Investește în ceea ce crezi!
Fii alături de noi în promovarea jurnalismului de calitate din România.

Oameni

România învie la răstimpuri. Suntem o țară care funcționează după un model sacrificial. Numai moartea unora de-ai noștri ne pune în mișcare. Numai moartea ne readuce la viață.

E un adevăr pe care trebuie să-l înțelegem, trecând peste reacția instinctivă de negare. Dacă avem, pe undeva, o genă comună, aceasta este: regăsirea împreună la priveghiul unor nevinovați.

Putem să-i spunem creștinism latent. Putem să-i spunem cum vrem: șocul propriei fragilități, nevoia de sens, transfigurare. Miorița meșterului Manole.

Ăștia suntem și ar fi bine să ne acceptăm o dată pentru totdeauna. Sacrificiul fondator e unica formă de înnoire pe care nimeni nu ne-o poate murdări, singurul mecanism social pe care, fiindcă are o dimensiune nelumească, politicul nu îl poate controla.

Puterea poate să plănuiască manipularea colectivă. Poate să se mascheze, pentru a se conserva. Să bată în retragere, ca să fie păsuită. Dar nu poate gestiona o asemenea răscruce.

Când îți moare copilul, fratele sau cel mai bun prieten, nimic nu te mai poate opri. În suferință ești indestructibil.

E momentul unei schimbări de sistem. Înlocuirea unuia sau a mai multor deținători de funcții nu poate fi proiectul unei generații, darmite al unei societăți. Nu există schimbare adevărată, metamorfoză, fără o idee călăuzitoare.

Iar această idee e simplă: dacă toți acești necunoscuți - medici, studenți, pompieri, patroni, IT-iști, șoferi, funcționari, profesori, infirmiere, preoți, jurnaliști -, românii care nu apar la televizor, anonimii, dacă toți aceștia au răspuns morții cu viață, dacă aici, la primul nivel, am rămas oameni, atunci și acolo, sus, de unde ni se poate dirija destinul general, prima și ultima condiție a autorității, cea la care nu mai avem dreptul să renunțăm de aici înainte, trebuie să fie omenia.

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.

Donează