logo
Susține
Oamenii fainiDezinformareInternaționalTineriProject FIstorieEnglish Section
  • Știri
  • Opinii
  • Mediu
  • Viața
  • Orașe
  • Oamenii faini
  • Dezinformare
  • Internațional
  • Tineri
  • Project F
  • Istorie
  • English Section
Lucian Muntean

Lucian Muntean

Redactor

Lumea

14/10/2015

GALERIE FOTO. Sicilia, insula Medusei

https://images.pressone.ro/wp-content/uploads/2019/09/24173427/Lucian-Muntean.jpg

Lucian Muntean

Redactor

Când călătoreşti în Sicilia, e bine să lași deoparte ideile preconcepute despre Mafie și violență. Vei descoperi un peisaj spectaculos și orașe superbe, încărcate de vestigii antice "in situ".

În apropiere de Catania, peisajul e dominat de vulcanul Etna, al cărui crater are o altitudine de 3350 metri, cel mai înalt din Europa. Învăluit de nori Cumulonimbus, vulcanul se află într-o etapă de acalmie.
Insula, cu o suprafaţă aproximativ cât cea a Belgiei, este brăzdată de șosele care se intersectează uneori cu vechi drumuri romane.
Pe măsură ce înaintezi în interiorul Siciliei, peisajul devine tot mai arid. În văile care seacă pe timpul verii, pământul este cultivat chiar până la baza versanților calcaroși.
Un vânzător ambulant traversează cu taraba sa Via Maqueda, chiar în centrul orașului Palermo. Comunitatea arabă este stabilită în cartierul La Kalsa, aflat în apropiere.
Palermo a fost fondat de fenicieni înainte de Hristos, cucerit de romani, ulterior de arabi, apoi de normanzi. Cu timpul, au ajuns aici chiar și români, pe care îi auzi vorbind pe stradă sau în magazine, dar nu pe un ton de cuceritori.
Pe Via Butera, la numărul 24, o placă memorială menționează că aici a murit Nicolae Bălcescu, în 29 noiembrie 1852. Avea 33 de ani şi îşi trăise în exil, la Palermo, ultima parte a vieții.
Cu o arhitectură impresionantă, catedrala romano-catolică din Palermo se conturează pe cerul înserat. Aflată pe Via Vittorio Emanuele, catedrala oferă și un loc de popas pentru trecători de toate vârstele.
În apropiere de orașul Piazza Armerina se află Villa Romana del Casale, monument aflat în patrimoniul UNESCO. Construită în prima parte a secolului IV d.Hr., vila i-a aparținut unui latifundiar roman.

Distrusă, probabil, de vandali și vizigoți, a fost apoi părăsită în secolul XII și ulterior acoperită de o alunecare de teren. În secolul XIX au fost găsite fragmente de coloane ale vechilor ruine.

Săpăturile arheologice au continuat în etape până în anii 1950-1960, când întregul sit a fost  protejat și acoperit cu o structură modernă.
Descoperirea a fost uluitoare. Vila conține cel mai mare și mai bine păstrat mozaic din perioada romană. Întreaga pardoseală e placată cu mozaic, care înfățișează ritualuri, scene de vânătoare şi mitologice. Probabil cel mai cunoscut mozaic este acesta, cu zece femei în costume de baie, la finalul unei competiții sportive.

Constatăm astfel că preocupări pe care le considerăm "cuceriri" ale modernităţii erau prezente și în antichitate.
Fragmente de coloane din calcar ale ruinelor din Valle dei Templi, la Agrigento. Inițial, a fost colonie grecească şi s-a numit Akragas.

Asediat de cartaginezi în 406 î.Hr., orașul a fost cucerit de romani în 261 î.Hr..
Templul Concordiei este cel mai bine păstrat templu grecesc. Sculptura de bronz din prim plan, intitulată "Ikaro caduto" (Icar prăbuşit), este creația din 2011 a artistului polonez Igor Mitoraj.
Acest impresionant parc arheologic, aflat pe lista UNESCO, este o adevărată lecție de istorie, dar și un bun exemplu de cum se face turism.
Un alt exemplu de sit arheologic grandios este Amfiteatrul Grecesc de la Taormina, cu o priveliște panoramică spre mare și spre vulcanul Etna, aflat la sud.

Amfiteatrul a fost reconstruit în secolul I d.Hr. de romani, care organizau aici și lupte cu gladiatori.
Orașul Taormina, agățat parcă pe versanții muntelui Taoro, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Sicilia.
Un grup de turiști asiatici fotografiază Domul din Siracusa, aflat în centrul istoric, pe insula Ortigia. Localnicii se laudă cu Piazza Duomo ca fiind una dintre cele mai frumoase piețe din Italia.
Doi îndrăgostiți sunt imortalizaţi pe faleza mării, pe insula Ortigia, în centrul istoric din Siracusa. Un alt mesaj de amor a fost lăsat deja în acest loc...
Situat pe un versant calcaros, săpat direct în stâncă în secolul VI î.Hr., Amfiteatrul Grec din Siracusa este încă funcțional.
În apropierea Amfiteatrului Grec este o mare carieră de calcar, din care s-a extras material de construcție pentru majoritatea clădirilor din Siracusa. Aici se află și peștera numită "Urechea lui Dionysos".
În piața din Siracusa, turiștii asistă la prepararea unor sandviciuri de către un comerciant cu experiență.Toate ingredientele sunt proaspete și provin de la producători locali.
Văzut din goana mașinii, orașul Caltagirone pare doar o aglomerare de case pe vârful unui deal. Nu își trădează secretul: este orașul ceramicii tradiționale siciliene, aflată în patrimoniul UNESCO.
Ceramica de Caltagirone se remarcă prin originalitatea modelajului și prin cromatica glazurilor. Astfel de ghivece pentru flori sunt decorate într-un stil baroc cu chipuri umane și ghirlande de fructe.
Noto este, prin definiție, orașul baroc al Siciliei. Această arhitectură  datează de după cutremurul devastator din 1693, care a distrus aproape tot estul insulei.
Într-o lumină aurie de apus de soare, un cerșetor stă pe pragul catedralei din Noto - Basilica di San Nicolo. Dar mai toţi credincioșii, cât și turiștii au carduri bancare. Rar poartă cineva mărunțiș...
Rufele sunt atârnate la uscat în plină stradă, la Agrigento. Moda se schimbă, dar obiceiul ba...
În zona nouă a oraşului Siracusa, Santuario della Madonna della Lacrima se remarcă prin arhitectura atipică, dar și prin înălțimea de 80 de metri.
Santuario della Madonna della Lacrima, construită, începând din 1957, după planurile arhitecților francezi Michel Andrault și Pierre Parat, a fost finalizată în 1994.
Pe Corso Umberto I din centrul Taorminei, turiștii sunt captivați de telefoanele mobile, chiar dacă Pinocchio îi îmbie să intre într-un magazin cu jucării clasice din lemn.
Un câine păzește scuterul lăsat cu cheia în contact. Și în Sicilia, ca în toată Italia, pasiunea pentru scutere este nemărginită.
Fructele acestor cactuși poartă în Sicilia numele de "ficudinnia", adică "smochin indian". Cresc atât în zone aride, cât și în culturi sau ghivece decorative.
Trinacria - simbolul Siciliei - o reprezintă pe Medusa, înconjurată de trei picioare care aleargă. Mai are sensul și de triunghi, asemănător cu forma insulei.

Text și fotografii: Lucian Muntean

Share this

PressOne
  • RSS
  • Despre noi
  • Politica editorială
  • Politica de verificare a conținutului
  • Contact
  • Termeni și condiții

© 2025 PressOne.ro

  • RSS
  • Despre noi
  • Politica editorială
  • Politica de verificare a conținutului
  • Contact
  • Termeni și condiții