Investește în ceea ce crezi!
Fii alături de noi în promovarea jurnalismului de calitate din România.

De ce iubim Româniile

Pentru că au oameni primitori, care, dacă te văd străin, te iau și te așază la masă, să-ți dea de mâncare, deși aproape toți știu cu exactitate câte chiftele ai servit. Pentru că, oricât ai rătăci prin vreuna dintre Românii, mereu o alta se deschide și îți face cu mâna, foarte veselă și foarte atrăgătoare. Pentru că Româniile sunt multe, destructurate și haotice, însă, odată ce le-ai pătruns, simplu și plăcut de navigat.

Pentru că, deși în toate Româniile puterea nu e a cetățeanului, ci a unuia sau altuia, România beneficiază de una dintre cele mai subtile forme de libertate posibile: cum ai trecut granița, poți adăuga fără mari riscuri 20 sau 30 de kilometri peste cei permiși - știi că, la o adică, vei găsi înțelegere, fiindcă și polițistul e om.

Pentru că, la sfârșitul fiecărei primăveri, puful de plop albește orașele și umple orice cană lăsată fără capac pe terasă, ca o iarnă întârziată și neserioasă, care nu mai reușește să sperie oamenii și cu frig, ci doar cu fulgi. Pentru că la țară găsești în continuare oameni care își iubesc caii mai mult decât își iubesc nevasta, cai pe care, atunci când au supărare, îi lovesc cu înțelepciune și dragoste, cât să știe animalul că e în siguranță, că nu i se va întâmpla nimic rău, dacă rămâne supus.

Pentru că românul știe să repare o mașină cu un ciorap de damă, precum reușea mama lui Nică a lui Ștefan a Petrei să închege apa cu două picioare de porc.

Pentru că mâncarea are zeamă, iar zeama se mănâncă plimbând cu mâna prin farfurie cocoloașe de pâine, ceea ce, în Europa, nu s-a mai văzut de la 1800 și ceva încoace.

Pentru că relieful Româniilor are ceva al lui, o unduire aparte, și-la-Făgăraș-și-la-Pietroasele-și-la-Medgidia-și-la-Vâlcea, unduire care apare în visele românului și le așază în straturi de cumințenie și dragoste pentru pământ. Pentru că fiecare Românie are câteva feluri de bucurie a muzicii populare, iar pe deasupra, ca o glazură eonică, are manele, Gică Petrescu sau Maria Tănase. Pentru că Româniile, ca românul, sunt supt vremi, deși au pretenția absurdă că nu.

Pentru că sunt romantice, în spirit, și complet lipsite de romantism în acțiuni. Pentru că sunt conformiste și comode și nu-întrutotul-pasionate-de-adevăr, însă în visele lor sunt eroice și juste dincolo de durere, precum bunul și răul cavaler al Dragonului, curajosul și prea-viul, azi, Țepeș-Vodă. Pentru că Româniile, deși privite întotdeauna de sus de către conducătorii lor, și-au găsit un mod unic de a-i glorifica, de a le justifica faptele rele, uneori aruncând la coșul de gunoi pagini întregi de istorii crude.

Pentru că Româniile, cu toate neajunsurile celor de ieri și celor de azi, sunt campioane mondiale la gimnastică și Internet de mare viteză, deși insistă să iubească fotbalul și să exporte cameriste, nu programatori. Pentru că șoferii de taxi și instalatorii știu tot. Pentru că se poate înjura în limba română 5 minute încheiate, fără să te repeți deloc, Româniile având cel mai spectaculos repertoriu de înjurături din Universul cunoscut. Pentru că Româniile sunt pline de talent și inventivitate. Pentru că tot românul s-a născut poet, deși are mare talent pentru preoție, soldățenie și stins incendii.

Pentru că sunt Românii, pentru că nu sunt Germanii, nici altceva. Pentru că din ele-am ieșit și-n ele ne întoarcem, și mintea noastră se rotește ca o planetă greoaie, mereu și mereu, numai în jurul lor.

*

Sorin Trâncă este fondator al agenției de publicitate Friends\TBWA și inițiatorul Premiilor Superscrieri, prin Fundația Friends for Friends (ffff.ro).

*

În cadrul campaniei RoÎNDRĂGOSTIREA, mai puteți citi:

Iulian Tănase: Îmi iubesc țara pentru că îmi iubesc rădăcinile

Mona Dîrțu: Cinicii câștigă mai puțin

Alin Fumurescu: Reîndrăgostirea de România? O soluție în căutarea unei probleme

Cosmin Perța: Dragostea nu poate fi separată de credință

Andrei Găitănaru: Totul este încă de făcut

Robert Șerban: Vina e la mine

Simona Sora: Ar trebui, probabil, să plec din nou

Radu Vancu: Îndrăgostirea de România. Manual de verificare

Liviu Vânău: Mai cu seamă să fim vii

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.

Donează