Parlamentul a decis: pensii speciale pentru aleșii locali și dreptul de a face afaceri ca PFA

"Dacă un parlamentar beneficiază de aceste drepturi,
și el e tot ales, noi de ce să nu beneficiem?".

(Dorinel Soare, primarul comunei Niculești,
judeţul Dâmboviţa)

*

Primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene care au deținut una dintre aceste funcții după 1992 vor beneficia de pensii speciale suportate din bugetul de stat și plătite prin Ministerul Dezvoltării Regionale, condus de vicepremierul Paul Stănescu.

Asta a decis Camera Deputaților luni, 9 iulie, laolaltă cu alte modificări ale Codului Administrativ. Amendamentul referitor la pensiile speciale a fost adoptat cu 140 de voturi "pentru" și 18 voturi împotrivă.

Pensia specială se va cumula cu orice altă pensie de stat sau dintr-un sistem de pensii private.

Care este motivarea pe care PSD a adus-o acestei inițiative?

"Nivelul redus al pensiilor pentru limită de vârstă de care beneficiază primarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene din România" − situație care ar genera "profunde inechități între pensiile primite de aceștia și pensiile primite de unii subordonați".

O altă modificare a Codului Administrativ adoptată de Camera Deputaților − for decizional − este cea potrivit căreia aleșii locali vor avea dreptul să deruleze afaceri ca persoane fizice autorizate (PFA), fără a mai fi declarați incompatibili.

Un mandat e suficient pentru pensia specială

"Persoanele alese începând cu anul 1992 de către cetăţeni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect şi liber exprimat, respectiv primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare redusă aşa cum sunt prevăzute în Legea nr 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, sau cele prevăzute de alte legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizaţie pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare".

Acesta este textul amendamentului referitor la pensiile speciale, care a fost propus de deputatul PSD Simona Bucura Oprescu.

Simona Bucura Oprescu, deputat PSD. Foto: Lucian Muntean

Cuantumul pensiei speciale se va calcula ca produs dintre numărul lunilor de mandat și 0,4% din indemnizaţia brută lunară pe care beneficiarul o câștigă ca deținător al funcției.

Condiția este ca beneficiarul să fi avut minimum un mandat întreg de primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte de consiliu județean.

În cazul mandatelor incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se va calcula proporţional cu perioada de mandat exercitată. La calcularea pensiei speciale se vor lua în considerare maximum trei mandate (adică numărul lunilor de mandat nu poate fi mai mare de 144).

Aleșii locali condamnați pentru infracțiuni de corupție nu vor beneficia de pensii speciale.

Deputatul PSD Marcel Ciolacu, care a condus Comisia specială de elaborare a noului Cod Administrativ, a declarat pentru PressOne că Ministerul Muncii, Ministerul de Finanțe și Ministerul Dezvoltării Regionale nu au trimis puncte de vedere cu privire la impactul bugetar pe care îl vor avea aceste pensii speciale.

Pentru un singur mandat, primarul Capitalei, care primește o indemnizație lunară brută de 14.065 de lei, ar urma să primească o pensie specială de 2.700 lei, brut.

Alte exemple:

  • primarul unei localități care are între 5.001 şi 10.000 de locuitori, având o indemnizaţie lunară de 7.975 lei brut, ar urma să primească o pensie specială de 1.531 lei brut/lună;
  • primarul unei localități cu maximum 3.000 locuitori, pentru că are o indemnizație lunară de 6.525 lei brut, ar primi o pensie specială de 1.252 lei brut/lună.

Curtea Constituțională a respins de două ori introducerea pensiilor speciale pentru aleșii locali

Parlamentarii nu se află la prima tentativă de a introduce pensii speciale pentru aleșii locali.

Cea mai recentă inițiativă i-a aparținut unui deputat liberal, Corneliu Olar, fost primar în Apuseni. Alături de colegi de la toate partidele, exceptând USR, el a depus un proiect de lege în care propunea indemnizații pentru limita de vârstă destinate aleșilor locali, acordate din bugetele unităților administrativ-teritoriale.

Mustrat de partid, Olar și-a retras semnătura de pe proiect, spunând însă că îl va vota când va ajunge în plenul Camerei.

Pe de altă parte, Curtea Constituțională a României a respins de două ori, în 2016, introducerea pensiilor speciale pentru aleșii locali, la sesizarea Guvernului condus de Dacian Cioloș.

CCR a motivat atunci că nu sunt îndeplinite condițiile de claritate, precizie și previzibilitate cu privire la natura juridică a "indemnizației pentru limită de vârstă".

Ciolacu: "Sunt sute de cazuri de primari care au avut PFA, au fost aleşi şi pe urmă a trebuit să aleagă"

În ceea ce privește afacerile din timpul mandatului, deputații au eliminat prevederea care stabilea că aleșii locali nu pot avea calitatea de PFA sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială, dacă intră în relaţii comerciale cu instituţii publice.

De acum înainte, aleșii locali au dreptul să desfășoare afaceri ca persoană fizică autorizată (PFA), fără a mai fi declarați incompatibili.

"Sunt sute de cazuri de primari care au avut PFA, au accesat fonduri europene, au candidat la primărie, au fost aleşi primari şi pe urmă a trebuit să aleagă.

Ori înstrăinau PFA-ul, ceea ce însemna să dea toţi banii înapoi la fonduri europene, ori îşi pierdeau calitatea de primar", a explicat șeful Comisiei care a modificat Codul Administrativ, deputatul PSD Marcel Ciolacu.

Parlamentul se află în sesiune extraordinară până pe 19 iulie.

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.

Donează