În ultimul an, Gabriel Oprea a fost de 5 ori premier interimar al României. Foto: gov.ro
În ultimul an, Gabriel Oprea a fost de 5 ori premier interimar al României. Foto: gov.ro
27/09/2015
Legea nu-i Oprea. Cum a ajuns UNPR "mantaua" aleşilor cu probleme penale
Nouă parlamentari care au trecut la UNPR în ultimul an au probleme cu justiţia. Dintre ei, deputata Monica Iacob Ridzi, fost ministru al Tineretului şi Sportului, a făcut acest pas după ce prima instanţă o condamnase, pentru abuz în serviciu, la 5 ani de închisoare cu executare. Iar fostul ministru de Interne Gabriel Berca s-a înscris în UNPR cu o lună înainte să fie arestat preventiv pentru trafic de influenţă.
Ceilalţi şapte au devenit membri ai partidului condus de vicepremierul Oprea fie cu câteva luni înainte, fie la scurt timp după începerea anchetelor DNA care îi vizează. Între timp, în cazul unuia dintre ei, deputatul Titi Holban, s-a cerut arestarea preventivă, dar el a fost salvat la vot de o majoritate de conjunctură strânsă în jurul său.
De ce toţi cei nouă parlamentari au ales partidul lui Oprea, şi nu PSD sau PNL, care, cel puţin teoretic, ar putea să le asigure protecţie când se supune la vot ridicarea imunităţii?
Mitul protecţiei
Politologul Cristian Pârvulescu spune că şi-a pus această întrebare după ce a observat tiparul migraţiei politice.
„Există un mit printre parlamentari că la UNPR li se asigură protecţie. Eu nu cred că DNA şi ANI au un parti-pris cu UNPR, dar există această iluzie. Protecţia, spun ei, nu e în stadiul începerii urmăririi penale, ci în faze mai avansate. Ce-i drept, de la fostul ministru Gabriel Berca, oricum un transfug recent, n-am mai văzut un alt membru UNPR care să ajungă la închisoare, deşi mulţi au probleme”, spune Pârvulescu.
El atrage atenţia că UNPR a cooptat membri cu probleme penale mai ales din rândul administraţiei locale: „Sunt mulţi consilieri, de exemplu, despre care nu vorbeşte mai nimeni şi care au trecut în tabăra lui Oprea când Guvernul a emis celebra Ordonanţă 55, zisă şi Ordonanţa Dragnea”. (Este vorba despre OUG 55/2014, care a permis migraţia aleşilor locali, timp de o lună, înaintea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale. Ordonanţa a fost declarată neconstituţională de către CCR, la finalul anului trecut.)
Însă nu doar consilieri locali, ci şi primari cu greutate s-au înscris în UNPR după ce au intrat în colimatorul justiţiei. Unul dintre ei este primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
În iunie 2013, el a fost pus sub urmărire penală pentru luare de mită, trafic de influenţă şi operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia. Două luni mai târziu, în septembrie 2013, s-a înscris în UNPR. De atunci, DNA nu a mai oferit detalii despre evoluţia dosarului său.
Şapte dintr-o lovitură
Pentru a vedea cât adevăr există în povestea protecţiei oferite de UNPR, am evaluat situaţia celor şapte parlamentari cu probleme penale care au trecut în ultimul an la partidul condus de Gabriel Oprea.
Pasărea din stema României vânează și cu 320 de kilometri pe oră
Când atacă în picaj, acvila de munte este una dintre cele mai iuți vietăți din lume.
Băița Plai, o gură de iad
O mână de oameni au rămas să trăiască pe locul fostei exploatări de uraniu
Iată-i:
1. Ionel Agrigoroaei, senator (ex-PP-DD), trimis în judecată în noiembrie 2014, pentru un credit cu acte false. S-a înscris în UNPR trei luni mai târziu, în februarie 2015.
2. Lucian Iliescu, senator (ex-PNL), pus sub urmărire penală în iunie 2015, pentru fapte de corupţie. O lună mai târziu, în iulie, şi-a anunţat înscrierea în UNPR.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
3. Marius Isăilă, senator (ex-PSD), pe care Senatul l-a salvat de arestarea preventivă în iunie 2014. În august 2014, a fost pus sub control judiciar, pe fondul acuzaţiei de trafic de influenţă. S-a înscris în UNPR în septembrie 2015.
4. Anton Marin, deputat (ex-PMP), cercetat alături de Lucian Iliescu, a trecut la UNPR în martie 2015. În iunie 2015, a fost pus sub urmărire penală pentru fapte de corupţie.
5. Titi Holban, deputat (ex-PNL), s-a înscris în UNPR în februarie 2014. Trei luni mai târziu, în iunie 2014, DNA a început urmărirea penală împotriva sa.
6. Mario Caloianu, deputat (ex-PP-DD), s-a înscris în UNPR în iunie 2014. În octombrie 2014, DNA a început urmărirea penală în ceea ce-l priveşte.
7. Valerian Vreme, deputat (ex-PDL), pus sub urmărire penală în dosarul Microsoft, în octombrie 2014. În ianuarie 2015 s-a înscris în UNPR.
Trei dintre cei de mai sus au acceptat să vorbească despre condiţiile în care s-au înscris în UNPR şi despre dosarele în care sunt anchetaţi.
Agrigoroaei: "Mie-mi place disciplina"
Senatorul de Iaşi Ionel Agrigoroaei a admis că dosarul său e în acelaşi stadiu în care era şi în urmă cu an: la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. O verificare pe site-ul Înaltei Curţi arată că în procesul său au existat opt şedinţe în care cauza s-a amânat, iar următorul termen este stabilit pentru 29 septembrie 2015.
Întrebat dacă resimte vreo protecţie în noul partid, Agrigoroaei (foto) a explodat: „Asta e cea mai bună glumă! Cei mai mulţi care au plecat la puşcărie în ultimii doi ani au fost de la UNPR! Avem cei mai mulţi parlamentari cu dosare penale! Gabriel Oprea nu şi-ar permite să facă o astfel de promisiune şi nimeni nu cred că ar gândi aşa ceva! Cu dosarele e pe bune: cine a greşit nu scapă! Asta e problema care mă sperie pe mine!”.
La întrebarea „De ce UNPR?”, senatorul de Iaşi a răspuns prompt: „Interesul naţional”.
„Ce să vă spun de partid? Normal că UNPR este într-o tendinţă de creştere, motivată şi de interesul naţional, desigur. Să vă spun ceva: când am venit eu în Parlament, dacă ziceam în Senat – Dom’le, asta este o problemă de interes naţional, cei mai mulţi colegi zâmbeau, aşa… Ei, la vreo şase luni după, le-a dispărut zâmbetul şi nu mai luau în derâdere interesul naţional. Asta a făcut UNPR. Să vă mai spun ceva: după Revoluţie, din cauza lui Ceauşescu, expresia asta, interesul naţional, a fost o repulsie faţă de ea. Dar uite că UNPR a venit cu interesul naţional şi are o creştere rapidă, peste previziunile specialiştilor! Şi din alte partide, de la PSD, de la PNL, mă întreabă: Băi, ce vă fac ăştia la partid acolo? Şi le explic asta. Normal că am venit la ei. Am oferte şi de la PSD, şi de la PNL. PNL era atunci disperat să ia pe oricine! Aici am venit pentru că mie-mi place disciplina şi UNPR este un partid disciplinat, se formează o nouă echipă. Ceilalţi sunt anchilozaţi, de 25-26 de ani au aceleaşi mentalităţi”, a declarat Agrigoroaei pentru PressOne.
Ce i-a oferit UNPR?
„Dacă vă spun că nu mi-au oferit nimic, nu o să mă credeţi. Cei care au obţinut ceva sunt, probabil, mai norocoşi sau mai deştepţi ca mine. Discuţia asta am avut-o şi cu cineva de la un partid mai mare, m-a întrebat: Ce vă dă, mă? Ceva se întâmplă, de vă duceţi toţi! I-am spus: nu ne dă nimic! Şi zice: Băi, atunci sunteţi proşti!„
Marin Anton: Important e să nu fii o ţintă
Deputatul de Giurgiu Marin Anton (ex-PMP), cercetat într-un dosar cu colegul său de circumscripţie Lucian Iliescu (ex-PNL), are şi el pregătit argumentul cu „interesul naţional”.
„Eu am făcut echipă bună cu Elena Udrea. Am venit în PMP pentru Elena Udrea şi pentru că mă ajutase într-un moment greu pentru mine. Practic, am venit lângă ea. În UNPR m-am înscris după ce ea a avut problemele pe care le-a avut. M-am înscris pentru că aici nu se face caz de ideologii, ştiţi cum e, unii se dau de dreapta, dar de fapt sunt de stânga şi invers. Aici mergem pe interesul naţional. Deci, dacă în PMP m-am înscris pentru Elena Udrea, în UNPR am venit pentru asta, pentru interesul naţional, care la început era luat în derâdere de toată lumea. Avem şanse de creştere, vedeţi?”, a declarat Marin Anton (foto).
Se simte la adăpost după înscrierea în UNPR?
„Vedeţi, aici este o mare ipocrizie. Toată lumea ştie că se dau bani primarilor, dar toţi ne arătăm surprinşi la televizor, că dă bine. Cred însă că lumea asta e spre sfârşit. Important nu e să fii apărat, important e să nu fii o ţintă. Să vă dau un exemplu: pentru mine, faptul că Dinu Pescariu este în libertate e un abuz imens! Nu eu sunt ocrotit, turnătorii sunt ocrotiţi. Legea te ocroteşte dacă eşti turnător. Cel mai mare abuz al justiţiei va fi când turnătorii vor spune minciuni şi eu, de exemplu, voi fi arestat”, spune Marin Anton.
„E posibil?”, am întrebat.
„Da, dacă eu am trei duşmani şi toţi vor să-mi facă rău, se pun de acord şi denunţă acelaşi lucru. Cât despre protecţie, eu simt o protecţie. Simt o protecţie la liberali, dar când începe să se vorbească despre asta, se dă imediat un exemplu de la ei! Asta e impresia mea”, încheie Marin Anton.
Vreme trece: "N-am regrete"
Deputatul de Bacău Valerian Vreme (fost PDL), pentru care DNA a cerut aviz de începere a urmăririi penale în septembrie 2014, susţine că motivul înscrierii sale în UNPR nu are nicio legătură cu problemele sale din justiţie.
„Primăria Oneşti a fost câştigată de o echipă din care am făcut parte. Primarul e de la UNPR şi a fost susţinut de noi toţi. După 2012, aşa a fost conjunctura: UNPR s-a dus pe stânga, PDL a rămas pe dreapta, dar noi am continuat să fim o echipă. Asta e motivaţia principală legată de trecerea mea la UNPR. Nu ascund faptul că în UNPR găseşti un mediu serios, oameni de cuvânt, oameni hotărâţi, şi se vede asta în poziţia pe care a avut-o în ultima perioadă. O să mă întrebaţi dacă acum cred că am procedat bine. Aş spune că da, fără niciun fel de regrete”.
Despre negocierile cu Gabriel Oprea, Valerian Vreme (foto) recunoaşte doar că a fost ofertat înainte de 2013: „Să zicem că a existat o discuţie între mine şi conducerea UNPR, undeva înainte de 2013, dar decizia am luat-o mai târziu, în decembrie 2014, iar în ianuarie m-am înscris”.
Cât despre dosarul Microsoft, fostul ministru al Comunicaţiilor spune că „lucrurile încep să se clarifice”.
„N-am discutat cu nimeni aceste lucruri. Când vorbim de relaţia politician-justiţie, ea trebuie văzută ca o relaţie cetăţean-justiţie. Nu este corect să poţi fi protejat. Am încredere în independenţa justiţiei, şi v-o spun de pe poziţia unuia care a primit aviz de cercetare penală.”
Cu câteva săptămâni înainte de acest dialog, Vreme a recunoscut, în declaraţia dată unui post de televiziune, că nu a fost chemat la audieri în dosarul în care este cercetat.
*
În trei ani, UNPR a ajuns să aibă de 4 ori mai mulţi parlamentari decât obţinuse la alegeri. Dacă, în 2012, grupul UNPR din Camera Deputaţilor număra 10 persoane, iar cel din Senat – 5 membri, astăzi partidul condus de Gabriel Oprea are 62 de parlamentari.
21 dintre aceştia au devenit „progresişti” în intervalul iunie 2014-septembrie 2015.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this