau frustrați de condițiile de muncă proaste – ‘Știu cu ce să îi tratez pe oameni, dar nu am cu ce’. Chiar cred că contribuim un pic la diminuarea tendinței de migrație”, a mai declarat Dorel Săndesc pentru PressOne.

În ceea ce privește faptul că, după încheierea contractelor cu Cabinetul său, mai multe spitale din Banat au trecut să lucreze cu Cabinetul asistentului său Ovidiu Bedreag, secretarul de stat Dorel Săndesc a spus că decizia le-a aparținut instituțiilor respective.

*

Dorel Săndesc este…

– secretar de stat în Ministerul Sănătății

– profesor universitar la disciplina Anestezie Terapie Intensivă

– directorul Departamentului X – Chirurgie II – Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara

– președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă

– președintele Asociației pentru Anestezie și Terapie Intensivă „Aurel Mogoșeanu” din Timișoara.

Ovidiu Bedreag este…

– medic specialist Anestezie Terapie Intensivă

– asistent universitar, disciplina Anestezie Terapie Intensivă, la UMF „Victor Babeș” Timișoara

– secretar general al Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă

– secretar al Asociației pentru Anestezie și Terapie Intensivă „Aurel Mogoșeanu” din Timișoara.

Bedreag este unul dintre cei cinci medici care sunt membri în Societatea Civilă Medicală „Săndesc – David – Deutsch”.

Pentru 2015, el a raportat venituri provenite din activități medicale independente de circa 100.000 lei net. Ca medic angajat al Spitalului Clinic Județean Timiș, a avut un venit anual, din salariu, de 30.500 de lei.

*

Dacă secretarul de stat Dorel Săndesc se află în conflict de interese sau dacă doar profită de portițele din sistemul medical românesc nu e treaba jurnalistului să stabilească.

De asemenea, există instituții care trebuie să răspundă dacă e în beneficiul pacienților, pe de o parte, și în folosul statului, pe de altă parte, ca spitalele să nu mai aibă interesul de a angaja medici anesteziști cu normă întreagă, pentru că au la îndemână varianta „externalizării” serviciilor ATI.

PressOne a cerut și poziția Colegiului Medicilor față de situația descrisă în acest articol.

„Societățile Civile Medicale colaborează cu instituțiile de stat care au un deficit de personal conform statutului și legislației în vigoare. Medicii cu specialitatea ATI, conform Legii 95/2006, pot să lucreze atât în spațiul public, cât și în cel privat. În ceea ce privește existența unor posibile incompatibilități, acestea nu intră în atribuțiile Colegiului Medicilor din România”, a declarat, la solicitarea PressOne, dr. Viorel Rădulescu, secretar general al Colegiului Medicilor din România.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios