REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Octavian Berceanu, telefon de amenințare în timpul unui interviu pentru PressOne: „Există Dumnezeu. Răul ți se întoarce împotrivă”

La doar șase luni de la numirea sa în funcția de comisar general al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu a fost revocat din funcție de către premierul Florin Cîțu. A aflat de demitere de la un prieten, care a văzut anunțul în Monitorul Oficial.

Cu toate că-n cele șase luni a intensificat de până la 10 ori numărul controalelor privind deșeurile ilegale, unul dintre principalii factori de poluare a aerului, decizia de a fi revocat din funcție n-a ținut cont de asta. Ci de jocul politic.

Într-un interviu video pentru PressOne, Octavian Berceanu vorbește despre o serie de proiecte începute, precum digitalizarea instituției, care au șanse minime de a mai fi realizate, acum că a fost demis.

În timpul interviului, primește un telefon de amenințare. Era al șaselea apel în cinci minute.


Reporter: Care este motivul pentru care ați fost demis de la conducerea Gărzii de Mediu? 

Octavian Berceanu: În momentul de față, dacă n-ar fi efortul ăsta susținut, dedicat, al comisarilor de mediu, ar fi liber la poluare și ne-am transforma și într-o groapă de gunoi. Încă o dată fac comparația: 142 de acțiuni anul trecut, 1842 anul acesta.

M-a sunat un prieten, așa cum funcționează instituțiile statului: „Tavi, uite a apărut în Monitorul Oficial revocarea ta din funcție.”

N-am avut nicio plângere legată de performanțele Gărzii de Mediu sau de activitatea mea sau de relația mea cu media sau alte instituții din România.

Oamenii din PNL cu care am lucrat – am lucrat cu tot spectrul politic pentru a avea un aer curat, pentru a opri deversările ilegale -, au spus că prim-ministrul a cedat sub presiunea celor din nivelul doi și trei din PNL.

Domnul Cîțu a vegheat doar din punct de vedere politic, probabil, ministerul Mediului împreună cu domnul ministru, dar nu cred că (n.r. Garda de Mediu) a reprezentat o instituție de importanță pentru domnul Cîțu. 

Din punctul meu de vedere, activitatea Gărzii de Mediu și Garda de Mediu trebuiau să fie incluse într-o agendă specială, care ține de siguranța cetățeanului și securitatea națională.

Cum a arătat activitatea dumneavoastră la conducerea Gărzii de Mediu?

– Împreună cu colegii am făcut controale încrucișate în toată țară și baronii locali care controlau sub o formă sau alta comisarii județeni de la Garda de Mediu și din alte instituții n-au mai putut să-și impună punctul de vedere, au primit amenzi, companiile lor, pe care le cumva le girau din umbră au primit amenzi – unele, unora li s-a închis activitatea. 

Am făcut foarte multe sesizări penale, mult mai multe decât dacă am cumula ultimii ani și am pus cumva piciorul în prag legat de importurile ilegale de deșeuri.

Dar la modul concret, ce proiecte ați început la Garda de Mediu și nu ați mai apucat să terminați? 

Un proiect la care nu am ajuns să tai linie, din păcate, este digitalizarea Gărzii de Mediu. O sesizare făcută de un cetățean ca mine sau ca dumneavoastră va fi vizibilă online, în timp activ, se va vedea care este parcursul în Garda de Mediu, unde s-a oprit, care sunt răspunsurile, care este feedback-ul cetățeanului, care sunt lucruri mai bune sau mai puțin bune care se întâmplă în urma unui control.

Un alt proiect care are o importanță mare este să aducem comisarii Gărzii de Mediu la nivelul unei salarizării decente. Și abia săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare vom reuși acest lucru. Am fost scos cumva cu o săptămână înainte să se facă normalizarea salarizării Gărzii de Mediu.

Un alt proiect important pentru mine este un control foarte amănunțit al balastierelor din România, și avem controale încrucișate în teren acum. Sunt cele mai multe controale și cu cea mai mare importanță din istoria recentă sau din istoria Gărzii de Mediu, pentru a mă exprima direct.

Un alt punct la care am ținut morțiș este trasabilitatea deșeurilor și eram în curs să găsim, acolo unde sunt puncte vulnerabile, personajele active și negative care se ocupă de tranzacțiile cu deșeuri, în mod special cele aduse din import.

Captură în reportajul PressOne „România sufocată: Cum se formează munții de gunoaie pe care nicio autoritate de mediu nu îi vede

Am avut foarte multă muncă de făcut în ceea ce înseamnă procesarea sesizărilor și aici iar avem nevoie de digitalizare. În anul 2018, Garda de Mediu a primit 2200 de sesizări, acum primim 2000 de sesizări într-o lună.

E foarte mult de muncă în a stopa importurile ilegale de deșeuri. Anul trecut am avut 142 de controale în tot ce înseamnă stoparea importurilor ilegale de deșeuri. Acum, în opt luni, am reușit să avem 1842 de controale. Cu aceiași oameni, aceleași salarii.

Și cel mai important proiect pe care l-am avut și a funcționat, și sper să rămână așa, este neimplicarea factorilor politici în deciziile comisarilor șefi. Asta am făcut, de la asta am pornit în primul rând și de asta am avut și rezultate. Cred. Asta spun și colegii.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Au fost 24.000 de controale anul acesta, 20.000 când timp am fost la Garda de Mediu și din cele 20.000 nu am sunat pe nimeni, niciun comisar să ia o măsură sau alta, să iasă din locația respectivă sau să-l amendeze cu o anumită sumă pe x sau pe y, să faciliteze ceva în vreun fel. Absolut deloc. Comisarii au avut mână liberă totală în a-și face meseria, de unde au venit și rezultatele.

Și care sunt șansele ca ele să mai fie duse la bun sfârșit de noua conducere? 

– Proiectele astea erau vitale pentru Garda de Mediu și pentru România. Ele nu au avut niciun început 20 de ani. Oamenii au înțeles ce e de făcut, dar amprenta politică probabil le va duce în derizoriu.

Factorii politici, decidenții din partidele tradiționale au afaceri sau sprijină afaceri ilegale cu deșeuri sau cu impact de mediu negativ major și nu mă aștept să găsesc suport din partea lor. 

– Și nici dacă va fi oferit nu-l veți accepta?

– Eu nu am obținut un suport semnificativ din partea partidelor istorice. M-am descurcat cu ce am avut, am lucrat cu materialul clientului.

Octavian Berceanu, comisarul șef al Gărzii de Mediu, participă împreună cu polițiști și jandarmi la controale ale unor depozite ilegale de deșeuri din București și județul Ilfov, unde sunt arse depozite necontrolate de gunoaie, în Sintești, Ilfov, 2 aprilie 2021. Inquam Photos / George Călin

După 6 luni la conducerea Gărzii de Mediu, ce schimbări legislative ar trebui să aibă loc pentru ca instituția să funcționeze mai bine? 

– Avem nevoie și de demersuri strategice. De exemplu, incriminarea arderilor de deșeuri ca infracțiune și nu contravenție, cum este acum, iar ceea ce rezultă dintr-o infracțiune de acest tip să fie imediat confiscat și, eventual, valorificat. Dar sunt lucruri care rezultă din infracțiuni și atunci trebuie să tratăm cu seriozitate și din punct de vedere legislativ. 

Atunci când sute, mii de primării depozitează ilegal deșeuri în luncile, albiile râurilor, le incinerează, le dau foc, distrug și calitatea apei și a aerului, asta ar trebui să  devină infracțiune. Doar așa scoatem România la liman. Deocamdată o îngropăm în deșeuri și asta a fost o politică de stat. Și nu trebuie să ne ascundem. Îngroparea deșeurilor în România a fost și încă mai este politică de stat. O să ne facem de rușine în fața Europei civilizate. 

Culmea este că acum două săptămâni, Legea 211/2021, cea a deșeurilor, a fost modificată prin ordonanță de urgență și în următoarele zile, maximum 10 zile, în urma acestei modificări, primăriile nu vor mai putea fi amendate. Există un articol 60 și prin această eroare, să-i zicem materială, primăriile, în momentul de față sau peste 10 zile, nu vor mai putea fi amendate pentru astfel de contravenții care ar fi trebuit, de fapt, să devină infracțiuni.

Primarii care fac infracțiuni, crime de mediu au primit un bonus prin care ei nu mai pot fi amendați.

O secundă, cred că este al șaselea telefon. 

„Da, vă rog!”„Bună ziua, domnu’ director…”„Bună ziua…”„…general al mediului”„Bună ziua, cu cine am onoarea?”„Cu domnu’ Gheorghe. V-ați dat demisia?”„Nu mi-am dat demisia, nu pot vorbi acum. Vă mulțumesc foarte mult! Dacă-mi scrieți…”„Numai o clipă. Să nu uitați, absolut oriunde mergeți, că există Dumnezeu. Răul care-l faci ți se întoarce împotrivă. Există Dumnezeu al tuturor oamenilor.”„Cu drag, la ce rău vă referiți?”„Domnu’ meu, deci ați făcut rău. Numai rău ai făcut de când ai venit la conducere. Ai distrus pădurile de când ai venit la putere. Or să te ia și DNA-ul. Stai liniștit că te ia DNA-ul.”„Văd că insistați foarte mult și vă mulțumesc că aveți o părere personală, probabil bazată pe argumente. Dacă mi le puteți spune, vă mulțumesc foarte mult!”„ Te-ai dus peste niște țigani, care n-au făcut nimic, s-au dus în sat să-și facă bani de pâine și mata te-ai dus cu mascații peste ei.”„Ce înseamnă bani de-o pâine? În urma cărei activități? Sau la care comunitate romă vă referiți?”„De când mata ai venit la putere, ai distrus România.”„Vă mulțumesc că insistați cu telefoanele. Văd că e o cascadă de telefoane: în cinci minute șase apeluri. Să avem o zi bună în continuare și să lăsăm cumva legea să planeze asupra noastră.”„La pușcărie…”„O zi bună, vă mulțumesc!”Conversație între Octavian Berceanu și un necunoscut, în timpul interviului pentru PressOne

Da, urmează o cascadă de telefoane.

Dar al câtelea telefon de genul este pe ziua de azi?

Nu știu, au fost destule.

Și amenințări au fost?

Că mă bate Dumnezeu, că mă bate DNA-ul, că mă bate soarta, că mă bat oamenii.

Încă de la începutul mandatului v-ați făcut public numărul personal de telefon. De ce?

– Având telefonul public sunt oameni care spun „uite, noaptea la ora 2 se deversează deșeuri sau vidanje sunt deversate în apa pârâului sau cineva arde ilegal ceva pentru a obține foloase necuvenite”.

Și expunerea asta m-a ajutat foarte mult în activitatea de la Garda de Mediu.

Ce lipsește cel mai mult de la Garda de Mediu? 

– O problemă majoră este că în momentul de față Garda de Mediu nu are niciun instrument, nicio unealtă de măsurare, absolut nimic. Nu putem să mergem organoleptic, cu nasul, să spunem „aici este o poluare”. Trebuie să ai ustensile care să-ți arate, drone specializate care să-ți arate de unde este poluarea, ce tipuri de gaze sunt, laboratoare mobile cu care să mergi în teren, laboratoare pentru poluarea apelor, laboratoare pentru poluarea solului, așa cum au celelalte instituții din afară.

Rangeri, să nu le zic rangeri, comisarul de mediu din afară, în unele țări este chiar înarmat, în alte țări el duce probele în fața instanței, nu există un procuror care să intermedieze sau poate doar să-l ajute, dar el pledează pentru probele alea ca specialist. Are un laborator mobil foarte bine dotat în spatele mașinii, cu care poate să surprindă poluarea respectivă, are o cameră cu o dronă care poate să-i spună că undeva la 100 de metri, 500 de metri sau 5 km de noi cineva face o crimă de mediu sau braconează pur și simplu sau taie ilegal.

Sau orice altceva ce are impact asupra sănătății și a mediului.

Noi nu avem absolut nimic din ustensile astea. Doar un pix și niște coli tipizate de dat amenzi. Și experiență. Atâta tot. Din păcate. Și un salariu foarte mic.

Nu avem niciun fel de dotări. Așa a fost concepută Garda de Mediu, ca un breloc cumva pentru băieții care fac afaceri cu deșeuri și au impact negativ de mediu. 


Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...