REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Ninel Peia a fost vicepreședinte al Comisiei de mediu și echilibru ecologic a Camerei Deputaților, între 2014 și 2016 FOTO AGERPRES FOTO

Absolvent de studii de securitate națională, promotor al propagandei Sputnik în România

Binecuvântat să fiți alaturi de Neamul nostru Românesc credincios de pretutindeni domnule președinte” sau „Să aveți poftă, e ceva românesc nu importat”!

Sunt genul de comentarii pe care Ninel Peia, fost deputat PSD și candidat la președinția României, în 2019, le primește pe contul personal de Facebook, unde postează, cu predilecție, imagini cu mâncărurile „românești” pe care le consumă.

Între acestea se strecoară tot mai des link-urile unui site care promovează teorii ale conspirației, conținut fals și manipulator. Și încă ceva: site-ul, denumit Business&Politics News (bpnews.ro) preia, periodic, analize realizate de Sputnik România Moldova, unul din canalele de propagandă ale Rusiei.

Printre cele mai citite postări de pe bpnews.ro este o analiză care citează Sputnik și care arată că miza scoaterii PSD de la guvernare ar fi vânzarea României.

bpnews.ro mai publică și materiale conspiraționiste. Sub titlul „Epidemia care lovește la 100 de ani – coincidență sau mână criminală?”, autorul încearcă să acrediteze ideea că la fiecare 100 de ani, lumea este răvășită de câte o epidemie.

O altă serie de materiale preia reacții de susținere pentru cântărețul Tudor Gheorghe. Sunt citați actorul Dan Puric sau cântărețul Mihai Mărgineanu, care vorbesc despre “haita de rezistoizi turmentați” care l-ar fi atacat pe cântăreț, după ce TVR a difuzat concertul “Degeaba 30”.

La rubrica Video, îl găsim din nou pe Ninel Peia, într-un video care promovează Partidul Neamul Românesc, fondat de Peia. Imediat după el este un video cu Liviu Pleșoianu, deputat PSD, autorul cărții „România. Țara unui vis posibil”, despre care PressOne a relatat aici.

***

Potrivit RoTLD, domeniul în cauză, bpnews.ro, este cumpărat de o persoană fizică – în consecință, numele acesteia nu este public. Dar putem vedea cine plătește pentru toate materialele sponsorizate de pagina Facebook asociată site-ului: tot Ninel Peia.

Pe de altă parte, pagina de Facebook asimilată site-ului a organizat un sondaj în care chestionează participanții dacă România ar trebui sau nu să părăsească Uniunea Europeană.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

În același timp, la începutul lunii februarie, pe pagina de Facebook a site-ului, Ninel Peia plătea sponsorizarea unui video realizat în urmă cu câțiva ani de gandeste.org (foto, în centru).

PressOne relata în 2015 cum un consilier politic a plătit câțiva elevi, membri ai unei trupe de teatru de liceu din Botoșani, să înregistreze un video cu mesaj anti NATO și anti UE, difuzat și promovat de același gandeste.org.

Elevii apăreau în video-ul menționat ca și cum și-ar fi spus părerile personale. În realitate, ei fuseseră plătiți să spună acele replici.

***

Cine este Ninel Peia

Potrivit propriului CV, Ninel Peia a absolvit între 2008 și 2011 trei cursuri pe teme de securitate națională, la următoarele instituții de apărare:

Asta după ce în doar trei ani, între 2004 și 2007, a obținut trei diplome de master în specializările: drept intern și internațional de mediu, economia și managementul mediului precum și administrație publică și aquis comunitar. Peia a fost și doctorand al Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazu”, dar nu și-a mai susținut lucrarea.

Peia notează în CV-ul său că este absolvent licențiat în drept, dar nu precizează Universitatea la care a terminat cursurile.

Ultima declarație de avere, completată înaintea alegerilor prezidențiale din 2019, arată că Peia are salarii doar din bani publici: îl consiliază pe primarul PSD Daniel Băluță, de la primăria Sectorului 4, fiind membru în cabinetul de consilieri al acestuia.

Peia mai are trecută în declarația de avere și funcția de consilier în cabinetul directorului general al Administrației Domeniului Public din București, pentru care a încasat, în 2019, 72.000 de lei. Deține, împreună cu soția sa, tablouri și bijuterii în valoare de 400.000 de euro.

Ninel Peia a fost membru PSD până în 2016, când liderul de atunci al partidului, Liviu Dragnea, a cerut excluderea acestuia din formațiune. Peia lansase ipoteza că o serie de bebeluși din județul Argeș diagnosticați cu sindrom hemolitic uremic ar fi fost, de fapt, afectați de vaccinul DTP. Peia a promovat, de-a lungul timpului, alte narative susținute de media pro-Kremlin, cum ar fi, de pildă, că în spatele incendiului de la Colectiv s-ar afla o mână criminală.

A fost unul din susținătorii referendumului pentru familie și pozițiile sale publice îl descriu ca fiind un antivaccinist convins.

Exclus din PSD, Peia și-a creat Partidul Neamul Românesc și a candidat la președinția României, la alegerile de anul trecut. Potrivit Autorității Electorale Permanente, suma investită în campanie de Peia a fost 8000 de lei.

Momentul său de celebritate a fost când, după o conferință de presă susținută la Cluj, acesta a dispărut de sub paza angajaților SPP. A fost găsit a doua zi la mănăstirea Putna, unde mersese să se roage.

***

L-am contactat pe Ninel Peia și l-am întrebat direct dacă este proprietarul site-ului bpnews.ro. El a precizat că nu dă declarații prin telefon “pentru că jurnaliștii cu pix nu mai există” și transcrierile pe care le fac jurnaliștii care mai există nu reflectă realitatea celor spuse de intervievați.

Am insistat de două ori să aflăm dacă deține site-ul bpnews.ro și pagina de Facebook afiliată. Ninel Peia a refuzat să spună altceva decât că nu dă declarații prin telefon.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios