Adam Tănase din Chitila. Foto: Arhiva personală
20/09/2015
Cine e autorul paginii de Facebook "Laura CK"
Când şi-a dat seama că iniţialele procurorului-şef al DNA sunt identice cu ale faimosului comediant american Louis CK, un tânăr din Chitila şi-a zis – „oare cum ar suna replici de stand-up comedy bazate pe activitatea anticorupţie?”
Personajul fictiv Laura CK a născut replici memorabile, precum: „Darius Vâlcov a ridicat corupţia la rang de artă”.
Sau: „În cadrul audierilor, am rugat-o pe Elena Udrea să spună adevărul. Ne-a întrebat dacă poate alege Provocare„.
Şi încă: „Dan Şova s-a prezentat la audieri în calitate de prostănac. Nici măcar nu a primit citaţie, ci o felicitare pentru mama sa, pe care scria PT DNA SOVA”.
Mulţi români cred că autorul acestor replici, a cărui pagină de Facebook a adunat peste 12.000 de like-uri în jumătate de an, este chiar Laura Codruţa Kövesi.
Cel puţin asta afirmă adevăratul autor. Contactat de PressOne, „Laura CK„ a dezvăluit că se numeşte Adam Tănase şi are 27 de ani.
– Cu ce te ocupi?
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Adam Tănase: Lucrez în vânzări şi, totodată, sunt profesor particular de informatică. Fac meditaţii, sper ca într-o zi să ajung preşedinte… ?
– Ce anume, în vânzări?
– Vând programe educaţionale pentru tineri antreprenori.
Căderea lui Mihai Lucan. Istoria chirurgului care a falimentat un institut de stat pentru clinica proprie
Cunoscutul chirurg și fiul său sunt învinuiți că ar fi delapidat peste 5 milioane de lei de la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj.
– Locuieşti în Bucureşti?
– În Chitilaƒ, dar îmi desfăşor viaţa în Capitalăƒ.
– Cum a apărut personajul Laura CK?
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
– Mă uitam la un video cu celebrul comediant Louis CK (Székely, pe numele său real – n.r.) chiar în perioada de vârf a activităţii DNA. Nu ştiu exact de ce, dar mi-a săƒrit în ochi că doamna procuror-şef are aceleaşi iniţiale şi automat mi-am imaginat-o în ipostaza de a face stand-up bazat pe activitatea zilnică a DNA. Că material este! Am propus o glumă pe grupul de umor „Utopia” de pe Facebook şi, când am văƒzut că se bucură de succes, am creat această pagină specială. De pe respectivul grup au venit primele like-uri, şi de acolo explozia care a urmat.
– Asta se întâmpla acum cât timp?
– Prima postare a fost pe 11 decembrie 2014.
– Deci 12.000 de like-uri în jumătate de an…
– Da, dintre care primele 6-7000 în prima săptămână.
– Care au fost cele mai ciudate reacţii pe care le-ai primit după lansarea paginii?
– Am primit documentaţii privind diverse cazuri de corupţie. Şi tot felul de sesizări din ţară. I-am redirecţionat politicos pe domnii respectivi pe pagina oficială a DNA.
– Erau cazuri documentate sau pur şi simplu delaţiuni?
– Erau şi de câteva pagini. Le-am şters făƒrăƒ să le citesc. Mâine-poimâine mă trezesc citat ca martor în vreun dosar…
– Unii chiar cred că eşti Laura Codruţa Kövesi.
– Absolut. Îi transmit pe această cale multele felicitări şi încurajări care au ajuns, din greşeală, la mine. Cele de rău le păstrez pentru mine.
– Nu te-a contactat niciodată nimeni de la DNA, vreun reprezentant de PR? Poate chiar doamna Kövesi…
– Nu. M-am bucurat de aprecierile unor oameni de presă şi persoane publice din zona internetului şi nu numai, dar nu am fost contactat de nimeni de la DNA. Încăƒ. Am citit că doamna Kövesi gustă glumele ce se fac pe internet. Ceea ce mă bucură.
– Cum ţi se pare Laura CK, personajul real?
– Nu ştiu dacă sunt în măsură să emit judecăţi asupra activităƒţii dumneaei. Însăƒ mi-e greu să cred că e genul de om responsabil cu bancurile la petreceri. De aici şi faptul că mulţi găƒsesc amuzantă ipostaza în care o portretizez eu pe pagină. M-ar bucura să cred că această pagină ajută la creşterea popularităţii unui profesionist adevăƒrat, cum, personal, cred că este doamna Kövesi.
– Te-ai gândit să dezvolţi şi un site cu conţinut de acest tip?
– M-am gândit să scriu o carte poliţistă, cu iz de satiră politică, ale cărei personaje să fie asemănăƒtoare (dar pur întâmplăƒtor) cu personajele principale ale luptei anticorupţie din România. Nu cred că sunt în stare de unul singur să ţin un site de conţinut, dar sunt deschis la colaborări.
– Primeşti glume gata făcute?
– Da, şi am postat cu sursă ce mi s-au păƒrut pe acelaşi tip de umor. Însăƒ 99% sunt glume inventate de mine.
– Cum ţi se pare scena politică românească?
– Demnă de făcut glume pe seama ei.
– Ai vreun personaj preferat?
– Încerc să nu. Am vrut cu orice preţ să evit să înclin balanţa pe pagina de FB, pentru a nu se crede că e o pagină de propagandă a uneia dintre părţi. Uneori, însăƒ, cei dintr-o tabără sunt mai activi în zona problemelor cu justiţia.
– Te-ai gândit să monetizezi pagina asta? De pildă, s-o transformi într-un spectacol de stand-up comedy?
– Nu. Pagina „Laura CK„ nu produce bani. Am primit propuneri pentru stand-up. Nu ştiu dacă am ce-mi trebuie, însăƒ, dacă mă voi apuca de aşa ceva, nu voi fi nişat pe zona politică. Vreau ca lumea să înţeleagă că e doar o pagină de umor.
– Eşti fan de stand-up comedy?
– Absolut. Merg de câte ori am ocazia.
– Ai vreun artist preferat?
– Îmi place Ricky Gervais în mod deosebit. Din ţară îmi plac toţi în mod egal. Ai noştri sunt foarte buni. Cristi Fermecătoru mi-a propus să măƒ apuc de stand-up.
– Ai vreun fel de filosofie de viaţă pe care o „aplici” în fiecare zi?
– Nu, în afară de câteva principii, încerc să nu creez reguli artificiale după care să îmi trăƒiesc viaţa.
– Citeşti? Ai timp?
– Am perioade şi perioade. Citesc mereu, dar, în general, nu literatură. Mai des caut articole despre lucrurile care mă intereseazăƒ.
– Vreau să te mai întreb cum e România pentru tine.
– Da, compuneam o metaforă. România e ca un film de comedie cu regizor în depresie. Dar măcar decorurile sunt ok.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this