REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Exclusiv. Diaspora ucraineană: "Fratele meu are 25 de ani, e programator și azi a plecat la război"

Ioana Epure
Data: 24/02/2022
Foto: Ioana Epure

În ultima săptămână au avut loc demonstrații de susținere în toată Europa (Belgia, Franța, Italia, Spania, Germania, Marea Britanie, Irlanda), dar și în SUA și Canada, unde se regăsesc printre cele mai numeroase diaspore ucrainene (peste două milioane de oameni). 

Între timp, în Beirut, au apărut tensiuni între diaspora rusă și cea ucraineană, ucrainenii din Londra fac planuri să se întoarcă acasă, pentru a se alătura armatei, iar diaspora din Turcia găzduiește ucrainenii blocați pe aeroportul din Istanbul, după ce spațiile aeriene ale țărilor vecine, inclusiv al Moldovei, au fost închise, blocându-i pe mulți în tranzit înspre casă. 


În Grecia locuiesc doar în jur de 25 de mii de ucraineni, însă astăzi aceștia au organizat o demonstrație pașnică la poalele Acropolelor, pentru protesta împotriva invaziei ruse. Atmosfera e încărcată, plouă mărunt, se intonează imnul și un preot spune Tatăl Nostru. Oamenii nu știu ce altceva ar putea să facă – rudele lor nu-i vor acasă, dar și dacă i-ar vrea, nici n-ar avea cum, în acest moment, să se întoarcă prea ușor.  

Liuba are 38 de ani și e din Mariupol, unul dintre primele orașe vizate de atacul rușilor. În timp ce reîncarcă pe pilot automat feed-ul de Twitter ca să afle vești despre situație, din spatele unor ochelari de soare mari, plânge. Nu e singura. Demonstrația n-are dinamism – stupoarea e mai degrabă sentimentul care plutește în aer.    

Nu ne-a venit să credem că putem trăi așa ceva în zilele noastre. Am vrut să credem că situația va fi evitată, dar acum doar un miracol mai poate opri ce se întâmplă fără mulți morți. Am rude acolo, prieteni, oameni foarte apropiați. Sunt speriați, stau acasă și aud bombele. Nu se simt în siguranță”, povestește Liuba. 

Liuba, dreapta, împreună cu mama ei

E o prostie să spui că ucrainenii ar fi putut porni războiul”, adaugă ea. „Ucrainenii doar au vrut să creadă că nu se va întâmpla. Că se vorbea de asta, că era ceva la televizor. Dar nu realitatea asta, de acum. Sunt oameni care muncesc, învață și acum nu pot să-și mai trăiască viețile de zi cu zi. Nu au nici unde să plece, acum războiul e peste tot. Și nici nu vor să plece din țară. Casele lor sunt acolo. E greu să-ți părăsești părinții, prietenii, să-ți lași casa în urmă”, încheie ea. 

Și pentru Ina, de 33 de ani, ideea unui război în Europa în 2022 e înspăimântătoare.  

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Sunt în șoc. Simt că a murit cineva și sunt în doliu. Bunica mea e în Ucraina, am veri, unchi, multe rude, în Kiev și în Rivne.” Spune că nu a reușit să dea de niciuna dintre ele, din cauza conexiunii supraîncărcate la internet.

Ina (a doua persoană din stânga) nu a reușit azi toată ziua să vorbească cu bunica ei, să afle dacă e bine

Am încercat să vorbesc cu bunica mea, dar conexiunea era îngrozitoare, doar am văzut că plângea, n-am înțeles ce mi-a zis și s-a întrerupt”, povestește ea. „Nu înțeleg ce se întâmplă. Nu avem arme. Am renunțat la armele grele acum mulți ani, am semnat tratat cu Rusia (în 1994, n. red). Am crezut că vor încerca ceva la frontiere, ca acum opt ani (în 2014, când Rusia a anexat Crimeea, n. red.) și că se vor opri. A fost un șoc când am văzut că nu e așa. Eram la muncă, am aflat de la mama mea. Am plâns o oră. Pur și simplu nu înțeleg cum de am ajuns la război în Europa.” 

Liubov, de 45 de ani, e furioasă mai ales pe rușii și ucrainenii care îl sprijină pe Putin. „Ne consumă nedreptatea. Cea mai teribilă treabă este că mulți ruși sunt alături de ei, de politica asta murdară. Și că până și unii ucrainieni care locuiesc în Rusia îi iau partea, deși au rude în Ucraina care au fost în lagăre. E cel mai tragic lucru.” 

Liubov (dreapta) e furioasă pe ucrainenii care îl sprijină pe Putin

O dovadă a faptului că nu toți rușii susțin politica expansionistă a lui Putin este însă faptul că unii dintre ei protestează, chiar azi, alături de ucraineni. Elena e din Rusia, are 33 de ani și furioasă.

Am o mulțime de prieteni ucraineni, nu pot să accept situația asta, ce face Putin. Pentru ce să faci așa ceva? De ce să moară atâția oameni? Acum a distrus infrastructura, aeroporturi. Dar dacă va continua, vor muri mulți oameni. Putin e un agresor și pentru Europa, dar și pentru cetățenii ruși”, spune Elena.

Elena (stânga) e rusoaică, dar condamnă agresiunea lui Putin

În mijlocul pieței, singurul optimist este un călugăr, care nu vrea să-și dea numele, dar susține că războiul se va încheia repede, în două-trei zile, pentru că „armata ucraineană este minunată”. Între timp, însă, se întreabă cum o să ajungă înapoi acasă. Nu locuiește în Atena, e doar în vizită, iar aeroporturile s-au închis. „O să mă întorc prin România, prin Suceava sau Cernăuți ca să ajung la Ternopil, de unde sunt.” 

Singurul optimist de la protestul ucrainenilor îl are pe Dumnezeu de partea lui

Între 7 și 12 milioane de ucraineni locuiesc în afara țării. Din ei, mai mult de 3 milioane locuiesc în Rusia. 

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.