Misiune: Imposibilă − Declinul. Sau amenințarea fantomelor

Mission: Impossible − Fallout (2018), acțiune. Regia și scenariul: Christopher McQuarrie; imaginea: Rob Hardy; muzica: Lorne Balfe; cu: Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Henry Cavill, Simon Pegg, Ving Rhames, Alec Baldwin, Michelle Monaghan.

Cu cea de-a șasea parte a seriei, Misiune imposibilă stabilește punctul maxim al filmului de acțiune de vara asta și, cel mai probabil, din 2018.

Ethan Hunt (Tom Cruise) și echipa lui salvează lumea, în cele mai spectaculoase moduri cu putință, de o serie de pericole iminente. De data aceasta, pentru că răul exterior nu mai e de-ajuns, salvatorului i se pun în spate și demonii proprii, care să-l țină în corzi între momentele de acțiune.

Spectatorul e anunțat chiar din primele două scene că sarcina lui Hunt e cu atât mai grea cu cât implică două fantome ale trecutului: Julia (Michelle Monaghan), fosta soție la care a trebuit să renunțe ca să o ascundă de răufăcători după ce fusese răpită în Misiune imposibilă III, și Solomon Lane (Sean Harris), fostul agent MI6 care în MI: Națiunea secretă (2015) a preluat controlul asupra grupării de agenți secreți Sindicatul, pentru a destabiliza lumea prin asasinate și atentate.

Prin urmare, Ethan trebuie să plonjeze în miezul problemei și, ca un bucătar cu mai multe oale pe foc, să salveze lumea, să-și protejeze iubita, să nu piardă niciun coleg și să consolideze imaginea echipei IMF în interiorul serviciilor secrete americane.

Chiar dacă scenariul este bine conectat la universul din episoadele anterioare, creatorii decid, în mod fericit, să nu încarce filmul cu rememorări sforăitoare.

Scopul principal al acestei misiuni imposibile este oprirea grupării anarhiste Apostolii, creată prin restructurarea vechiului Sindicat, care pregătește mai multe atacuri cu bombe nucleare în orașe-simbol ale lumii creștine, iudaice și musulmane.

În plus, Apostolii încearcă să își elibereze liderul, pe Solomon Lane, cu ajutorul unor mercenari conduși de Văduva Albă (Vanessa Kirby).

Pentru a-i contracara, oamenii lui Ethan Hunt trebuie să se infiltreze în această sferă a răului în timp ce îl cară în spate pe August Walker (Henry Cavill), un agent CIA pe care sunt forțați să îl accepte în echipă.

Personajul lui Cavill (cel mai recent Superman) e "croit" în opoziție cu cel al lui Cruise. O unealtă cu mustață și costum, fără abilități intelectuale deosebite, el demonstrează că până și cel mai puternic pumn e mai slab decât neuronul și că intervenția brutală, cu toate victimele sale colaterale, nu e o soluție în lumea Misiunilor Imposibile.

De altfel, acesta e crezul și, în același timp, "kryptonita" lui Ethan Hunt: nici un om care nu e de partea răului nu trebuie să sufere.

Și, din fericire pentru el, soarta nu-i scoate în cale personaje care să fie ambigue din punct de vedere moral, așa că deciziile se iau aproape la foc automat.

Spre deosebire de Brian De Palma, John Woo, J.J. Abrams și Brad Bird, care au regizat primele Misiuni, Christopher McQuarrie a avut șansa de a-și extinde stilul peste două episoade, ceea ce face ca Declinul să se lege armonios de episodul anterior − Națiunea secretă.

Mai mult, McQuarrie este un maestru al răsturnărilor de situație − el fiind, între altele, creatorul poveștii lui Keyser Söze din Suspecți de serviciu (1995), care i-a adus Oscarul pentru cel mai bun scenariu original.

Astfel, din dubla poziție de regizor și scenarist pentru acest episod, știe cum să nu dezamorseze surprizele înainte de vreme, pentru a nu transforma filmul într-o suită de urmăriri acrobatice spre un final supărător de previzibil.

Există și secvențe care vor deveni cu siguranță memorabile, precum bătaia dintr-o baie unde se află una dintre țintele cuplului Hunt-Walker sau ca înfruntarea finală pe marginea unei stânci din Cașmir, însă niciuna nu rivalizează, totuși, cu celebrul "balet" de la Opera din Viena, din episodul precedent.

Offscreen

Cum, în octombrie, Marvel lansează Venom − noul personaj "mare și negru de respiră greu" −, distribuitorii au scos pe tarabă și primele clipuri de promovare.

Din cauza naturii sale animalice și imprevizibile, eroul cu puteri supranaturale care se naște din jurnalistul de investigație Eddie Brock și din extraterestrul care "îl ocupă" a fost lăsat până acum la periferia seriei Spider Man, de care este legat.

Acum, pe fondul interesului pentru eroi "alternativi", Venom își deschide un drum propriu și, mai ales pentru că e interpretat de Tom Hardy, existe șanse mari ca, asemeni lui Deadpool, să-și creeze propria serie.

HBO deschide primul sezon al seriei Random Acts of Flyness, descrisă de The New York Times ca o apariție unică în peisajul televiziunii.

Create de artistul Terence Nance, cele șase episoade "se transformă inteligent din documentar în animație, scurtmetraj sau film muzical, pentru a putea cuprinde o realitate pentru care doar ficțiunea sau nonficțiunea sunt insuficiente".

Una dintre cele mai cunoscute serii horror din toate timpurile, Halloween, va lansa în acest an cel de-al 11-lea episod, la exact 40 de ani de la premieră.

Nu ne întoarcem în trecut, ci venim în prezent împreună cu personajele centrale: criminalul Michael Myers (Nick Castle) și una dintre primele sale victime, Laurie Strode (Jamie Lee Curtis).

Păstrarea actorilor din filmul original, regizat de fascinantul John Carpenter, a declanșat deja interesul necondiționat al fanilor.

Mai mult, "regina urletelor" − cum e supranumită Curtis după nenumăratele roluri din filme horror  susține că există o punte de legătură între atacurile din nopțile de Halloween și felul în care arată America de azi.

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.

Donează