REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

"Își continuă misiunea de educator printre îngeri". Profesori și elevi, prinși între conspirații și haosul din educație

Valul patru a crescut rapid și ne-a aruncat în cea mai gravă criză de la începutul pandemiei. De la “deschideți unitățile de învățământ!” s-a trecut la a cere închiderea lor, la o lună de la reluarea școlii. Mor oameni, profesori și elevi deopotrivă, iar autoritățile se ceartă în privința măsurilor care trebuie luate. Și așteaptă vacanța, care va începe pe 25 octombrie pentru toate instituțiile de învățământ primar.

Urmează o „fotografie” a felului în care criza sanitară și valul patru afectează activitatea din școli. Am luat ca punct de referință județul Bistrița-Năsăud, unde inspectoratul școlar actualizează periodic cifrele legate de pandemie.


13 octombrie, Bistrița-Năsăud: 2878 de preșcolari/elevi învățau online, 156 de elevi/copii confirmați cu Covid, 84 de persoane confirmate cu Covid în rândul personalului didactic

Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud a anunțat decesul a trei cadre didactice infectate cu Sars-CoV-2 la începutul lunii octombrie. „Își continuă misiunea de educator printre îngeri”, s-a scris în mesajele postate pe pagina de Facebook a instituției. E o succesiune de trei ferpare într-o singură săptămână (30 septembrie – 6 octombrie).

De astăzi, un cadru didactic își continuă misiunea de educator printre îngeri. Colega noastră, Daniela Buiea, profesoară de limba și literatura română la Liceul Teoretic “Solomon Haliță” Sîngeorz -Băi a pierdut lupta cu virusul nemilos. Drum bun spre ceruri, Daniela!

Din păcate astăzi, de Ziua Mondială a Educației, vă anunțăm cu regret că ne luăm rămas bun de la încă un cadru didactic ce își continuă misiunea de educator printre îngeri. Colega noastră, Luminița Căluș, profesoară pentru învățământul preșcolar la Grădinița cu Program Prelungit Nr.1 Năsăud a pierdut lupta cu virusul nemilos. Drum bun spre ceruri, Luminița!

Din păcate, vă anunțăm cu regret că ne luăm rămas bun de la încă un cadru didactic ce își continuă misiunea de educator printre îngeri. Colega noastră, Maria Anghelina, profesoară pentru învățământul primar la Școala Gimnazială Urmeniș a pierdut lupta cu virusul nemilos. Drum bun spre ceruri, Maria!

„Sistemul de sănătate din România este unul putred. Mai periculos decât virusul ăsta”, a transmis familia uneia dintre victime.

„Au fost trei cazuri de infectare cu virusul Covid în trei localități diferite. Singurul element comun e faptul că persoanele au fost nevaccinate și nu au avut comorbidități. Din datele pe care noi le-am cules în acel moment, se pare că s-au îmbolnăvit în primele zile de școală. Au stat în izolare, peste două săptămâni de convalescență cu tratament indicat de medicii specialiști. Când starea de sănătate s-a agravat au fost transportate de la domiciliu direct la secția de ATI a Spitalului Județean”, spune Aurelia Dan, inspector general al ISJ BN.

Anunțul mortuar a fost reluat pe 16 octombrie. Același text, a patra victimă a valului patru. Elevi și părinți s-au adunat în fața porților Colegiului Andrei Mureșanu din Bistrița pentru a aprinde lumânări după anunțul decesului profesoarei de fizică Ana-Maria Cociș, nevaccinată și ea. Pe o candelă, cineva scrisese următorul mesaj: Mulțumim că ați fost un om bun, „continuăm ora următoare”.

Propagandă pro-vaccin, propagandă antivaccin

La Colegiul Andrei Mureșanu, unde a predat Ana-Maria Cociș, a izbucnit recent un scandal pe tema vaccinării care a ajuns să se tranșeze la inspectorat și la DSP. Câteva zeci de elevi au acuzat medicul școlar că ar face „propagandă antivaccin”. Nemulțumirile acestora au fost „măsurate” cu ajutorul unor sondaje în rândul celor care învață în Andrei Mureșanu pe care le-a făcut publice președintele Consiliului Județean al elevilor din Bistrița-Năsăud, Alexandru Bulz.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

40 de elevi au susținut că au „au avut probleme” cu doctorița Ioana Mariș.

„S-ar fi simțit deranjată de prezența elevilor în cabinet și ar avea o problemă cu elevii vaccinați. Lucrurile pe care vi le spun acum le citesc din formularele de opinie distribuite în Andrei Mureșanu. Acum nu ne putem lega de cunoștințele medicale ale doamnei, pentru că nu văd rostul, dar de comportament da. Ar trebui să fie diferit, mai ales că traversăm o perioadă grea, când avem nevoie de medici pentru sfaturi. A vorbit pe un ton urât și, vă citez, pe un ton chiar nesimțit și la mișto”, a declarat Bulz.

Alexandru e elev în clasa a XI-a la Liceul Sanitar din Bistrița. Spune că își dorește să se poată reveni la o oarecare normalitate.

„E greu pentru noi, după un an și jumătate de pandemie. Dacă înainte alocam trei-patru ore pe zi pentru studiu, acum învăț până noaptea la 1-2. Situația nu e deloc roz și toată lumea ar trebui să fie mai responsabilă. E o perioadă grea pentru toți elevii din România”.

Medicul școlar este angajat la Direcția de Sănătate Publică din cadrul Primăriei Bistrița și are un contract de colaborare cu Colegiul Național Andrei Mureșanu. S-a plâns într-o declarație pentru Bistrițeanul că acuzațiile sunt mincinoase și că e victima unei vânători de vrăjitoare. Susține că, dimpotrivă, profesorii ar fi cei care fac „propagandă” și insistă ca elevii să se vaccineze.

„Există profesori care promovează vaccinarea și chiar presează elevii să se vaccineze. E o decizie personală, pe care fiecare trebuie să o ia în urma consultării cu medicul de familie, care cunoaște istoricul medical. Nu mi se pare normal să promoveze profesorii vaccinarea. Poziția mea în legătură cu vaccinarea este de mijloc. Profesorii n-au ce căuta să recomande, ce să mai spunem să preseze elevii”, a spus medicul pentru sursa citată.

Cazul a ajuns subiect de discuție și la inspectorat, și la DSP care e angajatorul doctoriței. Nu s-a luat nicio măsură, stabilindu-se că adevărul e pe undeva pe la mijloc.

„Am preluat sesizarea conducerii unității de învățământ și a elevilor și am ascultat și opinia doamnei doctor. Se pare că adevărul e undeva la mijloc. Activitatea medicilor școlari nu este coordonată de inspectoratul școlar. Noi am sesizat acest aspect DSP-ului. DSP discută la nivelul structurii care este poziția oficială. S-a reglat acolo, din câte știu.

Noi am recomandat elevilor, cadrelor didactice și conducerii școlilor să acceseze aceste pârghii de comunicare, înțelegere, toleranță pentru că, în aceste momente, chiar avem nevoie unii de alții. Nu este productiv să lansăm acuze și să ne contrăm reciproc, să susținem un posibil demers de instigare și de dezbinare.

Este totuși o instituție de învățământ. Asta am discutat și cu doamna doctor. Atâta timp cât își desfășoară activitatea într-o instituție de educație, trebuie să fie atentă și la efectele pe care recomandările dumneai le pot avea asupra celor educabili”, a declarat inspectorul școlar general, Aurelia Dan.

Șefa ISJ Bistrița spune că se confruntă cu cea mai grea situație din ultimul an și jumătate.

„Este o perioadă mult mai grea, virusul se răspândește cu foarte mare rapiditate, a afectat și afectează foarte mulți elevi și foarte mulți copii, e într-o dinamică uimitoare. Părinții refuzau să-și testeze copiii, acum încep să dea curs acestei inițiative și vin cu ei la testare sau transmit acordurile pentru a fi testați. A fost așa o teorie conform căreia e neplăcut, că testarea e foarte greu de suportat pentru copii, dar fără să experimenteze în mod direct”, a declarat Aurelia Dan.

În privința vaccinării, în valul patru s-au vaccinat 30 de cadre didactice, iar la nivelul județului Bistrița-Năsăud doar puțin peste jumătate din personal are schema completă.

„Am făcut apel la colegii noștri să se vaccineze. Din păcate, apelul a rămas la nivel de apel, E o perioadă dificilă la nivel național pe care doar apelând la filtrul acesta al responsabilității o putem traversa. Putem, în primul rând, să conștientizăm pericolul. Pentru că există un pericol chiar dacă unii sunt încrâncenați în ideea de a nega acest virus. Există un pericol real și ca orice altă situație de primejdie cu care ne confruntăm și în fața acestui pericol trebuie să învățăm să ne protejăm. Și există alternative în a ne menține sănătoși”, a mai spus inspectorul general al ISJ Bistrița-Năsăud.


Numărul mare de îmbolnăviri i-a determinat pe mai mulți directori să ceară închiderea școlilor pentru cel puțin două săptămâni. Oricum, zeci de mii de elevi din România urmăresc cursurile de acasă, după ce în clasele lor s-au depistat cazuri de Covid.

În prezent, conform ordinului comun dat de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, cursurile se suspendă și se țin online atunci când se confirmă un caz pozitiv în clasă. Se pot relua cu prezență fizică începând cu a 8-a zi de la data confimării cazului pozitiv pentru elevii care prezintă rezultatul certificat negativ al testului antigen rapid sau RT-PCR realizat în ultimele 24 de ore.

DSP Ilfov a recomandat închiderea tuturor școlilor din județ, pentru 14 zile, dar ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a respins inițiativa, declarând că e o decizie iresponsabilă să pui în aceeași oală școli cu situații epidemiologice diferite.

În plus, ar începe vacanța de o săptămână (25 octombrie) pentru toate unitățile de învățământ primar, o binemeritată pauză de la toate problemele cu care ne confruntă valul patru.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios