REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Foto: Lucian Muntean

Premierul Cîțu, adevăratul Orban al României

Învingător prin orice mijloace în lupta cu Ludovic Orban, libertarianul Florin Cîțu dă semne tot mai mari că a apucat-o deja pe drumul de la democrat la autocrat pe care se plimbă alt Orban, Viktor, de peste un deceniu. Și nu oricum, ci cu binecuvântare și chiar presiune de la Cotroceni.

În acest moment, președintele Iohannis are pohta ce-a pohtit atât amar de vreme, de când românii l-au preferat ca președinte în locul lui Victor Ponta, apoi în locul Vioricăi Dăncilă.

Ține cu o mână fermă de hățuri Partidul Național Liberal, avându-l pe Cîțu drept bici care va pocni la orice zvâcnitură din poignet. Toți liberalii de marcă au fost aduși la ordin – care prin momeli, care prin amenințări, iar disidenții din jurul lui Orban nu-și vor dinamita prea devreme accesul la borcanul cu miliarde de tone de miere doar de dragul orgoliilor sau a loialității.

UDMR va rămâne alături de același borcan cu bani tot cel puțin doi ani, amușinând miesmele care vor veni în tot acest timp dinspre PSD, un partid care e solid doar aparent – în fapt, plăcile tectonice de acolo au amuțit doar temporar. AUR, țepușa de care avea nevoie Iohannis să-i șantajeze pe cei de la USR PLUS, poate fi ținut într-un procent acceptabil în tot acest timp, că doar băieții ăia n-au ajuns de capul lor pe scena politică.

În fine, USR PLUS, sub neprețuita conducere a marilor săi strategi politici, a știut să cadă cu veselie în toate capcanele care i-au fost întinse și va ieși în pierdere orice ar încerca să facă – fie va reveni la guvernare cu coada între picioare, fie va rămâne în opoziție, acolo unde poate fi acuzat ad nauseam de colaborare cu AUR și PSD ori de câte ori va ataca guvernul minoritar PNL, dar și cooptat să voteze pentru reformele cu adevărat necesare pentru stat.

De altfel, Iohannis nu are nevoie de voturile lor, pentru că a demonstrat deja că poate trage de lege și de Constituție cât dorește, iar la nevoie se găsesc destui în PSD care să voteze cum trebuie, cu costuri mai mici decât cele cerute de USR PLUS.

În fond, pesediștii vor fie bani, fie să scape de dosarele penale, în timp ce useristplusiștii vor alte chestii, unele extrem de supărătoare: reformă profundă a statului, justiție independentă, eficiență a actului guvernamental, egalitate reală în drepturi – și câte și mai câte! Doar că n-au știut cum să ajungă la ele.

În fine, guvernarea va fi proptită cu câțiva tehnocrați dornici să se afirme într-un context în care vor putea fi chiar și mediocri la butoanele ministerelor și tot vor reuși să urnească mai mult decât a reușit PSD-ul în ultimii cinci ani de guvernare.

Numai voie bună și voioșie la Cotroceni, așadar. Victorie pe toată linia, mai vine și Ursula von der Leyen la București să semneze PNNR-ul care va duce România pe noi și noi culmi ale prosperității, pecetluind astfel cea mai mare reușită politică din istoria recentă a nației, victorie!

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

În fond, calculul e simplu. Vor veni atât de multe miliarde de euro în România în următorii trei ani, încât și complet incompetent să fii și tot nu vei putea rata o creștere economică vizibilă, repercutată imediat într-o creștere a nivelului de trai, cu bani aruncați din belșug spre electoratul care acum mârâie și scuipă către acest circ penibil la care a fost supus trei luni de zile.

Cu alte cuvinte, nici măcar Cîțu nu va reuși să strice suficient de multe lucruri încât peste doi ani să nu remarcăm că trăim mai bine și că asta se datorează luminii care vine de la Cotroceni și de la Palatul Victoria.

Numai că socoteala de la Cotroceni riscă să nu se potrivească cu cea din târg. Pentru că, transformându-l pe Cîțu într-un bici cu care lovește în dreapta și-n stânga, președintele pare a fi trecut cu vederea prea multe dintre defectele de caracter ale acestuia.

Primul și cel mai important este lipsa completă de scrupule. Pentru a-și masca incredibila incompetență, premierul Cîțu a fost dispus la orice – și va fi în continuare dispus la orice. De la Victor Ponta încoace nu mi-a mai fost dat să văd un om care minte precum respiră – cu convingere, capabil să-i acuze mereu pe ceilalți de propriile sale greșeli, incapabil să-și asume vreodată un eșec și mereu pregătit să-i împingă din calea sa pe cei care i-ar putea da măcar o fărâmă de feedback negativ. Totuși, chiar și Victor Ponta însuși și-a dat demisia când a simțit că nu se mai poate, ceea ce nu-l prea văd pe Cîțu s-o facă vreodată.

Al doilea este incapacitatea de a face lucrurile în echipă. Mi se pare cu atât mai ironic cu cât haștagul #echipacâștigătoare este atât de drag premierului. Modelul său de leadership este cel al unui buticar, nu al unui lider capabil să inspire și să tragă după el o echipă întreagă. Absolut tot ce a făcut și demonstrat Cîțu până acum violează dur toate preceptele leadershipului. Acest lucru nu se va schimba – dimpotrivă, traiectoria obișnuită a unui astfel de caracter este una de dezbinare și distrugere.

Al treilea este disprețul profund față de regulile democratice. Și ăsta e cel mai dureros atunci când vine de la un om care se zbate să pară cool și grunge, dar reușește doar să pară cunt și cringe. Nu e vorba aici doar de democrația de partid, ci și de modul în care premierul s-a folosit deja de instituțiile statului și de regulile sale pentru a forța, cu orice preț, urcarea în vârful partidului de guvernământ. Ce-l va împiedica să continue și mai abitir?

Se așteaptă președintele ca un astfel de caracter infect să-i facă liniște în partid, liniștea de care are nevoie pentru cariera europeană pe care o visează Iohannis în epoca post-2024? Sau crede că-l va putea folosi drept băț de scurmat în mizerie și apoi să-l arunce prin 2023, când nu va mai avea nevoie de el?

Cîțu nu e genul ăla de personaj: își va umple de mizerie și președintele, și partidul – va stropi cu ea peste tot, în toate direcțiile, dacă asta îi va conveni.

A făcut-o deja, de altfel. O va mai face.

Sigur, România va crește economic la nivel macro – așa cum a făcut-o și până acum, în ciuda tuturor măsurilor aiuristice luate de guvernele ultimilor 10 ani, din simplul fapt că aici sunt încă resurse uriașe de creativitate și energie de muncă.

Dar o va face mult sub potențialul său, ca și până acum. Și cel mai trist lucru e că va involua din punct de vedere democratic, sub un regim care nu dă doi bani pe societatea civilă și pe părerile acesteia, și care se va feri cu orice preț de implicarea acesteia în actul de guvernare locală sau națională – singura cale de maturizare atât a membrilor ei, cât și a țării în general.

Iar asta este, de departe, cel mai mare pericol. O Românie nereformată în 2021 este doar un alt pas pentru o Românie nedemocratică în 2024. Una cu un premier – viitor președinte – care preia toate tarele lui Viktor Orban, dar niciuna dintre abilitățile acestuia.

Pas cu pas, se pare că asta e voința președintelui, în drumul său spre o carieră europeană.

Cu un bici precum Cîțu scăpat din mână și înfășurat între picioare, să ia seama ca nu care cumva să se împiedice.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios