REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

25/01/2016
Președintele Asociației Forestierilor, Nicolae Țucunel. Foto: Mihai Dăscălescu (c) Mediafax Foto

De ce se revoltă forestierii: scumpirea lemnului cu o treime amenință 50% dintre locurile de muncă

Sectorul forestier din România este în pragul unei crize grave: peste 80.000 de locuri de muncă – adică aproximativ 50% – ar putea dispărea, avertizează comunitatea forestieră.

Principalul vinovat e considerat a fi Regia Națională a Pădurilor (RNP) Romsilva, care a majorat prețurile de vânzare a lemnului, periclitând șansele de existență ale companiilor mici și mijlocii care fac produse finite.

Istoria scumpirii bruște a lemnului are și un moment zero: 11 noiembrie 2015.

Atunci a apărut, în Monitorul Oficial, una dintre ultimele Hotărâri de Guvern cu semnătura premierului Victor Ponta: HG 924/2015. Pe numele lung – Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică.

A doua zi, în 12 noiembrie, Romsilva publica noile prețuri ale lemnului. Scumpirea față de anul trecut este de aproximativ 35%.

Pentru a ne explica situația l-am căutat pe președintele Asociației Forestierilor din România, Nicolae Țucunel.

Într-un interviu pentru PressOne, el spune că firmele mici și mijlocii riscă să dispară, pur și simplu, din cauza prețurilor impuse de Romsilva. Singura lor șansă este ca Ministerul Mediului să detensioneze situația.

– Problema principală cu care se confruntă companiile forestiere este o creștere bruscă și mare a prețului la care Romsilva vinde lemnul. Este acesta un efect al Hotărârii de Guvern 924/2015?

– Este corect. În această Hotărâre există un articol, cu numărul 20, pe care, nu numai după părerea noastră, ci și după părerea altor instituții ale statului abilitate în a aprecia valabilitatea unor legi sau reguli, Romsilva l-a intepretat eronat.

Părerea noastră este că această interpretare a fost tendențioasă și, ca atare, prețurile de referință – de la care ar fi trebuit să înceapă calculul prețurilor de pornire – au fost greșit fundamentate, plecând de la prețurile de adjudecare din anul trecut.

Deși, în ultimii 5 ani, prețurile au crescut constant, ca urmare a competiției de pe piață, Romsilva a pus acum ștacheta foarte sus și de aici ar fi urmat să înceapă competiția.

Or, oamenii au simțit în cea mai mare măsură că aceste prețuri nu sunt sustenabile, iar agenții economici nu au putut să depună oferte pentru achiziții de masă lemnoasă.

– Cum a fluctuat prețul lemnului vândut de Romsilva în ultimii ani?

– Între 2011 și 2015, prețurile de pornire au crescut de 2,5 ori. Prețul de pornire al acestui an, 2016, crește sigur cu 35% față de prețul de pornire de anul trecut.

E un salt mult prea mare, în condițiile în care, în mod normal, o astfel de creștere poate să fie fundamentată pe rata inflației și pe niște coeficienți care nu depășesc 4-5%.

O creștere de o treime a prețului de pornire – de unde să înceapă piața să lupte -, acesta a fost șocul acestui an.

Unele companii de prelucrare a lemnului din România folosesc inclusiv coaja, pentru a valorifica tot ceea ce achiziționează. Foto: Raul Ștef

– Cum vă explicați această creștere bruscă?

– Dintr-o eroare de interpretare a acelui articol din HG 924. E adevărat că ea e tânără, această HG. Poate că ar mai fi trebuit aprofundată, pentru că a apărut în Monitorul Oficial în 11 noiembrie, iar în 12 noiembrie, a doua zi, directorul general al Romsilva a dat decizia cu prețurile de referință, de unde tragem concluzia că a fost o chestiune pregătită anterior…

– Există vreun jucător din domeniu avantajat de această creștere?

– Nu există, decât dacă am lua în calcul faptul că, în situația aceasta, e foarte probabil ca jumătate dintre agenții economici din domeniu să închidă activitatea. Și atunci înseamnă că în piață rămân doar jumătate din cei care sunt acum.

Competiția va rămâne deschisă și probabil că, dacă nu vor mai rămâne destui jucători aici, vor veni alții… Uniunea Europeană e deschisă, mai sunt și alte zone interesate, competiția rămâne deschisă în continuare.

– Atunci explicați-ne pe cine pune în pericol măsura Romsilva…

– Situația e periculoasă pentru toate firmele din exploatări forestiere care, neavând obiect al muncii, vor trebui să-și restrângă activitatea sau chiar s-o închidă.

Aceste firme sunt mici, în cea mai mare măsură, dar și mijlocii, în general în zone rurale, deci vorbim despre un segment în care locurile de muncă se creează greu și unde multe familii ar avea de suferit.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Asta o dată. În al doilea rând, industria. Care industrie de prelucrare a lemnului a avut o dezvoltare accentuată prin tehnologizare și prin investiții foarte multe care s-au făcut aici.

Acum însă, industria de prelucrare e într-un pericol foarte mare, pentru că nu este lemn în piață. La fel e industria mobilei, care a dezvoltat foarte multe investiții și programe, în special pe mobilă din lemn masiv, plecând de la mobilier de grădină sau stradal, până la mobilă din lemn masiv.

Și industria construcțiilor, care acum nu este în plină activitate, pentru că nu stă nimeni să facă șarpante și căpriori… Dar, foarte curând, în primăvară, vor resimți și ei acest lucru, lipsa lemnului din piață.

