Elon Musk l-a trimis pe Starman în spațiu.

Cele mai importante evenimente tehnologice ale lui 2018

Anul care se încheie a adus foarte multe noutăți în materie de tehnologie: unele au potențialul de a ne transforma  viața în următorul deceniu, altele sunt capabile cel puțin să ne inspire.

Vorbim atât despre tehnologii aflate la început, cât și despre unele care tocmai și-au demonstrat viabilitatea, fiind acceptate la scară largă.

Lista ar fi foarte lungă, dar vă propun o selecție a celor mai interesante dintre ele.

*

Tesla Roadster, lansat de Elon Musk în spațiu

Anul a început spectaculos, cu o lansare de test a rachetei Falcon Heavy. În stilul caracteristic, Elon Musk a decis că trebuie să transforme lansarea SpaceX într-un spectacol, chiar dacă existau riscuri ca totul să se termine într-o explozie.

Lansarea a fost perfectă, urmată de aterizarea simultană a două dintre cele trei boostere ale rachetei (al treilea a ratat amerizarea cu puțin).

Astfel, acum circulă prin spațiu o mașină electrică Tesla Roadster, care goneşte cu 121.600 de kilometri pe oră și care a ajuns între timp, cu al său pasager Starman, dincolo de orbita lui Marte.

Un 2018 plin de succes în spațiu

Pe lângă roadster-ul lui Musk, în 2018 s-au lansat mai multe sonde și roboți spațiali. Sunt de amintit:

− telescopul TESS, care a început deja să vâneze planete aflate în afara sistemului solar, cu potențialul de a adăuga alte 1.500 celor 3.848 de planete descoperite deja;

− sonda Mars InSight, care a reușit să amartizeze cu bine și transmite deja informații noi despre compoziția Planetei Roșii, încercând să detecteze ce se află în miezul său;

− sonda Parker, care a fost trimisă spre soare și a devenit cel mai rapid obiect lansat de oameni vreodată, depășind 343.112 km/h. Se estimează că va ajunge la circa 690.000 de km/h la următoarele „survolări” ale soarelui;

− poate cel mai interesant eveniment este faptul că sonda Osiris-Rex tocmai a găsit apă înghețată pe asteroidul Bennu, care ar putea lovi Terra peste 150 de ani. Scopul sondei este să ne ajute să aflăm cum putem altera traiectoria unui astfel de asteroid, înțelegându-i mai bine compoziția și comportamentul.

Sonda InSight va încerca să afle ce e în miezul planetei Marte.

Explozia în vânzări a mașinii electrice Tesla Model 3

Compania auto a lui Elon Musk a avut mari probleme la finalul lui 2017, părând că se îndreaptă spre faliment.

Din fericire, Model 3 − mașina „accesibilă” a companiei Tesla − a reușit să intre în ritm, astfel încât a devenit lider în segmentul de sedanuri premium, depășind 100.000 de exemplare vândute.

În noiembrie 2018 se estima că Tesla Model 3 a fost al șaselea cel mai bine vândut model auto în SUA!

Succesul său arată că revoluția mașinilor electrice nu mai poate fi oprită, determinând și ceilalți producători să-și accelereze planurile în domeniu. Peste 170 de modele sunt anunțate pentru următorii 5 ani.

Tesla Model 3 ar putea deveni ce a fost Ford Model T pentru mașinile pe benzină.

Un pas înainte spre embrionii artificiali

Oamenii de știință de la Cambridge University au făcut pași importanți anul acesta în dezvoltarea unor embrioni artificiali (de șoareci, deocamdată). Aceștia sunt crescuți din celule stem, iar tehnica ar putea fi folosită pentru crearea unor embrioni umani artificiali.

Studiul embrionilor umani aflați în primele etape de dezvoltare este unul controversat, dar ne-ar putea ajuta să evităm pierderea sarcinilor din primul trimestru.

Copiii modificați genetic pentru a rezista infecțiilor cu HIV

Un alt anunț despre embrioni, de data asta umani, a venit din China: un cercetător a declarat că a modificat ADN-ul a două fetițe gemene, fără a mai trece prin canalele oficiale obișnuite.

Modificarea a replicat o mutație naturală care se găsește la un număr mic de persoane imune la HIV, dar dezvăluirea a generat o aprigă controversă, fiind considerată un pas periculos spre eugenie: ameliorarea rasei umane prin modificări genetice cu impact imprevizibil.

Chinezii au clonat două maimuțe

Tot din China vine vestea referitoare la un experiment în care au fost clonate două maimuțe. Numite Zhong Zhong și Hua Hua, cele două primate ar fi doar primele dintr-o lungă serie de clone destinate studiului bolilor genetice − anumite forme de cancer, dar și maladii metabolice și imunologice.

Și acest experiment a generat controverse, pentru că unii oameni de știință se tem că aceeași tehnică (folosită deja pe oi) ar putea duce și la apariția de clone umane.

Nanoboții care pot distruge celule canceroase

O echipă de cercetători de la Arizona State University și Chinese Academy of Science a reușit să construiască un nanorobot bazat pe ADN care călătorește prin fluxul sanguin și poate distruge tumorile canceroase, fără să afecteze celulele sănătoase.

Este doar unul dintre pașii făcuți în nanorobotică, un domeniu care promite să ne transforme complet viața în următorii 50 de ani.

Un vaccin anti-cancer se află în teste

Tot în domeniul luptei contra cancerului, poate cea mai emoționantă știre vine de la Stanford University School of Medicine. O echipă de cercetători de aici a creat un vaccin care stimulează limfocitele T din tumorile canceroase, ducând la distrugerea nu doar a acestor tumori, dar și a metastazelor îndepărtate, netratate.

Primele teste pe pacienți erau programate pentru acest final de an, așa că vom afla rezultatele în cursul lui 2019.

Gadgeturi care salvează vieți, ne fac mai deștepți sau ne încântă simțurile

E greu să alegi dintre toate gadgeturile lansate în 2018, dar iată câteva cu potențial:

− Ceasul Apple Watch Series 4, fiindcă realizează EKG-uri ce-ți pot salva viața. E cazul unui american care nu știa că suferă de o problemă cardiacă și a fost mirat să fie avertizat de ceas că trebuie să se ducă urgent la spital.

Diagnosticul pus de ceasul Apple a fost confirmat de medici. Așteptați-vă ca această tehnologie să fie extinsă rapid la toate ceasurile și brățările smart.

Apple Watch 4 monitorizează ritmul cardiac și poate detecta probleme ascunse.

− Apar primele căști smart, care îți pun la dispoziție Google Assistant sau Amazon Alexa direct în ureche. De exemplu, căștile wireless Bose Quiet Comfort 35 îți permit nu doar să asculți muzică pe stradă, ci și să stai de vorbă cu asistentul Google (sau Alexa, în țările vestice).

Îi poți pune întrebări despre orice, îl poți ruga să-ți dea indicații rutiere sau să-ți adauge lucruri pe lista de cumpărături. Este începutul primitiv al unei tehnologii care va fi foarte răspândită în următorul deceniu, cea a asistenților personali cu inteligență artificială.

− Trotinetele electrice devin acceptate pe scară largă. Par în continuare ridicole, dar sunt cel mai ecologic mijloc de transport urban și permit traversarea unui oraș cu raza de 10 kilometri în doar jumătate de oră.

Companiile de ride sharing din America sunt evaluate deja la miliarde de dolari, însă explozia de trotinete abandonate peste tot a generat controverse. Le vedem tot mai des și în România.

− Apar pe piață televizoarele 8K, deși încă nu prea există conținut pentru ele. Televizoarele 4K sunt deja majoritare în oferta de electronice, iar în România a apărut și primul post tv 4K, Digi4K.

În România, conținutul la rezoluție 4K poate fi întâlnit în serviciile de streaming HBOGo sau Netflix, dar și pe YouTube. Următorii 5 ani vor fi dominați de răspândirea acestei tehnologii, dar deceniul următor va stabili drept standard formatul 8K sau chiar unul superior.

Efectul va fi, probabil, creșterea diagonalei televizoarelor la circa 2 metri, fără să apară probleme în privința calității imaginii.

Samsung QLED 8K ne arată cum vor fi televizoarele deceniului următor: uriașe, cu rezoluție de patru ori mai bună decât una 4K.

Textile cu semiconductori integrați

Închei lista cu noutăți din industria textilă, care a bătut pasul pe loc față de alte domenii, dar recuperează rapid.

− Au apărut primele textile care sunt biodegradabile când sunt expuse microbilor din gropile de gunoi sau din apa de mare (PrimaLoft Bio). Acestea ar putea rezolva problema gravei poluări cauzate de îmbrăcămintea aruncată la gunoi.

− Vollebak este prima jachetă care folosește grafenul. Cântărește mai puțin de 300 de grame, dar este extrem de rezistentă la frig, vânt, incendii sau uzură. Compania producătoare fabrică și pantaloni capabili să reziste un secol fără să se uzeze, păteze sau rupă, sub deviza „pantalonii care-ți vor supraviețui”.

Grafenul este ușor ca un fulg, dar mai rezistent decât oțelul, astfel încât poate reprezenta materialul ideal pentru îmbrăcămintea durabilă.

− Apar și primele textile smart: țesături care încorporează LED-uri și semiconductori opto-electronici.

Pare complicat, dar tehnologia va permite crearea de haine și accesorii capabile să ne monitorizeze sănătatea, să transmită și să recepționeze informații și, de ce nu, să-și schimbe înfățișarea printr-o simplă reprogramare, așa cum schimbăm screensaver-ul de pe telefon.

Lista ar putea continua, dar închei cu știrea că, la Summitul UE de la Sibiu, programat în mai 2019, România va folosi tehnologie de detecție facială pentru depistarea eventualilor teroriști. Aceeași tehnologie e folosită la scară largă în China, pentru a ține populația sub control.

Bine ați venit în 2019!

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...