REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Toma Rus (în stânga) şi Daniel Moldoveanu sunt cele mai cunoscute nume din noul lot reclamat de Academia SRI. Sursele foto: Gazeta de Cluj / presidency.ro

Academia SRI îşi reclamă alţi şapte doctori pentru plagiat

Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” (ANIMV) a reclamat la Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) un nou lot de şapte doctori proprii, sub suspiciunea de plagiat.

Astfel, numărul sesizărilor de plagiat făcute de ANIMV împotriva unor persoane cărora le-a acordat titlul științific de doctor în domeniile Științe militare și Informații sau Informații și Securitate națională ajunge la 26.

Un singur titlu de doctor acordat de ANIMV a fost retras până acum, cel al judecătoarei Florica Diaconescu.

În plus, există patru teze despre care presa a scris că sunt plagiate şi pentru care ANIMV nu a sesizat CNATDCU: cele semnate de Bogdan Licu, Mihai Tudose, Gabriel Vlase și Loredana Radu.

36,4% este, în acest moment, procentul de plagiate din totalul tezelor susţinute la ANIMV. Şcoala Doctorală de aici a fost înființată în jurul tripletei Gabriel Oprea – Gheorghe Toma – Constantin Onișor, la dorința expresă a fostului director SRI George Maior.

Surse din Academia SRI ne-au declarat că procesul prin care Comisia de Etică verifică toate tezele de doctorat nu s-a încheiat și că în luna ianuarie 2019 va fi reclamat la CNATDCU un alt lot de plagiatori.

Revenind la cei şapte doctori ale căror teze tocmai au fost reclamate, cei mai cunoscuţi sunt Daniel Andrei Moldoveanu − fost consilier de stat al președintelui Traian Băsescu și fost șef al Comunității Naționale de Informații, Toma Rus – fost şef al Direcţiei Generale de Combatere a Crimei Organizate din IGPR, și judecătoarea Corina Jîjîie, fostă șefă a Secției Penale de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Fostul şef al Comunității Naționale de Informații

Cea mai influentă persoană din acest nou lot reclamat la CNATDCU este Daniel Andrei Moldoveanu.

La data susținerii tezei, în 2013, el era consilier pe probleme de securitate al președintelui Traian Băsescu și directorul Oficiului pentru Informații Integrate din cadrul Comunității Naționale de Informații. Această instituție se află în subordinea Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Comunitatea Națională de Informații înglobează SRI, SIE, Direcția Generală de Informații a MApN, precum și Direcția Generală de Informații și Protecție Internă din Ministerul de Interne.

Practic, Moldoveanu coordona, sub conducerea președintelui Băsescu, cele mai mari structuri de intelligence din România.

Coordonatorul tezei sale de doctorat a fost Gabriel Oprea. În urmă cu trei ani, PressOne a dezvăluit că Gabriel Oprea a fost „nașul doctoral” al unor oficiali care după 2000 au avut funcţii-cheie în serviciile secrete: Radu Timofte (fost șef SRI), Dumitru Zamfir și Ionel Marin (foști adjuncți ai lui Radu Timofte) şi Florian Coldea (fost prim-adjunct al directorului SRI George Maior).

Subiectul tezei de doctorat a lui Daniel Moldoveanu are legătură cu funcţia deţinută de el în momentul susținerii publice: „Către un model de comunitate de informații”.

Președintele comisiei de susținere a tezei sale a fost Constantin Onișor, iar referenții care au decis să-i acorde titlul de doctor au fost Teodor Frunzeti − fost rector al Universității Naționale de Apărare și actual consilier în Departamentul Securității Naționale de la Administrația Prezidențială, Mihail Vasile-Ozunu − președinte de onoare al Colegiului Național de Apărare și fost secretar de stat în MApN în mandatul lui Gabriel Oprea, și Gheorghe Toma − care este secretar general al Academiei de Științe ale Securității Naționale (ASSN).

Daniel Andrei Moldoveanu este unul dintre cei nouă doctori ai Academiei SRI care, în primăvara lui 2016, au făcut cerere de renunţare benevolă la acest titlu ştiinţific pentru a preveni un verdict instituţional de plagiat. Opt dintre aceştia l-au avut conducător de doctorat pe Gabriel Oprea.

Anul trecut, Daniel Moldoveanu a fost inculpat într-un dosar instrumentat de DNA. Cunoscut sub numele de ANRP 5, acest dosar este disjuns dintr-un alt dosar vizând retrocedarea ilegală a unui teren în Constanța, în care a fost anchetat și omul de afaceri Horia Simu.

Împreună cu Moldoveanu au mai fost inculpați Dorin Cocoş, fiul acestuia − Alin Cocoș, omul de afaceri Adrian Thiess și fostul șef al RA-APPS Georgian Gabriel Surdu.

După ce a fost trimis în judecată, Horia Simu a declarat că Moldoveanu primise 25% din suma de 7 milioane de euro încasată de la ANRP pentru respectivul teren.

Toma Rus şi filiera clujeană

Un alt nume cunoscut din noul lot de doctori reclamaţi de Academia SRI este Toma Rus. Clujean de origine, el a condus mai multe structuri locale de poliţie înainte de a fi avansat în conducerea centrală a IGP.

În 2008-2009, a fost șeful Direcției Generale de Combatere a Crimei Organizate din IGPR (2008-2009).

În primul și cel mai scurt mandat pe care Gabriel Oprea l-a avut ca ministru de Interne (care a durat două săptămâni), Toma Rus a fost subsecretar de stat și adjunct al șefului Departamentului Ordine și Siguranță Publică.

De altfel, Gabriel Oprea i-a fost şi conducător de doctorat. La data susținerii tezei sale, în 2011, Toma Rus era lector la Universitatea „Spiru Haret” și cadru didactic asociat la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

„Criminalitatea organizată − vulnerabilitate la adresa securității naționale” este titlul lucrării care i-a adus titlul de doctor.

Președintele comisiei de susținere a fost Gheorghe Teodoru Ștefan, care era rector al Academiei SRI la acel moment.

Cei trei referenți care au decis să-i acorde titlul de doctor sunt Vasile Dîncu − fost vicepremier în guvernul Cioloș și unul dintre bunii prieteni ai lui Gabriel Oprea, Mihail Vasile-Ozunu − președinte de onoare al Colegiului Național de Apărare, și Gheorghe Toma − secretar general al Academiei de Științe ale Securității Naționale (ASSN).

După sesizările depuse la CNATDCU pe numele lui Daniel Moldoveanu și al lui Toma Rus, numărul doctorilor de la Academia SRI care sunt acuzaţi de plagiat şi care l-au avut ca îndrumător pe Gabriel Oprea ajunge la 9.

Patru dintre aceștia nu se confruntă, pentru moment, cu astfel de acuzații: Florian Coldea, Romeo Raicu, Radu Stroe și Gheorghe Muscalu.

Judecător la Înalta Curte cu doctorat la SRI

Corina Michaela Jîjîie este judecătorul cu cea mai înaltă funcție care a obținut un doctorat la Academia SRI în timp ce se afla în activitate.

În 2013, când a devenit doctor în Științe Militare și Informații, ea era șefa Secției Penale de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Conducătorul ei de doctorat a fost Gheorghe Toma, cel care i-a ajutat logistic pe George Maior și Gabriel Oprea să înființeze ASSN, fiind în acest moment secretarul general al Academiei.

Teza de doctorat a lui Jîjîie se intitulează „Prevenirea și combaterea criminalității în domeniul mediului înconjurător”.

Președintele comisiei de susținere a fost Constantin Onișor, la acel moment decan al Facultății de Informații din cadrul Academiei SRI.

Nicolae Popa, fost președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, este unul dintre cei trei referenți care i-au acordat Corinei Jîjîie titlul de doctor. Ceilalți doi referenţi au fost Ion Griga, de la Universitatea Ecologică din București, și Cristian Popa, profesor la ANIMV.

Corina Jîjîie a fost procuror în judeţul Dâmboviţa până în 2002, când a devenit direct judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). În 2015 s-a pensionat din magistratură.

A intrat în atenția opiniei publice în anul 2010, când a semnat pentru arestarea judecătorului Florin Costiniu, la acel moment șeful Secției Civile a ÎCCJ, și a oamenilor de afaceri Costel Cășuneanu și Marius Locic, într-un dosar în care era anchetat senatorul PSD Cătălin Voicu.

A făcut parte din completuri care au judecat mai multe cauze cunoscute, precum dosarul „Referendumul” (în care a fost condamnat Liviu Dragnea), Dosarul Transferurilor din fotbal sau „ICA – Dan Voiculescu”.

Doctoranzii lui Gheorghe Toma

Alți trei doctori reclamați la CNATDCU în recentul lot de şapte l-au avut coordonator pe Gheorghe Toma. Aceștia sunt: Cătălin Chivu, Ionel Claudiu Pasăre și Ionelia Valentina Morcovescu.

Cătălin Chivu a fost de două ori șeful Inspectoratului Județean de Poliție Brăila. A ieșit din Poliție în 2015. A obținut titlul de doctor în 2011, cu o teză intitulată „Penetrarea sistemului național de securitate de către grupările de criminalitate organizată”.

Comisia de referenți a fost condusă de Constantin Onișor, iar ceilalţi trei membri care au decis să-i acorde titlul de doctor au fost Cristina Barna, actualul decan al Facultății de Informații din ANIMV, Țuțu Pișleag și Nicolae Ghinea, ambii profesori la Academia de Poliție.

În 2011, Legea educației interzicea ca doi dintre referenți să fie angajaţi în aceeași universitate.

*

Ionel Claudiu Pasăre a cochetat de-a lungul vremii şi cu politica, şi cu serviciile de informații.

A fost consilier al senatorului Ioan Talpeș, consilier în Ministerul Educației, membru în Consiliul Local al Primăriei Reșița, purtător de cuvânt și consilier al președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin.

A fost membru PSD, iar în 2016 a candidat pentru un fotoliu de deputat din partea Partidului România Unită, condus de Sebastian Ghiță.

Mulţi ani a fost angajat al SRI, de unde a ieșit în 2016, însă nu este clar dacă perioada în care a activat ca ofiţer s-a suprapus cu activitățile sale publice.

Teza de doctorat a lui Pasăre a avut titlul „Tendințe și perspective ale conceptelor de securitate ale NATO în plan regional și global”.

Președintele comisiei de susținere a fost Constantin Onișor, iar cei trei referenți care au decis să-i acorde titlul de doctor au fost Cristian Barna și foștii consilieri prezidențiali Constantin Degeratu și Sergiu Medar.

*

Ionelia Valentina Morcovescu este soția unui important om de afaceri din Ploiești, Doru Morcovescu, care a figurat ani la rând în topul celor mai bogați români, cu o avere estimată la peste 50 de milioane de euro.

Ea a devenit doctor al Academiei SRI în 2011, cu o teză intitulată „Provocările globalizării asupra dimensiunii sociale a securității naționale”.

Președintele comisiei sale de referenți a fost Gheorghe Teodoru Ștefan, fost rector al ANIMV, iar membri − Constantin Onișor, împreună cu Constantin Țenu și Lucian Stăncilă, ambii profesori la Universitatea Națională de Apărare.

Și în cazul Ioneliei Valentina Morcovescu comisia de referenți a fost întocmită ilegal, având în vedere că, în 2011, Legea educației interzicea ca doi membri să fie din aceeași universitate.

Astă seară plagiem în familie

Cel de-al şaptelea doctor pe care Academia SRI îl reclamă pentru plagiat în lotul lunii decembrie este Adrian Victor Vevera, a cărui teză a fost coordonată de Cristian Troncotă, fost decan al Facultății de Informații a Academiei SRI.

Adrian Victor Vevera a fost ofițer în serviciul de informații al Ministerului de Interne, mai cunoscut sub denumirea de „Doi și-un sfert”.

A lucrat și în administrația centrală, deținând mai multe funcții în guvernarea PDL: a fost, pe rând, consilier personal al premierului Emil Boc, consilier personal al ministrului Telecomunicațiilor Valerian Vreme, după care a fost numit director general al Transelectrica, companie-cheie a sistemului energetic național.

Vevera a obținut titlul de doctor în Științe Militare și Informații în 2011, cu o teză al cărei titlu este „Intelligence-ul și documentarea deciziei politice. Motivația pentru comunicare și comunicare motivațională”.

Președintele comisiei de referenți a fost Gheorghe Teodoru Ștefan, fost rector al ANIMV, iar din comisie au făcut parte Gheorghe Toma, Sergiu Medar și Constantin Degeratu.

Și soția lui Adrian Victor Vevera, Florina, a obținut titlul de doctor la Academia SRI, tot sub coordonarea profesorului Cristian Troncotă. Şi ea a fost reclamată pentru plagiat de Academia SRI, într-un lot trimis la CNATDCU în octombrie, despre care PressOne a scris la acea vreme.

Lista propriilor doctori pe care Academia SRI i-a reclamat la CNATDCU pentru plagiat

1. Neculai Onțanu – 2010, conducător: Gabriel Oprea;
2. Ionel Goian – 2010, conducător: Constantin Onișor;
3. Aurelian Cezar Ţolescu – 2010, conducător: Cristian Troncotă;
4. Gabriel Naghi – 2010, conducător: Gheorghe Toma;
5. Florian Severin Lungu – 2010, conducător: Gheorghe Toma;
6. Sorin Gabriel Cozma – 2010, conducător: Gheorghe Toma;
7. Mihai Stănișoară – 2011, conducător: Gabriel Oprea;
8. Adela Popescu – 2011, conducător: Gabriel Oprea;
9. Vasile Toma Rus – 2011, conducător: Gabriel Oprea;
10. Ioan Șandru – 2011, conducător: Gabriel Oprea;
11. Călin Radu Nae – 2011, conducător: Constantin Onișor;
12. Mihai Gogancea Vătășoiu – 2011, conducător: Constantin Onișor;
13. Romeo Oiță – 2011, conducător: Constantin Onișor;
14. Ionel Claudiu Pasăre – 2011, conducător: Gheorghe Toma;
15. Cătălin Chivu – 2011, conducător: Gheorghe Toma;
16. Ionelia Valentina Morcovescu – 2011, conducător: Gheorghe Toma;
17. Victor Adrian Vevera – 2011, conducător: Cristian Troncotă;
18. Dumitru Dumbravă – 2012, conducător: Constantin Onișor;
19. Ana-Maria Oana Goleanu – 2012, conducător: Gheorghe Toma;
20. Daniel Andrei Moldoveanu – 2013, conducător: Gabriel Oprea;
21. Corina Michaela Jîjîie – 2013, conducător: Gheorghe Toma;
22. Marius Sticlaru – 2013, conducător: Gheorghe Toma;
23. Cătălin Ștefan Ibănescu – 2013, conducător: Gheorghe Toma;
24. Florina Vevera – 2013, conducător: Cristian Troncotă;
25. Alexandru Marius Tudor – 2015, conducător: Gheorghe Toma;
26. Ana Maria Tudor – 2015, conducător: Gheorghe Toma.

Titluri retrase de CNATDCU

1. Florica Diaconescu – 2011, conducător: Gabriel Oprea.

Teze despre care presa a scris, dar asupra cărora Academia SRI nu s-a pronunțat încă

1. Bogdan Licu – 2011, conducător: Gabriel Oprea;
2. Mihai Tudose – 2010, conducător: Constantin Onișor;
3. Gabriel Vlase – 2010, conducător: Constantin Onișor;
4. Loredana Radu – 2010, conducător: Gabriel Oprea.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...