Biroul parlamentar al fostului senator Dumitru Pelican, în 2015. Foto: Lucian Muntean
Biroul parlamentar al fostului senator Dumitru Pelican, în 2015. Foto: Lucian Muntean
04/10/2015
ÎNTREȚINUȚII. Am fost la 15 birouri parlamentare din București: 13 absenți, 5 adrese fictive
Pentru senatorii și deputații României, vinerea este prevăzută ca zi de activitate în circumscripție. În acest scop, li se alocă lunar o sumă forfetară egală cu o dată și jumătate din indemnizația brută.
Indemnizația brută a unui parlamentar este de 7.000 de lei, deci suma forfetară pentru biroul din circumscripție este de circa 10.000 de lei pe lună. De regulă, parlamentarii împart cei 10.000 de lei în mod egal: 5.000 de lei pentru plata personalului și 5.000 de lei pentru întreținerea cabinetului. Pentru această a doua jumătate, ei nu trebuie să prezinte chitanțe, ci doar o simplă declarație pe proprie răspundere.
Am vrut să vedem cum se justifică acești bani. În două zile de vineri consecutive, ne-am deplasat la adresele a 15 cabinete parlamentare din Capitală. Și am avut parte de adevărate surprize.
Jipa, UNPR. Birou primit cadou
Vineri, 11 septembrie. Fără să mai caut pe site-ul senat.ro, mă duc la cabinetul senatoarei UNPR Ruxandra Jipa, în Sectorul 6. L-am identificat când treceam prin zonă. Pe strada Bârsănești, la un pas de bulevardul Iuliu Maniu, cabinetul senatoarei Jipa se află într-o clădire unde funcționează un supermarket și un restaurant.
Lângă ușile glisante ale magazinului se observă, de altfel, un afiș cu numele ei, precum și un număr de telefon. Când intri, prima încăpere care îți fură ochii e sala de mese a restaurantului, altminteri pustie, decorată cu funde și baloane colorate. Câteva trepte mai sus, apartamentul 1 – unde Ruxandra Jipa ar trebui să își aștepte electorii cu probleme – are ușa încuiată.
Nu am timp să mă învârt de două ori pe călcâie că o fată urcă, de la restaurant, să mă întâmpine: „Pe cine căutați?”. Și mă îndrumă spre o femeie corpolentă, care, evident, nu e senatoarea.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
„Eu sunt consiliera ei. Și patroana restaurantului Loredana”. Doamna Lili, cum îi spun angajații, se oferă să îmi dea detalii despre funcționarea cabinetului, nu înainte de a comanda două cafele cu lapte. Intrăm în apartamentul 1 și ne așezăm: ea – pe scaunul senatorial, eu – pe locul cetățeanului.
Cabinetul e, de fapt, o încăpere de cel mult 20 de metri pătrați, cu un birou. Ruxandra Jipa nu e prezentă, dar „mai vine”, îmi spune, blând, doamna Lili. Ea deține toată clădirea și i-a închiriat biroul șefei sale de la UNPR, dar pe gratis. „Dânsa are contract de comodat pe spațiu”, explică doamna Lili.
Altfel spus, Jipa încasează suma forfetară pentru un spațiu primit gratuit de la consiliera sa.
Pasărea din stema României vânează și cu 320 de kilometri pe oră
Când atacă în picaj, acvila de munte este una dintre cele mai iuți vietăți din lume.
Tatiana Niculescu: "Dacă n-ar fi fost asasinat, Codreanu ar fi rămas în istorie cel mult ca un personaj excentric"
INTERVIU. Autoarea recentei biografii a lui Codreanu vorbește despre legionarul care a ajuns idolul unui protestatar din orașul american Charlottesville.
„Dar trebuie să fie ceva cheltuieli cu biroul ăsta”, insist. „Consumabile, poate?”, o întreb pe doamna Lili, cu privirea spre dosarele care tronează pe birou. „Ce consumabile? Printăm ordinea de zi, uneori, e drept. Imprimanta aia de la Parlament când merge, când nu merge”, îmi spune femeia, cu un gest de lehamite.
Și ce se întâmplă, mai exact, la cabinet?
„Suntem patru: trei referenți și eu, consiliera, pe Parlament. Joia și vinerea sunt permanent aici, dacă vin audiențe. Mă sună și stabilim data când vin să discute, eu le stabilesc o oră, deci zilnic, joia și vinerea. În general, doamna vine după ora 11 când e în București. Dar, v-am spus, nu prea vin oameni”, spune doamna Lili. Mai precis, de la începutul mandatului, adică din 2012, au venit fix 67 de persoane.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Potrivit documentelor furnizate de Senat la solicitarea PressOne, Jipa a decontat, în august 2015, 10.498 de lei. Din această sumă, 4.537 de lei – banii destinați întreținerii biroului parlamentar – i-a justificat prin declarație pe proprie răspundere.
Mutu, PSD. "Momentan, nu"
Următoarea oprire e la câteva stații de autobuz, la cabinetul senatorului PSD Gabriel Mutu, candidatul partidului la Primăria Sectorului 6. În perspectiva postului pe care îl țintește la localele din 2016, Mutu e mai atent la capitolul imagine: dovada e afișul imposibil de ignorat de la intrarea în blocul unde, la parter, funcționează o ceasornicărie.
În scară, arunc o privire pe tabelul cu întreținerea: 122 de lei plătește Mutu, lunar, pentru apartamentul cu două camere în care funcționează biroul. Apăs butonul soneriei și un tânăr se înființează la ușă, cu o replică care-mi amintește de Caragiale: „Domnul Mutu nu este aici momentan”.
Mă prezint. „Oamenii vin la cabinet, să știți. De regulă, întreabă despre izolarea termică și facem petiții la primărie”, zice tânărul. „Domnul senator e plecat din localitate?”, întreb, iar răspunsul se repetă: „Momentan, nu e aici”.
Consilierul mai spune că senatorul Mutu primește destui oameni în audiență, ba uneori lucrează și peste program. „Oamenii zic că stau 5-10 minute și stau câte o jumătate de oră”.
Și, totuși, când l-aș putea găsi? „Vrei o audiență?”, întreabă, râzând. „La prânz, pe la 1, cred că vine”.
PNL: Orban, da. Nistor, ba
Las în urmă cabinetul senatorului PSD și decid să testez și Opoziția. Ajung la două cabinete care figurează la aceeași adresă: cele ale deputaților PNL Ludovic Orban și Vlad Nistor. Se dovedește că e vorba despre birouri situate în sediul PNL Sector 1, de la Piața Romană.
Sigla cu săgeata e vizibilă de la distanță, însă numele celor doi deputați care ar trebui să primească în audiență nu figurează la intrarea în clădire. Ca să ajung la birourile lor trebuie să trec printr-un anticariat, singura cale de acces către scara interioară.
După ce-i spun ce caut, un angajat al anticariatului mă îndrumă: „Domnul Orban – îl găsiți la etajul trei. Pe domnul Nistor… nu știu”.
Urc scara interioară și, la etajul trei, în biroul deputatului mă întâmpină o secretară și o consilieră. Ludovic Orban e „în apropiere”, îmi spune consiliera, precaută, și mă roagă să aștept.
Iese Orban din birou: „Credeați că nu mă găsiți?”, întreabă el, șugubăț. „Sunt mereu aici. Când nu sunt aici, sunt la partid sau la Parlament, dar sigur sunt undeva”.
Îmi povestește că primește frecvent oameni în audiență, uneori și o sută pe săptămână, inclusiv din alte sectoare. „Dar Vlad Nistor? Nu are și el cabinet aici?”. Orban pare încurcat. „Nu știu, cred că în Kiseleff”, spune el, referindu-se la sediul central al PNL.
La ieșire, secretara îmi spune că Nistor are cabinetul la etajul 1, dar că nu l-a văzut vreodată. „A avut în Kiseleff spațiu, acum s-a mutat aici, dar n-o să găsiți pe nimeni, vă spun sigur”.
Într-adevăr, la etajul 1 e liniște. Nici o plăcuță nu se referă la vreun birou parlamentar. Singurul indiciu e adresa menționată de Vlad Nistor pe site-ul Camerei Deputaților.
Pe deputatul Vlad Nistor nu l-am putut contacta pentru o explicație. Potrivit documentelor justificative pe care ni le-a furnizat Camera Deputaților, el a decontat, numai în luna august, 8.689 de lei, dintre care 4.646 de lei i-ar fi cheltuit pentru mobilă de birou, transport în circumscripția electorală și material de protocol pentru primirea invitaților la cabinet.
Georgian Pop, PSD. Nicăieri
Pentru că e în apropiere, hotărăsc ca următoarea oprire să fie cabinetul deputatului PSD Georgian Pop, președintele Comisiei parlamentare pentru controlul SRI. La adresa indicată de el pe site-ul Camerei se găsește fostul sediu PSD Sector 1, acum abandonat.
O femeie de la pază îmi explică frumos că sediul PSD Sector 1 s-a mutat anul trecut. „De la Crăciun nu mai e nimeni acolo”, zice femeia.
Poate îl găsesc pe deputat la noul sediu al PSD Sector 1, îmi zic. Dar consiliera peste care dau pe strada Maior Gheorghe Șonțu îmi spune că Georgian Pop nu are biroul acolo. Sun, deci, la numărul de pe site-ul Camerei care e prezentat ca fiind al consilierului său, dar robotul mă anunță că e nealocat.
În luna august a acestui an, Georgian Pop a decontat 7.300 de lei, dintre care peste 5.200 de lei i-a primit pentru întreținerea biroului parlamentar.
Sturzu, PSD. Doar marțea
E amiază când ajung la cabinetul deputatului PSD Mihai Sturzu, aflat în Drumul Taberei, chiar la sediul filialei Sector 6. Un paznic vârstnic îmi spune că am greșit ziua. „Ar trebui să veniți marțea, între 5 și 6”, zice omul, recunoscând că Sturzu nu a mai trecut de ceva timp pe acolo.
Sturzu nu avea activitate nici înainte de vacanța parlamentară. Îl întreb pe paznic, ca să mă asigur, care e orarul. Fără să-și dea seama, indică alt interval orar. „Între 6 și 7, ca sa zic așa”. Pe site-ul Camerei Deputaților, șeful Tineretului pesedist afirmă că lucrează pentru cetățenii Sectorului 6 în fiecare marți, de la 16.30 la 20.30.
Mihăilă, UNPR. Nu mai e la PNȚ
Teoretic, cabinetul unde lucrează deputatul UNPR Ioan Mihăilă ar trebui să fie ușor de găsit: la câțiva pași de Piața Unirii, înspre Piața Rosetti. Practic, numerotarea haotică a clădirilor din zonă face ca biroul să fie un mister.
Îl caut, la pas, aproape o jumătate de oră, apoi decid să o sun pe consiliera sa, Anca Mirion. Care e surprinsă: „Nu știu dacă îl găsiți în caz că mergeți acolo, poate e la masă…”. Ea însăși lipsește de la cabinet.
„Dar un punct de reper îmi puteți da?”, întreb. „Piața Rosetti, pe acolo”. În cele din urmă, după ce mai cotrobăi prin zonă, ajung la Piața Rosetti. La adresa indicată de Mihăilă e sediul central al PNȚCD, partid din care deputatul făcea parte înainte de a migra la UNPR.
Deși clădirea e închisă, un tânăr de la intrare îmi zice că biroul lui Mihăilă a funcționat acolo, dar în urmă cu an. „Acum e în alt partid, a plecat de aici, nu mai are birou la noi”. E mirat că deputatul s-a înscris în UNPR.
Pentru biroul său fictiv, Mihăilă a primit de la Camera Deputaților, în august, suma de 9.100 de lei. 5.475 de lei i-a folosit pentru „întreținerea cabinetului”.
*
O săptămână mai târziu…
*
Tudorache, PSD. "Vă sunăm noi"
Vineri, 18 septembrie. Mă prezint la biroul deputatului PSD Daniel Tudorache din strada Maior Gheorghe Șonțu, în clădirea PSD Sector 1 unde, săptămâna trecută, l-am căutat pe Georgian Pop. Azi am mai mult noroc: al lui Tudorache e singurul cabinet parlamentar din sediu, după cum îmi explică consiliera sa.
Când întreb dacă aș putea discuta cu deputatul, răspunsul e clasic: „Momentan, domnul parlamentar nu e aici”.
Consiliera e tânără și îmi spune că, de regulă, Tudorache vine la birou, dar înspre prânz, când primește audiențe. „Dacă îmi lăsați un număr de telefon, când vine domnul deputat vă sunăm noi și stabilim o întâlnire”, promite ea.
Îi las numărul meu, dar apelul promis nu vine. Consiliera mi-a spus că Tudorache procedează la fel cu cetățenii care cer audiențe.
Pelican, ALDE. Nu vinerea
Aceeași situație se petrece la biroul senatorului ALDE Dumitru Pelican, amplasat într-o clădire albastră, în care funcționează și un salon de cosmetică. O consilieră brunetă îmi spune că parlamentarul nu e la cabinet.
Nu se știe când se întoarce, dar sunt asigurată că Pelican oferă audiențe. Vreo trei pe săptămână. La fel ca în cazul Tudorache, îi las numărul de telefon.
De data asta, telefonul îmi sună mai târziu. Consiliera mă anunță că senatorul m-ar putea primi marți sau miercuri. Nu vinerea, deci.
Popescu, PNL. În sfârșit
Pe deputatul PNL Dan Cristian Popescu, candidat la Primăria Sectorului 2, l-am întrerupt dintr-o discuție pe care o purta la cabinetul din Șoseaua Iancului, amplasat într-o casă destul de spațioasă, cu etaj.
„Vin vreo sută de oameni săptămânal. Vinerea sunt tot timpul aici. Dacă e vreun eveniment unde trebuie să fiu, mut joi ziua de audiențe. Avem și sâmbăta, duminica, sunt foarte multe probleme juridice. E un fel de trafic de influență, noi intervenim la autorități, dar nu mergem mai departe, nu îi reprezentăm în instanță. Avem însă oameni care primesc răspunsuri în doi peri de la Administrația Domeniului Public, Primăria Sectorului 2. E o problemă faptul că primarul nu prea acordă audiențe. Sunt și oameni care vin să ceară bani, dar pe aceia nu îi putem ajuta”, spune Popescu.
Recunoaște că sunt puține birouri parlamentare cu activitate. „În zona mea nu prea știu altele”, zice deputatul.
Bănicioiu, PSD. Doar paznicul
După întâlnirea cu Dan Cristian Popescu, pornesc spre cabinetul deputatului PSD Nicolae Bănicioiu, poziționat central, chiar lângă Ambasada Israelului. Găsesc uși închise, o plăcuță cu numele lui Bănicioiu și un paznic de la ambasadă.
Alertat pentru că fotografiez sediul, omul îmi cere, politicos, să mă legitimez. Știe că acolo se află, teoretic, un birou parlamentar, dar n-a văzut activitate defel.
