Tehnologia CGI: de la Forrest Gump la Kingsman 2

Imagine din filmul "Kingsman: The Golden Circle".

Cel de-al doilea film al seriei Kingsman, intitulat The Golden Circle, face parte dintr-un univers centrat în jurul unor poveşti cu spioni. Pe lângă cele două ficţiuni cinematografice, franciza mai conţine benzi desenate, animaţii, jocuri video şi, de puţin timp, un roman.

La un moment dat al acţiunii din The Golden Circle, protagonistului Eggsy (Taron Egerton) – care își continuă rolul din primul episod – i se cere să introducă un dispozitiv de urmărire în vaginul unei femei pe care o seduce din raţiuni strict profesionale.

În campania de promovare a filmului, Taron Egerton a recunoscut că secvenţa respectivă l-a făcut să se simtă inconfortabil, dar și că a fost făcută cu scopul să șocheze.

O asemenea declaraţie face parte dintr-o politică de marketing clasică, axată pe prezentarea evenimentelor senzaţionale petrecute la filmări.

Interpreta personajului căreia i se implantează dispozitivul este modelul britanic Poppy Delevingne. Pentru realizarea scenei a fost angajat soţul ei, James Cook, și mâna lui este cea care execută delicata operațiune.

Faptul că Taron Egerton a putut trece peste o sarcină stânjenitoare este posibil datorită montajului şi a tehnicilor CGI (Computer-Generated Imagery).

În integralitatea ei, secvenţa dispozitivului este surprinsă de camera de filmat în aşa fel încât, pe ecran, totul apare prezentat dintr-un POV (point of view: perspectiva subiectivă a personajului).

De pe faţa actriţei, camera coboară fluid spre corp, apoi către vagin, pe care îl pătrunde.

Cadru din scena de sex dintre Poppy Delevingne și Taron Egerton.

Filmul care a deschis drumuri nebănuite în cinema datorită tehnicii CGI este o dramă din 1994: Forrest Gump. Cu toate că au trecut mai bine de 20 de ani, proiectul regizat de Robert Zemeckis cuprinde scene executate atât de bine, încât par că nici nu au fost realizate cu ajutorul computerelor.

Echipa de ingineri şi programatori a lui Zemeckis a oferit o lecţie despre cum poate fi recreată, alterată sau manipulată, la nivel imagistic, istoria.

Documentarul pe care îl puteţi urmări la finalul acestui articol arată ce a fost real şi ce s-a construit din bucăţi de arhivă. Eroul jucat de Tom Hanks este introdus, cu ajutorul CGI, în diverse evenimente importante ale istoriei americane din anii '60-'70, printre care audienţe la preşedinţii John F. Kennedy şi Lyndon Johnson.

Inginerii şi programatorii care au lucrat la film explică, în mod concret, cum l-au putut lipi pe Tom Hanks peste imagini de arhivă. A fost o recreere minuţioasă, migăloasă, chirurgicală.

În poveste, Forrest devine, printre altele, cel mai bun jucător de ping-pong din lume. Cel care îl interpretează pe adversarul său era, la acea dată, campion mondial la acest sport.

Coregrafierea convingătoare a întregii scene sportive – explică programatorii – a fost extrem de greu de realizat. Au trebuit să fie atenţi la felul cum Hanks îşi mişca paleta, pentru a putea introduce pe calculator traiectoria unei mingi care nu existase în realitate.

Ambii concurenţi loveau pur şi simplu în aer, făcându-se că joacă ping-pong. Mediul virtual a permis ca mingea să fie incorporată ulterior în film.

Cadru din "Forrest Gump" realizat cu ajutorul CGI.

Tehnologia CGI (Computer-generated imagery) a început să fie utilizată mai serios în anii '80, dar exista încă din 1960. Pe măsură ce calculatoarele şi staţiile grafice 3D au devenit tot mai performante, imaginile generate prin software au contribuit la crearea unor universuri ficționale ce par foarte reale.

Acest lucru este valabil şi în zona jocurilor pe calculator, unde tot felul de simulatoare ne imersează complet pe câmpul de luptă sau în curse automobilistice.

Realitatea virtuală, pusă în practică tot începând din anii 1960 (într-o formă, evident, primitivă față de cea din prezent), pare să fi progresat îndeajuns pentru a deveni fenomen de masă. De pildă, Sony a lansat ochelarii Playstation VR, pas continuat de anumiţi producători care şi-au adaptat jocurile video pentru acest nou dispozitiv.

Genurile cinematografice care folosesc masiv CGI sunt thriller-ele de acţiune, SF-urile şi fantasy-urile (ultimele, de fapt, SF-uri orientate către publicul juvenil).

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.

Donează