Aşa arată pagina de login pentru softul anti-plagiat, din cadrul portalului care a costat 15 milioane.
Aşa arată pagina de login pentru softul anti-plagiat, din cadrul portalului care a costat 15 milioane.
20/10/2015
Portalul anti-plagiat al Guvernului a costat 15 milioane. Nimeni nu știe că există
Ministerul Educației deține, din luna martie a acestui an, un portal online de gestionare și evaluare a lucrărilor de doctorat care se scriu la universitățile din România. O componentă a portalului este tocmai un soft anti-plagiat care ar putea fi folosit de orice coordonator de doctorat din țară, pentru a depista bucățile copiate.
Întregul proiect a costat aproape 15 milioane de lei, din care 12,7 milioane de lei sunt bani europeni, asigurați de Fondul Social European prin PODCA (Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative).
Portalul este online, funcționează și nu este folosit de nimeni. Pentru că universitarii nici măcar n-au fost informați cu privire la existența lui.
Adresa portalului este doct.edu.ro/. Dacă știi doar atât, n-ai cum să găsești softul anti-plagiat. Pe această pagină de întâmpinare există doar Despre proiect, Știri și Contact.
Trebuie să știi adresa „secretă” pentru a ajunge la spațiul de autentificare cu user și parolă de unde vei putea introduce o lucrare de doctorat.
Aceasta este: doct.edu.ro/doct/ . Atenție: fără semnul „/” de la final, adresa nu funcționează…
*
„Sisteme moderne de preluare, evaluare și informare privind tezele de doctorat și de gestionare a titlurilor universitare în cadrul Ministerului Educației Naționale”.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Așa se numește proiectul lansat de Ministerul Educației și Cercetării la finalul lunii iulie 2012. Adică o lună după ce în presă izbucnise scandalul tezei de doctorat plagiate de premierul Victor Ponta, și la câteva săptămâni după ce Ecaterina Andronescu își începuse al doilea mandat de ministru.
Un comunicat de presă al companiei Siveco, care câștigase o parte din implementarea proiectului, arată că sistemul informatic integrat va conține, printre altele, „o componentă de software anti plagiat”.
Într-un răspuns trimis PressOne de Biroul de Presă al Ministerului Educației și Cercetării se arată că proiectul a fost finalizat în primăvara lui 2015, mai precis pe 24 martie.
Căderea lui Mihai Lucan. Istoria chirurgului care a falimentat un institut de stat pentru clinica proprie
Cunoscutul chirurg și fiul său sunt învinuiți că ar fi delapidat peste 5 milioane de lei de la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj.
Deci, de atunci încoace, Ministerul deține un sistem informatic integrat de gestionare a lucrărilor de doctorat din România, care include, pe lângă alte servicii, și un soft care detectează plagiatul. Sistemul zace, însă, nefolosit.
„În cadrul perioadei de implementare a proiectului au fost analizate și testate, prin modulul antiplagiat, teze de doctorat cu titlul de documente de test, introduse în platformă de către universitățile-pilot, partenere în cadrul proiectului.
Pe baza rezultatelor obținute în cadrul testărilor, în faza pilot derulată în proiect, se vor analiza și se vor stabili pașii de urmat pentru ca activitatea de preluare, evaluare și informare privind tezele de doctorat și de gestionare a titlurilor universitare în cadrul Ministerului Educației și Cercetării Științifice să beneficieze de suportul informatic creat”, se spune în răspunsul pe care l-am primit la redacție.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Pe scurt, Ministerul nu a reușit, în cele 7 luni scurse de la finalizarea proiectului, nici să „analizeze”, nici să „stabilească pașii de urmat”.
*
Dar analiza despre care vorbește Ministerul era deja conținută în rezultatele estimate ale proiectului: un raport de analiză a rezultatelor obținute în faza pilot de implementare, precum și un raport cu recomandări de îmbunătățire la nivel funcțional și tehnic. Potrivit Ministerului, sistemul integrat a fost implementat în totalitate.
Potrivit unui raport de proiect, softul anti-plagiat nu a fost folosit nici măcar în perioada de testare de către toate cadrele didactice cărora li s-a oferit acces la portal.
Concret, sistemul informatic care a costat peste 3 milioane de euro a gestionat până acum… 22 de lucrări.
„Nu am auzit de acest site, nici nu știam că există. I-am întrebat și pe colegii mei, nici ei n-au auzit de el. Noi folosim de câțiva ani softul nostru antiplagiat, cumpărat de facultate, tocmai pentru a preveni situațiile acestea”, a declarat, pentru PressOne, psihologul Daniel David, directorul școlii doctorale de Psihodiagnostic și intervenții psihologice validate științific a Universității „Babeș-Bolyai”.
La mijlocul anului trecut, fostul ministru al Educației Remus Pricopie promitea presei că Ministerul său va revoluționa lupta anti-plagiat cu ajutorul unui soft în valoare de 3 milioane de euro.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this