Investește în ceea ce crezi!
Fii alături de noi în promovarea jurnalismului de calitate din România.

Am tradus din chineză

Următorul dialog, între premierul Victor Ponta și câțiva jurnaliști acreditați la Guvern, a avut loc vineri, 23 octombrie, la conferința de presă a cărei temă oficială a fost rectificarea bugetară.

*

- Legat de cazul polițistului mort...

Victor Ponta: Îmi pare rău, am precizat de la început și știu că...

- Este un subiect care interesează toată țara și de aceea vreau să vă întreb...

Victor Ponta: Îmi cer mii de scuze, știu că dumneavoastră nu respectați niciodată regulile stabilite...

- ... ba da, le respect...

Victor Ponta: ...dar eu le respect întotdeauna.

- ... dar, de data asta, e un subiect care interesează. Și vreau să vă întreb dacă se impune demisia vicepremierului Gabriel Oprea, având în vedere că au apărut o serie de mărturii care arată că abuza de Poliția Rutieră, că o folosea fără drept pentru tot felul de deplasări...

Victor Ponta: Știți... Eu înțeleg că dumneavoastră vorbiți ca să v-audă șefii. Eu am stabilit împreună cu dumneavoastră niște reguli și, cu excepția dumneavoastră, toată lumea le respectă. Vreau să vorbim despre aceste subiecte și, dacă aveți întrebări pe aceste subiecte, vă răspund cu mare plăcere.

Alt jurnalist: Vicepremierul Gabriel Oprea avea voie să folosească motocicliștii de la Poliția Rutieră?

Victor Ponta (agresiv): Am impresia că vorbesc în chineză.

- E cel mai important subiect din aceste zile. Nu aveți cum să-l evitați...

Victor Ponta: Dar nu vreau să evit absolut nimic.

- E o întrebare absolut firească...

Victor Ponta (sonorul dispare pentru câteva secunde): ... e foarte greu după aceea să ne dăm cu părerea.

Altă jurnalistă: O altă abordare a acestui subiect, dacă-mi permiteți...

Victor Ponta: Nu. Dacă aveți întrebări pe această temă...

- ... dumneavoastră, personal, dacă ați fi fost cu mașina în acea coloană, ați fi oprit?

Victor Ponta: Dacă aveți întrebări pe tema pentru care cred că sunt responsabil în fața cetățenilor, vă răspund. Pe toate celelalte teme, discutăm, că ne întâlnim foarte des.

- Societatea civilă cere demisia vicepremierului...

Victor Ponta: Mulțumesc. Dacă nu mai sunt întrebări pe temele care nu vă interesează pe dumneavoastră, dar îi interesează pe oameni, vă mulțumesc și vă urez o zi bună.

*

Acest dialog a durat mai puțin de 2 minute, însă răspunsurile și gesturile lui Victor Ponta (puteți vedea înregistrarea aici) sunt ca un mesaj care, odată descifrat, ne arată raportul de forțe din coaliție și mentalitatea celui care încă este prim-ministru.

Să nu uităm: a trecut mai puțin de o săptămână de la validarea lui Liviu Dragnea în funcția de președinte al PSD - ales cu peste 99% din voturi. Tabăra premierului n-a avut nici o șansă la Congres și, din acel moment, el nu mai deține nici o poziție oficială în partid.

Astfel, singura șansă a lui Victor Ponta de a mai însemna ceva, de a nu ajunge un anonim politic precum Adrian Năstase sau Mircea Geoană, este să-și păstreze funcția de prim-ministru cât mai mult timp posibil.

Acesta este contextul strategic al morții agentului Bogdan Gigină și al valului de indignare la adresa vicepremierului Gabriel Oprea.

Să ne întoarcem la dialogul de mai sus și să evidențiem câteva citate.

1. "Am precizat de la început" înseamnă că Victor Ponta era decis să nu intre, cu niciun chip, în discuția despre Gabriel Oprea. Nu uitați că premierul este "briefat" înainte de orice conferință de presă: echipa sa de comunicare știe, sau cel puțin intuiește, care vor fi cele mai dificile întrebări. Refuzul său încăpățânat ne indică o analiză în desfășurare - faptul că, în spatele ușilor închise, se caută soluții pentru a folosi cât mai inteligent această criză.

2. "Dumneavoastră vorbiți ca să v-audă șefii" este confirmarea bulei în care s-a închis premierul. O dată, o singură dată a fost el pe punctul de a-și asuma riscul unei comunicări neorchestrate: după ce a pierdut alegerile prezidențiale. Atunci, poate vă mai amintiți, și-a deschis biroul pentru un interviu normal. Nu cu întrebări știute dinainte, nu cu menajamente, nu cu mingi la fileu, ca la Antena3.

Mica "fereastră" de smerenie s-a închis de mult. Ponta a revenit inconștient la atitudinea de tip "cetate asediată" și, în asemenea situații, îl consideră automat pe jurnalistul care întreabă ceva incomod - o marionetă a "cercurilor ostile".

3. "Am impresia că vorbesc în chineză". Atunci să traducem din chineza lui Ponta: pentru a rămâne prim-ministru, el are nevoie de UNPR. Dacă îi cere public demisia lui Oprea - ceea ce i-ar aduce un semnificativ spor de imagine -, Ponta rămâne fără susținerea UNPR în Parlament, iar PNL abia așteaptă să îmbrățișeze "interesul național".

Știe că nu va mai avea degrabă o asemenea ocazie de a "puncta", de a răspunde la emoția populară și, deci, de a reduce riscul să fie debarcat. N-are cum să nu știe că, dacă Oprea trece cu bine peste această criză și rămâne în Guvern, el, premierul, va fi mult mai vulnerabil și în relația cu PSD, și în relația cu UNPR, și în ochii electoratului.

Cum pot să scap de Oprea și să rămân prim-ministru, asta e întrebarea la care, în aceste ore, Ponta așteaptă un răspuns deștept de la consilierii săi. Inevitabilele critici pentru atitudinea sa din conferința de presă reprezintă prețul pe care îl plătește conștient, pentru a câștiga timp.

4. "Temele care nu vă interesează pe dumneavoastră, dar îi interesează pe oameni". E foarte frustrant să fii Victor Ponta în aceste zile. Cu toate că economia crește, la fel ca încasările ANAF-ului, cu toate că această evoluție permite Guvernului, de pildă, să majoreze salariile unor categorii foarte importante, cum ar fi profesorii și medicii, Ponta este foarte aproape să-și piardă nu doar funcția, ci și orice putere sau influență. (Într-un fel, e o frustrare comparabilă cu cea care-l macină pe Emil Boc, căruia, în loc să i se recunoască meritul și curajul de a fi a luat o decizie salvatoare în 2010, i s-a aplicat ștampila de "vinovat".)

Nu subestimați capacitatea revelatoare a cuvintelor. Nici dacă e vorba de politicieni.

Edificatoare pentru ce simte Ponta în aceste zile este această frază din discursul său de la Congresul PSD: "Nu mi-a trecut niciodată prin cap că o să concurez cu Năstase pentru cel mai bun Guvern pe care care l-a avut România după '89."

Ce scurtcircuite logice trebuie că-l traversează pe acest om! Deși n-are habar de business și a mers pe bâjbâite, rezultatele macro-economice sunt peste așteptări. Deși a fost prins că a plagiat, a câștigat alegerile parlamentare. Deși a pierdut alegerile prezidențiale, a rămas prim-ministru.

Iar acum, când s-ar putea dedica doar activității de la Guvern, când chiar are confirmări și plusuri înaintea cifrelor de bilanț, Victor Ponta e pe cale să piardă tot și nimeni nu-l înțelege. E singur și e departe, în China.

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.

Donează