REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

David Popovici la evenimentul oficial organizat la sosirea in țară a delegației de întotători ce au participat la Campionatul Mondial de Natație desfășurat in Budapesta, 26 iunie 2022. Inquam Photos / George Calin

David Popovici, alături de copiii diagnosticați cu cancer

Când suntem copii, pare că lumea este a noastră. Suntem curioși și prețuim fiecare lucru mic din jurul nostru, în timp ce privim fascinanți înspre viitor. Ne dorim să creștem, să fim maturi și independenți, să ne luăm viețile în propriile mâini și să ne facem destinul singuri.

Din păcate, lucrurile nu sunt mereu așa cum ne-am imaginat, iar viața intervine uneori brutal. Aflăm pe propria piele că drumul vine la pachet și cu bucurii, dar și cu tragedii, aflăm despre curajul de a merge mai departe, despre cât de rezilienți putem fi și cât de multă forță avem în noi, chiar și atunci când nu mai putem.

Printr-o astfel de situație trece, în fiecare zi, în România, câte o familie în care un copil este diagnosticat cu cancer. 

An de an, la noi în țară, aproape 400 de copii și adolescenți află că drumul lor nu va fi ușor și, alături de familiile lor, încep o luptă cruntă, în fața unei boli nemiloase. Dar asta nu înseamnă că toate acele posibilități au luat sfârșit sau că speranța nu mai răzbate în durere și, cel mai important, asta nu înseamnă că nu există soluții. 

Cele mai frecvente cancere la copii sunt leucemiile (31%) care, împreună cu limfoamele (15%), reprezintă aproape jumătate din cazurile noi de cancer, iar o treime din cazurile totale înregistrate au fost în grupa de vârstă 0-4 ani, potrivit datelor furnizate de Registrului Național al Cancerelor la Copil în România, în perioada 2010-2017. 

Important este și faptul că mai mult de jumătate dintre copii ajung la oncologul pediatru în stadii avansate ale bolii: din păcate, rata de supraviețuire la copiii din România diagnosticați cu cancer este de 69.1%, cu 10% mai mică decât media Europei de Vest.

Ce pot face medicii oncologi sau părinții copiilor recent diagnosticați cu cancer: să apeleze cât mai repede la un program de testare gratuită 

Cancerul nu este o bătălie fără sorți de izbândă, iar boala ar putea fi învinsă cu ajutorul unui tratament adecvat. Este esențial ca medicul să știe cât mai amănunțit tot profilul genetic al unui copil diagnosticat cu cancer, pentru că astfel îi poate oferi tratamentul cel mai potrivit, cu cele mai mari șanse să reușească.

În România, s-a lansat primul program gratuit de testare genetică pentru copiii recent diagnosticați cu cancer, susținut integral de MedLife cu fonduri proprii.

#SperanțaNuMoareDeCancer este numele programului social gratuit inițiat de MedLife, cu acoperire națională, care se adresează pacienților cu vârste cuprinse între 0 și 18 ani, diagnosticați recent cu afecțiuni oncologice.

Ei vor beneficia de unul dintre cele mai complexe teste genetice din lume, care, conform studiilor internaționale, are capacitatea de a contribui la ajustarea tratamentului oncologic. 

Practic, cu ajutorul testului de complexitate mare Illumina TruSight Oncology 500, medicii oncologi vor putea dezvolta terapii țintite și personalizate pentru pacienți și vor putea îmbunătăți succesul lor terapeutic. 

De reținut că nu este un program de diagnostic sau de tratament oncologic, ci un program de testare genetică, în urma căruia se obțin informații extrem de valoroase, care evaluează mai mulți biomarkeri – atât cei mai frecvenți, cât și cei mai rari, și identifică majoritatea tipurilor de mutații ce afectează numeroase gene implicate în cancer.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

De ce este vital un astfel de test

Cancerul este o boală universală, dar evoluția ei și modul în care se dezvoltă diferă de la un organism la altul. Fiecare copil are propriul său drum, iar testul gratuit îi poate ajuta pe medici să găsească tratamentul potrivit, deoarece identifică majoritatea tipurilor de mutații ce afectează numeroase gene implicate în cancer. Mai exact, cu un singur test se analizează mutațiile a 523 de gene asociate cu multiple tipuri de cancer, fapt care permite ajustarea tratamentului în proporție de până la 94,5%. 

Illumina TruSight Oncology 500 este în premieră în România și poate genera toate aceste date în urma unui singur test, cu rezultate rapide, fără a mai exista riscul de a rămâne fără material biologic, așa cum se poate întâmpla în cazul testelor care analizează etapizat un număr limitat de mutații. 

Lucrăm îndeaproape cu medici de oncologie pediatrică din toată țara, cărora le oferim în urma testării informații despre prognosticul pacienților, profilul tumorii și în funcție de aceste date, recomandări de terapii țintite sau, în lipsa unor protocoale aprobate la nivel național, recomandări de studii clinice internaționale potrivite fiecărui pacient”, spune biologul Dumitru Jardan, coordonator al programului „Speranța nu moare de cancer”.

Odată ajunsă proba în laborator, pacienții pot primi rezultatele în 2-3 săptămâni, sub forma unui raport final care cuprinde profilul tumorii, recomandările de terapii țintite și studiile clinice potrivite profilului genetic, disponibile la nivel internațional, relevante pentru fiecare pacient în parte. În baza acestor date, oncologul va putea alege cele mai potrivite tratamente și terapii pentru fiecare copil diagnosticat cu cancer.

Cum se face înscrierea în program

În cadrul programului gratuit de testare genetică, se pot înscrie toți copiii cu vârste între 0-18 ani care nu au început protocolul terapeutic sau se află la începutul tratamentului oncologic. 

Înscrierea se poate face prin intermediul unuia dintre părinți, a tutorelui legal sau a medicului curant și este condiționată de rezultatul histopatologic care oferă diagnosticul de certitudine și de existența probei de țesut/măduvă la prezentare. Este important de știut că relevanța rezultatului testării este complet dependentă de corectitudinea diagnosticului. 

Înscrierea este online și poate fi accesată aici, în urma completării unui formular și a anexării dosarului medical. Toate înscrierile sunt analizate de o echipă de specialiști, în termen de 10 zile lucrătoare, iar copiii care îndeplinesc condițiile de înrolare în program vor fi contactați pentru pașii următori. 

În funcție de diagnosticul fiecărui pacient, specialiștii MedLife colaborează cu medicii curanți pentru a obține probele de țesut, în cazul tumorilor solide, sau din măduva osoasă, în cazul leucemiilor, în vederea efectuării testării genetice în laboratorul de biologie moleculară.

David Popovici, alături de copiii diagnosticați cu cancer

Lupta copiilor bolnavi de cancer nu este una solitară. Multiplul campion la natație, David Popovici, s-a alăturat acestui demers în calitate de Ambasador al Speranței. 

Sportivul de performanță și-a dăruit medalia de campion mondial, câștigată în 2022 la Budapesta, pentru a fi topită și transformată în fundițe de aur, simboluri ale speranței. 

Fundițele vor fi dăruite copiilor care înving cancerul prin intermediul celor de la Dăruiește Viață. 

Alătură-te și tu vocii lui David Popovici și ajută ca acest program să fie cunoscut. Dacă știi un copil bolnav de cancer, anunță aparținătorii sau medicii curanți despre acest beneficiu.  


Un material realizat în cadrul unui parteneriat media cu MedLife, ca parte a campaniei sale de comunicare a programului gratuit de testare genetică pentru copiii recent diagnosticați cu cancer, susținut integral cu fonduri proprii.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios