REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

O panoramă a Bucureștiului, un oraș extrem de poluat, dezvoltat haotic. Foto Lucian Muntean

PNL, aurul și mafioții

E seară-n București, gunoiul arde liniștit pe câmpurile de la marginea orașului și-mi umple casa de fum, așa cum se întâmplă aproape zilnic deja de câteva luni bune. În ciuda faptului că totul e filmat, pozat și înregistrat din dronă și de la fața locului, Garda de Mediu ne explică binevoitor că inversiunea termică e de vină.

Există o propunere pentru o schimbare totală la această instituție, blocată însă de PNL. Un om care a documentat timp de ani de zile tot ce au făcut mafiile gunoiului ilegal în București și în jurul său nu primește numirea. De ce? Cu siguranță deranjează câțiva baroni galbeni implicați în tot sistemul care otrăvește aerul a peste 3 milioane de români. Alt motiv nu există.

În păduri, tăietorii ilegali sunt din ce în ce mai tupeiști și mai violenți, iar poliția le ia partea. Probabil că domnul Bode (PNL), preocupat să pună spălători de plagiatori pe posturi de director de cabinet la MAI, nu e deranjat de faptul că subordonații săi refuză, în mod sistematic, să se implice în combaterea acestei plăgi care ne roade pădurile.

De fapt, nu probabil, ci sigur – nu am văzut decât declarații lipsite de conținut din partea domniei sale, dar nicio sancțiune veritabilă contra polițiștilor care iau partea traficanților de lemne. Cei care reclamă, așa cum i-a îndemnat chiar domnul Bode, sunt bătuți, iar poliția nu se atinge de acești mafioți nici măcar cu un fulg.

Cireașa de pe tort a venit în chestiunea PUZ-urilor de sector. Era excesivă propunerea lui Nicușor Dan de a suspenda timp de doi ani aceste PUZ-uri care ne-au umplut deja cartierele de betoane și blocuri între blocuri și peste case? Posibil. Ar fi normal ca PUG-ul și PUZ-urile să fie refăcute mult mai rapid, în conformitate cu legea. Dar rapid nu înseamnă în 3 luni, așa ceva e imposibil dacă vrei să ai un document coerent. Iar reacția PNL n-a surprins pe nimeni, pentru că mafiile care au dus la redactarea acestor PUZ-uri sunt bine înfipte în toate partidele.

Pentru că, să o spunem pe șleau, asta e reacția tipică unei mafii, care duce în derizoriu orice tentativă de rezolvare a dezastrului urbanistic din București.

Unele dintre PUZ-uri erau deja blocate în instanță, iar șansele să fie anulate sunt mari. La S1, S3 și la S6 lupta e dusă de societatea civilă. Sunt peste un milion de oameni afectați de aceste PUZ-uri care vor să betoneze tot, după chipul și asemănarea mafiei roșii care ne-a umplut de „dezvoltare” până ne-a ieșit pe nas. Iată că, din păcate, o mare parte din PNL arată că nu e departe de mafie nici în acest caz, deși roșu combinat cu galben ne dă o culoare cu care ne-am obișnuit de pe timpul marilor tunuri imobiliare.

Pe măsură ce se intră tot mai adânc în rețelele de interese ale mafiilor se vede, de fapt, cine face parte din ele. Fix aceia care reacționează cel mai vehement. Peste tot unde de uiți, vezi cum un stat captiv aproape integral unor mafii locale, regionale și centrale refuză cu îndârjire să abandoneze lupta. Ce zic eu „captiv” – de prea multe ori statul este însăși mafia!

Pentru că aici nu e vorba doar de „ciuma roșie”, nu e vorba doar de factorul politic, ci de un întreg hățiș alcătuit din interlopi, proxeneți, polițiști, procurori și judecători, mii și zeci de mii de funcționari publici incredibil de corupți al căror singur scop este să se căpătuiască pe seama proștilor care respectă legea. Ăsta e statul român, să fim sinceri!

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Ordonanța lui Dragnea nu era decât vârful unui aisberg uriaș – în realitate se fură și se devastează cu legea-n mână, cu o voioșie incredibilă. E aproape emoționant să vedem cum câteva dintre organele statului au început să dea timid câteva amenzi, de fațadă, de parcă asta-i tulbură cumva pe cei care aruncă ilegal gunoaie, dau jos păduri sau betonează fiecare metru pătrat de teren.

România de azi este un imens sistem mafiot, cangrenat, care miroase urât și își sufocă propriii cetățeni, ale cărui organe sunt preocupate doar de sporurile salariale și păstrarea cu orice preț a privilegiilor câștigate „de drept”. Cangrena este întinsă în toate partidele, în procente diferite, e adevărat, și la toate nivelurile statului.

Întrebarea este: se va putea reforma în timp util acest aparat?

Răspunsul e simplu: nu. Nu ai cum să reformezi o mafie. Nu ai cum să speri că aceiași indivizi care au creat cangrena vor zice „da, dom’le, începând de azi nu mai furăm”. Nu ai cum să crezi că un primar plagiator dovedit nu este și corupt până-n măduva oaselor, indiferent cât de des îl invită televiziunile de știri să-l spele și să-l facă gigea. Nu poți aștepta ca aceiași oameni care au creat un grup infracțional organizat cu sute de mii de capete se vor căi brusc și vor începe să le pese de cetățean și de banii lui.

Mafia asta trebuie pur și simplu îndepărtată. Trimisă la pușcărie, nu doar amendată cu amenzi blânde, care oricum nu sunt plătite. Trebuie lăsată fără averile acumulate ilicit și fără resursele politice pe care le are acum din plin. Chiar vedeți pe cineva capabil să se apuce de lupta asta monumentală? Nu, declarațiile de intenție nu țin de cald!

Singura speranță ar putea veni de la cei câțiva reformatori din PNL, care chiar vor să schimbe în bine lucrurile din comunitatea lor și, prin efect de domino, din țară. Dar mă tem că aceștia sunt prea puțini și că au de ales între a îmbunătăți puțin câte puțin lucrurile și a-și rupe gâtul într-o luptă inegală, în care li se va trage preșul de sub picioare cu aceeași rapiditate cu care PNL i-a arătat lui Nicușor Dan cât de mult poate conta, de fapt, pe el.

PSD a lăsat în urmă un organism intrat în moarte clinică, extrem de greu de reanimat. Mai ales când unii dintre cei care se ocupă de reanimare sunt, de fapt, niște ciocli. Până când garnitura baronilor care sunt deja ultracunoscuți la PNL nu va fi îndepărtată din acest partid, nici nu vom vedea vreo schimbare majoră. Iar cei de la USR PLUS mai au mult de învățat (și multe greșeli de făcut) până să reușească să-și atragă de partea lor opinia publică, singura capabilă să-i sperie suficient de mult pe toți mafioții care n-ar mai fi votați, rămânând pe afară.

Uitați-vă cu mare atenție la această luptă, care probabil că se va înteți spre toamnă, când se vor pune presiuni mari ca miniștrii care deranjează să fie remaniați, iar funcționarii care chiar cred că-și pot face meseria să fie dați afară. Prea mulți din coaliția de guvernare vor doar să poată fura la adăpostul legii, ca și până acum.

Toți reformatorii din PNL și USR PLUS (că de la UDMR chiar nu am vreo pretenție) vor trebui să facă o echilibristică extrem de greoaie între reformarea necesară a statului și acumularea rapidă de suficient capital politic încât aceasta să nu li se întoarcă împotrivă. Dacă ar comunica mai des între ei și ar lăsa orgoliile deoparte, poate că ar avea și ceva șanse de succes. Poate că niște acțiuni comune n-ar strica nici ele.

Dacă însă adevărații reformiști din PNL nu se trezesc la timp și nu au curajul să treacă la acțiune anul acesta, s-ar putea ca peste trei ani să fie deja mult prea târziu. Să n-aibă nicio îndoială că mafia își va șterge picioarele și de ei cu proxima ocazie, așa cum a pățit nefericitul primar al Capitalei.

Până atunci, sperietoarea AUR, special pregătită pentru a ține eșichierul politic în șah, va continua să câștige puncte. Pentru că reforma mimată de mafioții de toate culorile este cea mai periculoasă dintre toate situațiile posibile.

ps. S-a decis, în cele din urmă, ca PUZ-urile să fie suspendate un an, perioadă care ar trebui să lase suficient timp rezolvării legalității acestora. Ceea ce-mi dă speranța că reformiștii din PNL nu sunt chiar atât de puțini.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...