Tudorie, PSD. Nu a apucat
Teoretic, pe Șoseaua Mihai Bravu nr. 180 ar trebui să găsesc cabinetul deputatei PSD Violeta Tudorie. Dau de un mic magazin de produse naturiste și de un cabinet notarial, dar niciun indiciu că în bloc s-ar afla un birou de parlamentar.
Întreb, deci, la notariat și mi se spune că „locuiește o doamnă Tudorie aici”, dar nici vorbă de cabinet unde să primească în audiență. Același răspuns mi-l dă vânzătoarea de la „Produse naturiste”. Cer numărul de interfon al administratorului. E o femeie: „A fost o doamnă Tudorie aici, nu știu dacă mai locuiește, dar nu e niciun cabinet parlamentar la adresa asta”.
O sun pe deputată să clarificăm lucrurile, poate s-a mutat. Răspunde că adresa din Mihai Bravu e nou-nouță, dar nu a apucat să dea sfoară-n țară că și-a mutat cabinetul aici.
„M-am mutat acolo de vreo lună, două. Aceea e adresa, dar nu am apucat să pun o plăcuță, ceva. Oamenii știu, mă caută, vin vreo 20-30 pe săptămână. Mă găsesc, cum să nu mă găsească? Mă sună pe mine, sună consiliera”, spune Violeta Tudorie.
Apoi, din senin, zice un „mulțumesc” și închide. În luna august, a încasat 9.400 de lei de la Camera Deputaților, dintre care 5.181 de lei pentru întreținerea biroului parlamentar.
Rădulescu, PNL. Nu-și știe adresa
Pe site-ul Senatului, adresa biroului lui Cristian Rădulescu, senator PNL (ex-PDL), nu e indicată. Totuși, dacă îl cauți pe Internet, găsești în baze de date numărul de telefon și o adresă: Hristo Botev, numărul 3. Ajunsă acolo însă, nu găsesc decât Societatea Română de Ornitologie.
O locatară îmi spune, la intrarea în lift, că nu a auzit de vreun birou parlamentar.
Îl sun pe senator și-l întreb care e adresa exactă. Răspunde prompt: strada Hristo Botev, numărul 1.
Îi spun că am fost la numărul 3 și n-am găsit nimic, așa că mă îndrumă părintește: „E pe colț, de-asta nu ați găsit”. Îmi dă ca punct de reper vechiul sediu PDL Sector 3. Caut, deci, adresa fostei filiale portocalii și descopăr că e pe Hristo Botev, dar la numărul 31.
Deci, senatorul nu știe adresa propriului cabinet. În august, a încasat 5.246 de lei pentru a-l întreține.
Popa, PSD. Cămin studențesc
În apropiere trebuie să fie și biroul senatorului PSD Florian Popa, însă la adresa indicată e un cămin studențesc. „Aici este, de ani de zile, căminul studenților la Medicină”, îmi spune o studentă, zâmbind. „Poate cabinet medical”, glumește.
Nici Popa nu a putut fi contactat pentru explicații.
Barbu, ALDE. Site-ul e de vină
În sfârșit, ultima destinație. Aici ar trebui să-l găsesc pe senatorul ALDE Daniel Barbu, potrivit datelor de pe site-ul Senatului. Descopăr doar vechea Cafenea Liberală, acum în paragină.
Îl sun pe senator, să aflu dacă are sau nu un cabinet. Zice că s-a mutat între timp. „Nu știu de ce nu e actualizat site-ul, dar oamenii vin în audiență. Primesc multe persoane într-o săptămână, dar, sigur, numărul variază.”
Informații (ne)publice
După acest pelerinaj în căutarea celor care, în fiecare vineri, ar trebui să fie la birou și să asculte problemele oamenilor, mai ales că primesc mii de lei pe lună în acest scop, am transmis solicitări Camerei Deputaților și Senatului pentru eventuale documente justificative ale parlamentarilor pe care nu i-am găsit sau care, mai mult, nu au birou deloc.
Atât Camera Deputaților, cât și Senatul ne-au transmis datele cerute și le-am folosit în textul de mai sus. Rămâne însă o dilemă: în timp ce site-ul Camerei găzduiește adresele birourilor parlamentare, datele de contact și o serie de informații economice detaliate în funcție de circumscripții, pe site-ul Senatului nu există niciuna dintre aceste informații.
De pildă, în cursul documentării acestui material, am căutat adresa biroului din București al senatoarei PSD Ecaterina Andronescu, pentru că ea afișează doar adresa Senatului. Așa că am solicitat Senatului suma pe care a cheltuit-o pentru întreținerea cabinetului de circumscripție. Ni s-a răspuns: 5.249 lei. Dar unde e cabinetul?
Ei fac legea, ei și-o aplică
Cum e posibil ca jumătate din suma pe care parlamentarii o primesc pentru activitatea în circumscripții să poată fi justificată pe baza unei simple declarații pe proprie răspundere? E simplu: ei înșiși au croit legea.
Mențiunea referitoare la activitatea în cadrul circumscripțiilor electorale apare în articolul 38 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor: „În scopul exercitării mandatului în circumscripțiile electorale, deputaților și senatorilor li se acordă lunar o sumă forfetară din bugetul Camerei Deputaților și, respectiv, Senatului pentru cheltuieli de organizare și funcționare a birourilor parlamentare”.
Nu reiese, nici din această reglementare și nici din ansamblul Statutului, că parlamentarii ar fi obligați să aibă activitate în teritoriu. În consecință, nu există nici sancțiuni. Din această perspectivă, prezența și munca parlamentarilor în circumscripțiile electorale este, pur și simplu, într-o zonă gri.
Din același articol al legii aflăm cine decide modalitatea de alocare a banilor: chiar Parlamentul. Cea mai recentă reglementare în acest sens e Hotărârea Birourilor Permanente reunite nr. 5 din 2013, care prevede, la articolul 12, că banii plătiți pentru materiale de curățenie, consumabile, protocol și întreținere „se stabilesc la limita maximă de 50% din suma forfetară”.
Acestea sunt cheltuielile pe care deputații și senatorii pot să le justifice doar printr-o declarație pe proprie răspundere. Ele sunt, în medie, de 5.000 de lei pe lună. Interesant e că cea mai recentă Hotărâre, spre deosebire de cele anterioare, nu prevede nici măcar plafoane pentru fiecare categorie de cheltuieli.
Milioane de euro, anual
Capitala are 49 de parlamentari: 33 de deputați și 16 senatori. Fiecare primește, lunar, 5.000 de lei pentru care nu trebuie să dea decât o declarație pe proprie răspundere.
49 x 5.000 lei = 245.000 de lei pe lună (aproape 55.000 de euro).
Aleșii primesc aceeași sumă și pe durata vacanței. Înmulțim 55.000 cu 12 (luni). Peste 650.000 de euro sunt virați anual din bugetul Parlamentului doar către parlamentarii de București.
Cât cheltuie Parlamentul (numai) pentru întreținerea cabinetelor unde membrii săi ar trebui să lucreze în fiecare vineri?
Există 383 de deputați și 165 de senatori, deci 548 de parlamentari. 548 x 5.000 de lei = 2.740.000 de lei pe lună. Într-un an, suma ajunge la aproximativ 32.880.000 de lei, adică peste 7,3 milioane de euro.
Peste 7,3 milioane de euro pentru întreținerea cabinetelor din circumscripții, alocați doar pe baza unor declarații pe proprie răspundere.
Dar suma totală destinată birourilor „din teritoriu” este, după cum am precizat, dublă – alți 5.000 de lei pe lună reprezint salariile personalului. Asta înseamnă că activitatea din circumscripțiile electorale costă anual statul român, adică pe contribuabili, aproximativ 15 milioane de euro.
Ar trebui să ne asculte cineva de banii ăștia.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this