REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

România, Cluj-Napoca, Balul Operei 2017. Foto: Raul Ștef

Cele mai citite articole PressOne din 2017

Am ales cinci categorii, Portret, Interviu, Investigație, Reportaj și Actualitate, şi în funcţie de ele am grupat cele mai citite materiale PressOne din 2017.

Vă mulțumim pentru timpul și încrederea pe care ni le-ați acordat și în al doilea an de existență a publicației noastre.

Vă promitem că nu le vom risipi.

Portret

1. MODELE DE CURAJ. Adriana a vorbit despre violul și tortura din pușcărie

La bară este chemată o femeie tânără și foarte frumoasă, care depune mărturie în apărarea celor patru inculpaţi. Vorbind cu mult curaj, ea afirmă că statul român este cel care practică terorismul împotriva propriilor cetățeni.

Martora descrie torturile pe care le-a suferit ea însăşi în puşcăriile românești. Evocă bătăi, injecții cu droguri și chiar un viol.

Impresionat de frumusețea şi distincţia ei, unul dintre judecători îi spune zâmbitor: „Nu aveţi aerul cuiva torturat de comunişti”.

Femeia tace pentru câteva clipe. Apoi își duce mâna la gură și, dintr-o mișcare, scoate şi pune pe masa instanței, cu un pocnet sec, proteza sa dentară.

O cheamă Adriana Georgescu și, la 36 de ani, nu mai are aproape nici un dinte propriu. I-au fost scoși pe viu în timpul interogatoriilor și detenției din ţara natală.

2. Paralele inegale

În generația Nadiei exista o gimnastă la fel de bună, poate chiar mai bună: Maria Cojanu, pe care, în jurnalul său de atunci, antrenorul Béla Károlyi o numea „pilotul meu de încercare”.

A fost nevoită să renunțe la gimnastică din cauza unei dezlipiri de retină. Antrenorii n-au vrut să riște nimic și i-au întors imediat spatele.

După mai bine de 40 de ani de la Jocurile Olimpice de la Montreal, Maria Cojanu − Maria David, cum o cheamă după căsătorie − vorbeşte despre dezamăgirea uriașă de a nu fi fost nici măcar rezervă în echipa care a reprezentat România în Canada.

Maria Cojanu evoluează la paralele, urmărită de Béla Károlyi. Prima din stânga e Nadia. Foto: Arhiva personală Maria Cojanu

3. Elena și Traian. Istoria unei relații

Legătura specială dintre Traian Băsescu − președinte al României timp de 10 ani − și Elena Udrea − șefă a Cancelariei prezidențiale, ministru și candidat la președinție − continuă să producă titluri de presă, după mai bine de 13 ani de la prima lor întâlnire.

Cu ajutorul unor surse din anturajul lor, PressOne a reconstituit, în măsura posibilului, istoria de 13 ani a acestei relații − de când ea, o tânără avocată, devenea consilier general al municipiului București și până astăzi, când el face încercări disperate de a o salva de pedeapsa cu închisoarea, cu riscul de a compromite ambele sale mandate de la Cotroceni.

Interviu

1. Mircea Miclea: Crezi în conspirații fiindcă asta te face să te simți special

I-am solicitat un interviu psihologului Mircea Miclea, fost ministru al Educației, pentru a afla care este mecanismul prin care ajungem să credem în existența unor tuneluri prin Munții Bucegi sau în posibilitatea ca Dacian Cioloș să fie fiul lui George Soros.

„Eu cred că, dacă în următorii ani nu apar niște mașini care să facă ratingul constant al informației și al sursei de informație, algoritmi inteligenți bazați pe inteligență artificială, care să ofere filtre, și dacă nu ne dezvoltăm abilitatea de reflecție critică, atunci vom deveni niște oi.

Adică vom fi pur și simplu anesteziați.

Iar ceea a spus Orwell în cărțile lui va fi nimic față de ceea ce se va întâmpla. Nu vom mai putea să distingem realitatea de ficțiune și vom trăi într-o realitate așa cum ne este servită ea de cei care sunt interesați”.

2. Dezvăluirile unui angajat la stat: „Chiar dacă nu faci nimic, doar crești în vârstă, devii expert cu 5000 de lei pe lună”

Ce i se întâmplă unui funcționar din aparatul de stat care începe să reclame plățile fictive, nepotismele și minciuna din instituția unde lucrează?

Povestea bucureșteanului Sorin Negruți (38 de ani), expert al Direcției de Comunicare de la Institutul Național de Statistică (INS), oferă un răspuns relevant la această întrebare.

3. Dr. Simona Tivadar: „Un copil care este adus cu mașina de la școală și apoi proptit în fața calculatorului nu are nevoie de dulciuri”

Simona Tivadar este medic primar cu specializarea Diabet, boli de nutriție și metabolism. Spune despre sine că e adepta explicațiilor științifice cu orice preț și că înfruntă, cu biochimia în brațe, legiuni de „vraci vegani și vârcolaci daco-plafariști, într-un război naiv și personal cu impostura medicală”.

Ne recomandă ca, în loc să recurgem la tot felul de diete fanteziste, „băuturici verzulii” și fierturi greu comestibile, să încercăm să obligăm statul să devină responsabil.

Pentru că întârzierea introducerii în școli a unor programe de educație nutrițională e semn că statul și-a abandonat cetățenii.

Investigație

1. Mugur Isărescu, ofițer deplin conspirat. Rețeaua DIE de la Institutul de Economie Mondială

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Surse din fosta Direcţie de Informaţii Externe (DIE) a Securităţii susţin că guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu (67 de ani), ar fi fost ofiţer acoperit în cadrul Institutului de Economie Mondială (IEM).

El ar fi fost recrutat ca ofiţer în 1971, când se pregătea să-şi finalizeze studiile de la Academia de Ştiinţe Economice, şi în acelaşi an a fost angajat la IEM.

2. Alb și negru: cine e Modeste Schwartz, autorul conspiraționist promovat de Dughin

Modeste Schwartz – autor citat frecvent de publicații online care susțin teza că protestele din România sunt rezultatul unei conspirații – este, în fapt, pseudonimul unui poet și antropolog de origine franceză care trăiește într-un sat de lângă Cluj-Napoca.

El apare pe site-uri românești precum Gandeste.org sau activenews.ro, dar scrie și pentru think-tank-ul controversatului politolog rus Aleksandr Dughin, a cărui adresă pe net este Katehon.com.

3. Am mers la Caransebeș să căutăm cartea premierului. Am găsit falsuri și editura unui ofițer de Miliție

Numărul unic al misterioasei cărți de matematică semnate de premierul Sorin Grindeanu nu este cel pe care el l-a postat pe Facebook.

Patronul obscurei edituri Ionescu, la care ar fi apărut cartea, a fost ofițer al Ministerului de Interne până în 1983. Moștenitorul editurii a fost șeful tineretului PSD din Caransebeș și patron de video-chat erotic.

Cartea „Integrala Lebesgue-Radon în raport cu o măsură complexă” rămâne de negăsit.

Sorin Grindeanu și tatăl său, Nicolae Grindeanu, la Reșița, în martie 2017. Foto: Caon.ro

Reportaj

1. Baalul Operei

Nişte oameni se premiază între ei, apoi îşi gratulează sponsorii, rudele şi, în general, pe toată lumea care a adus „o modestă, dar esenţială” contribuţie la viaţa cetăţii.

Pe lângă distincţiile „consacrate” în cele 22 de ediţii ale evenimentului, sunt uzate până la banalizare posibilităţile pe care le oferă Premiul de Excelenţă. Aici se poate califica oricine.

2. Viețile românilor din casele nemților

– Șefu’, la ce etaj ziseși că trebuie să ducem pianul ăsta? – întreabă la telefon cel ce pare a fi conducătorul echipei. Răsuflă greu, îşi şterge cu o mână sudoarea de pe frunte și sprijină pianul cu umerii, să n-o ia singur în jos pe scări.

– Cum șaișpe, bre? Sigur? Băga-mi-aș, noi ajunserăm la douășcinci!

Băieții își suflecă iar mânecile, umflă pianul și-l coboară nouă etaje.

Bă, vă zisei io că-i mai greu la coborât!

3. No Castle for Old Men

Electric Castle 2017 a fost o poveste complexă, descoperirea unei lumi noi și fascinante pentru mine. Însă, pe undeva, a semănat cu experiența unor prieteni pe care i-am dus odată la cabană peste doi munți, în loc s-o luăm în linie dreaptă.

La despărțire, i-am întrebat: „Ei, și cum v-a plăcut peste Ijar și Mărișel?”

„Foarte frumos”, au zis ei.

„Așa, și mai veniți?”

„Nu, niciodată.”

Ediţia din acest an a fost cea de-a cincea a festivalului Electric Castle. Foto: Voicu Bojan

Actualitate

1. Înmormântarea la care nu a ajuns nicio televiziune

Dacă viața lui nea Dumitru Șomlea nu a fost o știre, de ce ar fi moartea lui? Cât a trăit, veteranul de război nu a cerut nimănui compasiune. Și-a purtat bătrânețile cu demnitate.

Se plângea doar de faptul că soția, Maria, l-a părăsit mult prea repede, în 1988. Și că Dumnezeu îi îngăduie prea mult timp, pe pământ, fără ea.

În februarie împlinise 103 ani, iar ultimele zile, după ce starea lui de sănătate se deteriorase, și le-a petrecut într-un azil din Sărmașu.

2. Cu un picior degerat și infectat, Tibi Ușeriu câștigă a doua oară cea mai îngrozitoare cursă din lume

După ce, în 2016, a câştigat 6633 Arctic Ultra din postura de outsider, în acest an Tibi s-a întors să-şi apere titlul.

Şi, în ciuda unui picior degerat şi a infecţiei declanşate din această cauză, în dimineaţa zilei de vineri, 17 martie, în jurul orei 9.25 (ora României), Tibi Uşeriu a terminat primul şi ediţia 2017 a celei mai îngrozitoare curse din lume.

3. Emilia Şercan povesteşte ce nu s-a văzut în emisiunea Eugeniei Vodă

Jurnalista Emilia Şercan ne-a încredinţat un text în care spune că, în timpul înregistrărilor pentru emisiunea „Profesioniştii”, a cerut de câteva ori ca filmarea să fie oprită pentru a-şi reveni, însă realizatoarea Eugenia Vodă a refuzat.

După o săptămână în care acel moment a fost întors pe toate feţele în presă şi pe Facebook, Emilia Şercan a decis că e mai bine ca publicul să afle direct de la ea cum a ajuns să clacheze şi ce nu s-a văzut la televizor.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios