REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Secția Medicină Internă 1, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj Napoca. Foto scjucluj.ro

Medicii unui „spital COVID” din Cluj: Suntem sacrificați!

Medicii de la Clinica Medicală 1 din Cluj – desemnată de autorități ca a treia instituție de profil care va prelua pacienții cu COVID-19 – avertizează că spitalul lor nu este pregătit pentru misiunea care i-a fost atribuită. Aceștia spun că spațiul în care lucrează este complet neadecvat și că nu sunt deloc instruiți să trateze pacienții de COVID-19, fiind specializați în cardiologie și gastroenterologie.

Mai mult, medicul epidemiolog care ar fi trebuit să aprobe circuitul epidemiologic pentru Clinica Medicală 1 a refuzat să facă asta. Pe fondul acestor discuții, unul din medicii de la Clinică a suferit o cădere nervoasă și a ieșit în stradă încercând să avertizeze cetățenii de gravitatea problemei. Un alt doctor a criticat public decizia, în timp ce deputatul Emanuel Ungureanu avertizează: „Nu aduceți Covid-19 în clădirea infectă de la Medicală 1!”.

Am refăcut cronologia unei decizii administrative care pare să nu aibă aplicabilitate în realitate.

12 martie 2020 – Prefectul de Cluj, Mircea Abrudean, anunță faptul că Clinica Medicală 1, din cadrul Spitalului Județean de Urgență Cluj (SCJUC), va pune la dispoziție locuri de terapie intensivă și carantină pentru pacienții cu COVID-19. Astfel, într-un plan de măsuri al autorităților făcut cu mai mulți specialiști din domeniul medical, clinica devine a doua linie de fortificații în lupta cu virusul la nivel local, în cazul în care prima, reprezentată de Spitalul de Boli Infecțioase și Spitalul de Pneumoftiziologie, ar fi depășită de numărul de cazuri. Cu alte cuvinte, Medicală 1 va fi principalul spital de sprijin.

17 martie 2020 – Petru Șușca, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, trimite o circulară către toate instituțiile medicale din subordine, prin care cere raționalizarea echipamentelor de protecție: măști, halate de unică folosință, mănuși. Insinuează faptul că medicii și personalul ar fi furat din materialele sanitare și le atribuie șefilor de secții și asistentelor-șefe responsabilitatea distribuirii lor zilnice. Câte una pe zi, pentru fiecare medic, e noua directivă.

„S-ar putea să se răzbune pe noi aceste materiale irosite prea devreme”, spune Șușca. „Am vorbit cu o șefă de secție. A pus dezinfectantul la baie, după cinci minute nu mai era acolo. Poliția se va ocupa de astfel de cazuri”, completează managerul, care susține că, într-o săptămână de la anunțarea pandemiei, în spital s-au consumat puțin peste 44.000 de măști, cât în trei luni din 2019!

18 martie 2020 – O femeie aleargă în mijlocul unei intersecții aglomerate din Cluj. Bate cu pumnii în geamurile mașinilor care opresc și urlă că spitalele nu sunt pregătite în cazul unei răspândiri comunitare a virusului. Un echipaj de poliție se deplasează la fața locului.

„Am fost sesizați cu privire la faptul că, pe Calea Turzii, o femeie încearcă să oprească mașini pentru a le transmite diverse mesaje. La fața locului, s-a deplasat un echipaj de poliție pentru stabilirea străii de fapt. Astfel, am identificat o femeie din Cluj-Napoca, care a devenit recalcitrantă. Situația a impus imobilizarea femeii, fiind solicitată o ambulanță la fața locului. Femeia a fost transportata la Clinica de Psihiatrie pentru investigații de specialitate”, se arată în comunicatul Poliției.

Femeia e doctor la Medicală 1 și suferise o cădere nervoasă.

20 martie 2020 – Deputatul USR Emanuel Ungureanu postează o imagine cu un medic de la Clinica de Ginecologie 1 Cluj (tot din cadrul SCJUC) care folosește la muncă un costum de zugrav și o mască improvizată.

Medic Ginecologie I Foto: Facebook Emanuel Ungureanu

Ungureanu îl acuză pe prefect că e incapabil să gestioneze criza și afirmă că transformarea Medicală 1 în „clădire Covid-19” e o idee cel puțin neinspirată.

„Personalul medical, medici, asistente, infirmiere, brancardieri, nu au echipamente de protecție și nici nu au fost instruiți cum să le folosească atunci când vor veni”, susține deputatul.

Ungureanu adaugă și faptul că epidemiologul Spitalului Clinic Județean de Urgență, Dana Ileana Fărăian, nu garantează pentru siguranța medicilor de la Medicală 1 care ar urma să trateze pacienții cu COVID-19. Și, ca atare, refuză să semneze că circuitele epidemiologice ar fi funcționale (pe scurt, pentru ca un circuit să fie funcțional, locul prin care intră/ies pacienții ar trebui să fie diferit față de cel pe unde intră/ies doctorii).

În aceeași zi, un medic din cadrul clinicii îi scrie lui Ungureanu. Își asumă public o discuție despre deficiențele legate de organizarea Medicală 1 pentru a primi pacienți infectați în cazul în care Spitalul de Boli Infecțioase e excedat. Spune că senzația e că „eu și colegii mei am fost sacrificați în lupta pentru imagine a conducerii Spitalului Județean de Urgență Cluj”.

Doctorul Alin Iliescu înșiră, punctual, problemele de la Medicală 1.

„Clădirea are 100 de ani și e un focar de infecție”

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

21 martie 2020 – Deputatul Ungureanu, care e și vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, lansează un apel public către Prefectura Cluj și directorul medical de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, Adela Golea. O scrisoare deschisă care începe cu capsa pusă: NU ADUCEȚI COVID 19 ÎN CLĂDIREA INFECTĂ MEDICALĂ I DIN CLUJ-NAPOCA!

Emanuel Ungureanu, deputat USR

Ungureanu argumentează.

Clădirea are 100 de ani și este un focar de infecție. Dacă se aduc pacienți infectați cu virusul Covid 19 în această clădire, pericolul pentru pacienți și personal este uriaș pentru că nu pot fi construite circuite funcționale.

Dovada, epidemiologul Spitalului Județean Cluj nu a avizat aceste circuite.

Dacă Spitalul de Boli Infecțioase Cluj nu va face față la Covid 19, următorul spital de sprijin ar trebui să fie Spitalul Municipal Clujana, care este mai bine pregătit și dotat să facă față luptei cu acest virus.

Mai este un avantaj, Spitalul Municipal este la periferia orașului, strategic este o zonă mult mai bună!

Doamna Adela Golea este un bun medic de urgență dar un administrator de sistem medical foarte slab, a dovedit acest lucru în ultimii ani cu vârf și îndesat!

Ideea de a face Medicală 1 clădire Covid 19 îi aparține.

Se poate răzgândi, în beneficiul personalului medical și mai ales al pacienților!

Nu e loc de orgolii prostești!”.

Ungureanu amintește că firma lui Mircea Abrudean, înainte ca acesta să devină prefect, ar fi proiectat greșit un pavilion de două etaje la Spitalul de Boli Psihice Borșa.

Da, vă readuc aminte că pacienții cu boli psihice au stat ani de zile într-un castel mizerabil, vechi de 200 de ani, pentru că firma prefectului de Cluj, Mircea Abrudean, a proiectat coridoare de spital prea înguste (normativul era de 2.30 metri) și clădirea nu a putut fi recepționată 3 ani!!!

Sugestia mea pentru domnul Orban este să-l schimbe din funcție pe domnul Abrudean, este incompetent!”, încheie Ungureanu.

Vot pentru Medicală 1: 29 din 31! Un spital privat, soluția ideală

Medicii sunt foarte volubili în perioada aceasta”, spune prefectul Abrudean. Șeful instituției adaugă că Medicală 1 a ajuns vârf de lance în lupta cu Covid-19 după o decizie cântărită într-un grup de specialiști din domeniul medical. Cu aceștia ar fi stabilit „planul integrat de măsuri de reorganizare a asistenței medicale în județul Cluj”.

„Chiar aseară am avut o întâlnire cu ei. Din 31 de specialiști, 29 au azis că așa trebuie să mergem. Oricum, ceea ce le-am comunicat tuturor medicilor și managerilor de spitale din județ este că toată lumea va trebui să înțeleagă că, așa cum evoluează situația, probabil că toate spitalele vor trebui să primească pacienți COVID. Fără excepții.

Aici nu mai e vorba de care-i al doilea spital de sprijin, care-i al treilea, până la urmă nici nu mai contează”, a declarat Abrudean.

Prefectul afirmă că încearcă să găsească și o soluție alternativă. Proprietarii spitalului privat de recuperare Polaris, aflat la 13 kilometri de centrul Clujului, sunt gata să-l pună la dispoziția autorităților.

„E în afara orașului, îndeplinește mai multe condiții, e o clădire nouă, perfectă din toate punctele de vedere. Cei de acolo și-au exprimat disponibilitatea de a ni-l pune la dispoziție în mod gratuit, cu preluarea personalului de acolo și alte mici măsuri organizatorice. Dacă vom reuși să facem asta, atunci nu va mai fi Medicală 1, va fi acest spital în linia a doua.

Să vedem formula legală prin care să putem reuși să-l preluăm în administrare și să-l populăm cu medici. Pentru că ei au medici, dar profilul spitalului este de recuperare, îngrijiri paliative”.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...