– Să presupunem că se reduc tăierile ilegale. În acest caz, această scumpire atât de mare a lemnului nu poate să fie considerată un avantaj pentru jucătorii mari, care își permit să plătească aceste prețuri?

– Când ai o afacere, indiferent dacă ești jucător mare sau mic, faci niște calcule cu accent pe prețuri. Eu vă garantez că niciun calcul nu rezistă, pentru că piața lemnului este în scădere.

Peste tot, cumpărătorii de lemn au anunțat scăderi ale prețului și nici cumpărătorii mari nu-și pot permite să producă scump și să vândă mai ieftin.

Deci, nu de aici va veni o modificare. Vor rămâne în piață cei care nu fac greșeli, iar cei care fac greșeli și vor aborda în acest fel creșterea prețurilor o vor resimți.

– Acea Hotărâre pe care ați amintit-o, noul Regulament de valorificare a lemnului, aduce modificări fundamentale de procedură, care nu existau până acum?

– După părerea noastră, sunt modificări fundamentale. Una dintre ele este că, așa cum citim noi Hotărârea, Regia Națională Romsilva nu mai are posibilitatea de a reține preferențial o parte din masa lemnoasă, pe care să o exploateze în regie proprie.

Și, conform raportului pe care Romsilva îl depune în fiecare an, ei gestionează un volum de 3 milioane de metri cubi, din totalul de 9,5 milioane, fără să fie supus licitației publice. Îl vindeau cui voiau.

Acest HG spune, la articolul 74, că Romsilva, pe activități economice, va trebui să depună o ofertă. Or, Romsilva era și agent economic preferențial, și administrator, și controlor… Este de toate, și jucător, și arbitru, cum s-a exprimat cineva.

Noi așa înțelegem acest HG, că acest statut special al Romsilva se desființează, dar uite că apar tot felul de surprize.

Credem că e nevoie de o autoritate care să gestioneze acest act normativ și să arbitreze relația cu agenții economici, pentru că s-a ajuns într-o situație de blocaj.

Noi ne gândim la Ministerul Mediului în primul rând, prin Departamentul de Păduri. Există în legislație posibilitatea ca o astfel de misiune să fie încredințată Gărzii Forestiere, dar Ministerul este cel care ar putea să regleze totul.

– În condițiile acestea, câte locuri de muncă estimați că ar putea dispărea din sectorul forestier în următoarea perioadă?

-Trebuie să vă spun că este afectat un întreg domeniu. Noi facem parte dintr-un lanț trofic, ne alimentăm unii pe alții; exploatările forestiere fac activitatea de recoltare a lemnului, preluat apoi de industrie, de la industrie trece la mobilă și la construcții.

Din primele trei segmente – exploatări, industrie și mobilă, sunt direct angajați 160.000, cu servicii conexe încă pe-atâtea. Este greu să vă spun acum câte din locurile astea de muncă vor fi afectate. Noi spunem că vor fi toate, într-o formă sau alta, dar, în mod cert, cel puțin jumătate din ce v-am spus acuma vor fi grav afectate dacă această stare continuă.

Pentru că suntem deja în întârziere de mai bine de o lună. Or, activitatea în pădure se desfășoară în două sezoane, este perioada de iarnă și cea de vară – iar în cea de vară se intervine mai puțin.

Am transmis o scrisoare către Guvern, încă nu am primit un răspuns, dar probabil că a fost trimisă la Ministerul Mediului, iar Ministerul urmează să răspundă.

Noi suntem în legătură cu Ministerul, comunicăm cu ei, dar nu știu… Romsilva e așa de bine înfiptă în picioarele proprii, încât nu cred că se uită prea cu teamă la Minister.

Fostul director și-a depus demisia, dar încă este în funcție până la finalul lunii martie.

Mai sus de Minister, sigur, e tot Guvernul, dar fiecare minister are obligațiile lui. Speranța noastră este la Ministerul Mediului, și, alături de Minister, Consiliul Concurenței, care s-a pronunțat pe mai multe din spețele acestea de care vorbim noi acum și care mă încurajează să vă spun ceea ce vă spun.

Ministerul cere Regiei din subordine să “reanalizeze” prețurile

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a dat publicității, vineri, 22 ianuarie, un comunicat de presă prin intermediul căruia solicită Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva să reanalizeze prețurile la care va comercializa masa lemnoasă în acest an.

„Atât analiza MMAP, cât și motivele invocate de operatorii economici privind eșecul licitațiilor desfășurate arată că prețurile practicate de RNP Romsilva sunt ridicate”, se arată în comunicat.

În comunicat este prezentată și opinia formulată de către Consiliul Concurenței:

„Opinia autorității de concurență arată că ‘Prevederile art. 20 alin. (4) din HG 924/2015 nu obligă administratorul fondului forestier proprietate publică la stabilirea nivelului de piață al prețurilor de referință (…)’.

În continuare, Consiliul Concurenței explică: ‘prețurile de referință trebuie stabilite în funcție de condițiile de piață’.

Mai merită menționat că directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, și-a anunțat demisia în 14 ianuarie. Aceasta ar urma să intre în vigoare în 21 martie.

Adam Crăciunescu este cercetat în dosarul retrocedărilor ilegale de pădure, procurorii acuzându-l că ar fi prejudiciat Romsilva cu peste 300 de milioane de euro.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios