REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

România, campioană mondială la robotică. Adolescenții care vor lupta să mențină titlul țării noastre la Campionatul Mondial din SUA: „Este doar începutul pentru viitorul omenirii”

Ana Tepșanu
Data: 21/03/2023

Doi dintre cei mai buni prieteni ai mei nu veneau niciodată (la ore, n.r.), deoarece lucrau la «ROBOTICĂ». Am înțeles – o dată, de două ori, dar, la un moment dat, când deja a devenit frustrant răspunsul «lucrez la robotică», am început să mă interesez și eu despre competiția de care tot vorbeau și, spre marea mea surprindere, m-a prins și pe mine microbul FIRST Tech Challenge”, spune el. 

La început, explică Alex, când robotica nu era atât de cunoscută, în echipă intrau prieteni ai membrilor, dar în ultimii doi ani au început să devină din ce în ce mai mulți tineri interesați, așa că a fost implementat un proces de recrutare, unde viitorii membri/voluntari sunt invitați la diferite activități desfășurate pe parcursul anului competițional, dar și pe timp de vară, pentru a-i introduce în domeniu, dar și pentru „a vedea dacă au ceea ce le trebuie pentru a face parte din echipă.” 

Unul din roboții echipei ploieștene. Foto: arhiva personală Alex Radu

Alex a fost unul dintre voluntari. În vara lui 2021 a fost invitat să facă parte din echipă. A acceptat și n-a regretat „nicio secundă decizia”. 

Ro2D2 a luat naștere în 2018, iar numele ei este inspirat de robotul R2D2 din „Star Wars”. În acest moment, echipa întrunește 22 de elevi (15 membri și 7 voluntari), cu vârste între 14 și 18 ani. 

La FIRST Tech Challenge 2023, echipa Ro2D2 din Ploiești a obținut locul I și premiul „Inspire Award”. Echipa a trebuit să construiască un robot în baza unei teme, și anume „ecologia și transportul eficient.” După sute de ore muncite și nopți nedormite, membrii echipei ploieștene au reușit să construiască nu doar cel mai bun robot din România, dar și unul de renume mondial.

Am stat de vorbă cu Alex Radu, unul dintre membrii echipei, pentru a înțelege mai bine ce înseamnă robotica pentru liceeni și participarea la competiții de o asemenea amploare.

FIRST Tech Challenge e unul dintre cele mai mari concursuri de robotică pentru liceeni - și cel mai mare din România. În perioada 3-5 martie, în cadrul Campionatului Național de Robotică, organizat la Sala Polivalentă din București, trei echipe au fost desemnate să ne reprezinte țara la Campionatul Mondial din Houston, SUA. 

Obiectivul? Să mențină titlul de campioană al României, câștigat deja anul trecut de echipa Delta Force din Arad, o performanță istorică: a fost pentru prima oară când o echipă din afara Americii a câștigat concursul, în cei 33 de ani de când acesta a fost inițiat de fondatorii Dean Kamen și Woodie Flowers.

La început de martie, timp de trei zile, 80 de echipe de tineri din 43 de orașe din România s-au întrecut pentru titlul de campioni naționali la robotică, într-un concurs plin de adrenalină, urmărit de peste 10.000 de persoane pe zi (atât la fața locului, cât și online, unde a fost difuzat live). 

La final, au fost desemnate trei echipe care să ne reprezinte țara în State, în perioada 19-22 aprilie:

- Echipa Ro2D2 din Ploiești, Colegiul Național Mihai Viteazul
- Echipa TehnoZ din Pitești, Colegiul Național Zinca Golescu
- Echipa PEPPERS din Iași, Liceul de Informatică Grigore Moisil

„În timpul competițiilor simțim un roller coaster emoțional”

Rep: Ce se întâmplă mai exact în cadrul unui campionat de robotică? Care e atmosfera acolo și ce simțiți când sunteți implicați în competiție?

Alex Radu: Un meci este jucat cu patru roboți (două alianțe de câte doi roboți), pe parcursul a două minute și jumătate. În fiecare meci, primele 30 de secunde reprezintă perioada de autonomie, unde roboții se mișcă singuri, fără a fi controlați de cineva, în baza unor mișcări predefinite de programatori, în timp ce încearcă să adune cât mai multe puncte. 

Alex Radu (dreapta) la o competiție de robotică. Foto: arhiva personală

În următoarele două minute, roboții sunt controlați de driveri care încearcă, de asemenea, să aducă cât mai multe puncte alianței.

Atmosfera din cadrul competiției mă duce cu gândul la cea din tribunele unui meci de fotbal: tobe, goarne, vuvuzele etc. E greu de spus ce simțim atunci, dar cred că un roller coaster emoțional e cea mai bună descriere. Trecem de la agonie la extaz, de la supărare la fericire, în doar câteva secunde, iar toate trăirile astea sunt stimulate de prestația echipei în timpul meciurilor.

Cum vă înțelegeți și cât de mult timp petreceți împreună pentru a lucra la un proiect?

La cât de mult timp petrecem împreună, așa spune că suntem o familie. La început de an petreceam în jur de șapte-opt ore pe săptămână, dar în apropierea concursului, ele se transformă în aproximativ 10-12 ore de muncă pe zi. Știu că poate părea mult, dar când faci ceea ce-ți place și ești cu „familia”, timpul trece mai repede decât te-ai aștepta.

Echipa Ro2D2, câștigători la First Tech Challenge 2023. Foto: arhiva personală Alex Radu

Cum faceți dacă nu sunteți de acord pe ceva anume din proiect, cum ajungeți la un compromis?

Nu prea ajungem în astfel de momente, deoarece toate deciziile importante le luăm în grup, iar fiecare își spune punctul de vedere cu argumente și contraargumente. În final, votăm pentru a alege cea mai bună variantă.

1000 de ore de muncă și un rezultat pe măsură

Ce-mi poți spune despre robotul vostru câștigător?

Micul Mozart (numele robotului) a fost dezasamblat si asamblat de mai multe ori decât ați crede. Am avut 23 de iterații proiectate pentru sistemele de pe el. Dintre toate, pentru că ne-am dorit să reducem costul de producție, doar 13 au fost fabricate și folosite. Pentru a realiza robotul, echipa tehnică a avut o medie de 1000 de ore de muncă.

Ce se întâmplă la Houston și ce se va întâmpla dacă câștigați?

Ajungem în Houston cu o zi înainte de începerea concursului, zi în care am decis că vom achiziționa diferite materiale pentru amenajarea standului din cadrul competiției –  elementul ăsta este un factor esențial care contribuie la atmosfera generală a competiției. 

Fiecărei echipe i se atribuie un spațiu pe care trebuie să-l decoreze în ton cu tema principală a echipei și unde trebuie să desfășoare activități cât mai atractive pentru a facilita comunicarea și networking-ul. Dacă vom câștiga, vom apăra titlul de campioană mondială obținut de România.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios
Unul din roboții echipei ploieștene. Foto: arhiva personală Alex Radu

Ai emoții, la ce te gândești înaintea unui campionat mondial?

Emoții sunt, dar nu le pot lăsa să pună stăpânire pe mine în cadrul concursului (îmi place să spun că las emoțiile la cazare). Înainte de fiecare competiție, nu doar de campionatul mondial, singurul lucru la care mă pot gândi este dacă robotul va funcționa cum trebuie.

„Construcția unui astfel de robot este doar începutul pentru viitorul omenirii”

Ce calități crezi că trebuie să aibă tinerii pentru a fi capabili să intre într-un astfel de concurs?

Curiozitatea, voința, ambiția și perseverența. Fizica, matematica și informatica, cele care ne sunt predate la școală, sunt doar o mică parte din bagajul de cunoștințe de care avem nevoie pentru a putea proiecta, construi și programa roboții. Nu este ușor să înveți aceste lucruri de la 0, dar, cu voință, ambiție și perseverență, oricine poate face un robot.

I-ai încuraja pe elevi să se implice în astfel de activități?

Da, cu siguranță. Genul ăsta de proiect dezvoltă creativitatea, dar și metodele autodidactice de care vor avea nevoie în viitor, atât la job, cât și la facultate. Îți dezvoltă soft skills pe care nu le dobândești la școală: time management, team-management, team working, public speaking. 

Toate contribuie la dezvoltarea ta personală și reprezintă un factor esențial în aplicațiile pentru facultăți în străinătate.

Cum ajută lumea faptul că ați reușit să construiți un robot?

Construcția unui astfel de robot este doar începutul pentru viitorul omenirii. Dacă niște elevi de liceu au reușit să construiască un robot atât de complex, atunci cu o facultate în domeniu și sub îndrumarea unor specialiști, posibilitățile sunt infinite.

„Este important să țintești cât mai sus, să ajungi unde îți dorești”

Te gândești deja la un viitor în domeniu? 

Înainte să intru în echipă, visam să devin doctor, dar, după un an de robotică, am ales să îmbin medicina cu ingineria și sper să urmez o carieră în inginerie medicală. Sper ca din toamnă să urmez cursurile Facultății de Inginerie Electrică din Cluj, cu o specializare în Inginerie Medicală. În orice caz, robotica face parte din mine acum și nu-mi imaginez să fac altceva nici acum, nici in viitor.

Ce înseamnă pentru tine o astfel de reușită?

Cred că orice scop atins contribuie, într-o oarecare măsură, la ridicarea stimei de sine, dar, de data asta, efortul depus amplifică exponențial sentimentul. O reușită de anvergura acesteia demonstrează faptul că este important să țintești cât mai sus, să ajungi unde îți dorești, dar validează și calitatea muncii noastre.

Ce ți-ar plăcea să le transmiți românilor, astfel încât să se implice și să doneze bani pentru a vă susține?

Competiția în care noi activăm – First Tech Challenge – se încadrează în categoria B, adică nu primim finanțare din partea Ministerului Educației. 

Banii pe care echipele de robotică îi investesc în roboții lor vin direct din partea contribuțiilor membrilor, voluntarilor și sponsorilor. 

Performanța noastră este direct dependentă de sponsorizările pe care le obținem, atât pe partea non-tehnică, pentru promovarea prin materiale promoționale, cât și pe partea tehnică, deoarece piesele pentru robot sunt comandate din America sau din alte țări europene.

O comparație bună pentru robotică este Formula 1: cu cât bugetul investit este mai mare, cu atât șansele pentru câștigarea pe teren sunt mai mari. 

În acest moment, plecarea noastră în America depinde de sponsorizări, din cauza costurilor uriașe pentru biletele de avion, cazare și masă.

Sponsorizările sunt vitale într-o astfel de competiție

FIRST Tech Challenge a fost adus în România cu ajutorul asociației non-profit „Nație Prin Educație”, fondată de Dana Războiu în 2016. Proiectul presupune muncă, dedicare și, mai ales, lucru în echipă, o cerință vitală pentru o echipă de robotică. Tinerii implicați în aceste proiecte își dezvoltă abilitățile și descoperă un potențial drum profesional.

Construcția unui robot implică sume foarte mari, deoarece piesele sunt cumpărate din State și pot ajunge între 5000 și 15.000 de euro.

Așa cum explică unul dintre mentorii echipei Ro2D2, Gelu Hanganu, profesor de geografie în cadrul Colegiului Mihai Viteazul din Ploiești, în mare parte, ei se autofinanțează, dar după rezultatul obținut a început să observe și o implicare din partea oamenilor. 

Echipa Ro2D2 din Ploiești, împreună cu Gelu Hanganu (mijloc). Foto: arhiva personlă Alex Radu

Avem o asociație, «Pay lt Forward-Ro2D2», ai cărei președinți sunt, prin evoluție, copiii care au împlinit 18 ani și care au dovedit că au abilități de leadership. Ei sunt sprijiniți de profesori, părinți și specialiști contabili, iar toate deciziile importante legate de participarea echipei, mediatizare, cheltuieli, se decid la comun”, precizează profesorul.

Hanganu a vorbit și despre cum mulți dintre membrii echipei a fost deja ofertați de angajatori naționali, în timp ce sunt urmăriți atent și de companiile americane. Din păcate, el crede că „vom pierde și aceste valori”, deoarece copiii vor ajunge să studieze în străinătate, unde vor primi salarii mai mari, în comparație cu cele din România. 

Ne vom bucura de ei atunci când îi vom vedea angajați la NASA sau Silicon Valley și vor inventa sau pune la punct tehnologiile care duc civilizația la nivelul următor. Vom plânge, ne vom bucura și vom fi onorați să știm că cineva le apreciază valoarea. Mulțumim, copii!”, încheie Gelu Hanganu.

Companiile și persoanele care vor să sprijine deplasarea acestor copii la concursul din SUA îi pot contacta accesând site-ul echipei R2D2.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone