REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

27/06/2017
Mihai Tudose a fost asociat cu Georgian Pop, fost șef al Comisiei de supraveghere a SRI, în firma 1001NET România SRL. Foto: Lucian Muntean

Academia Națională de Informații contrazice CV-ul lui Mihai Tudose

Biroul de Presă al Academiei Naționale de Informații a SRI comunică, într-un răspuns oficial, că Mihai Tudose nu a fost încadrat și nu a predat niciodată aici, ceea ce contrazice informația din CV-ul oficial al premierului desemnat potrivit căreia el ar fi fost lector și apoi conferențiar universitar la această instituție.

În plus, din declarația de avere pe care Mihai Tudose a dat-o publicității anul trecut a „dispărut” un autoturism Mercedes.

UPDATE. În seara zilei de 27 iunie, premierul desemnat Mihai Tudose a comentat, într-un răspuns adresat site-ului stiripesurse, informaţia potrivit căreia nu ar fi predat la Academia Naţională de Informaţii a SRI:

Da! E corect ce spune Academia. Am luat titlul în vara lui 2014, iar materia era pentru 2015. Între timp, am intrat în guvern în decembrie 2014 și nu am mai mers să predau fiindcă am considerat că nu le pot face pe ambele în același timp. Nu aveam timpul fizic necesar.

Tocmai de aceea nu se regăsește la venituri nici un leu de acolo și nici un contract de muncă. Conform uzanțelor universitare, dacă nu te prezinți la post după ce începe semestru, se disponibilizează postul.

Sunt acuzat că nu am vrut să fac două lucruri prost. Nu m-am dus să am o sursa de venituri suplimentară, rămânând dedicat muncii de la minister.

Răspunsul său nu lămureşte faptul că, în CV-ul publicat pe site-ul Camerei, Tudose a susţinut că ar fi fost lector, respectiv conferenţiar la Academia Naţională de Informaţii, dar nu în 2014 sau în 2015, ci în 2011, respectiv 2013.

Fragment din CV-ul premierului desemnat. Sursa: cdep.ro

Ce spune CV-ul

Potrivit CV-ului său oficial, publicat pe site-ul Camerei Deputaților, Mihai Constantin Tudose s-a născut la 6 martie 1967 și a devenit student al Facultății de Științe Juridice și Administrative a Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” în 1991, la vârsta de 24 de ani.

În anul II de facultate, deci când avea 25 de ani, a fost angajat la Senat drept șeful biroului parlamentar al lui Mihai Matetovici, pe atunci senator PDSR de Brăila.

A rămas șeful biroului parlamentar al lui Matetovici până în 1999, când a fost angajat la Farex SA Brăila pe funcția de consilier juridic. În paralel, în acel an a fost și membru în Consiliul Județean Brăila.

În 2000, Mihai Tudose a devenit deputat de Brăila, iar astăzi se află la al cincilea mandat de parlamentar. Din 2000 încoace, Tudose și-a îmbogățit CV-ul cu numeroase cursuri postuniversitare, diplome de master și un doctorat, după cum urmează:

– în 2001, cursul postuniversitar Management și gestiunea afacerilor, Facultatea de Științe Economice, Universitatea „Dunărea de Jos”, Galați;

– în 2006, curs postuniversitar în domeniul securității naționale, la Colegiul Superior de Securitate Națională al Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”;

– în 2006, Curs de specializare pentru cadre de conducere, Centrul European „Marshall” pentru Studii de Securitate Națională;

– în 2006-2007, master în Politici Economice Europene, la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA);

– tot în 2006-2007, curs postuniversitar Managementul comunicării și relații publice, Facultatea de Științe Economice, Universitatea „Dunărea de Jos”, Galați;

– în 2008, master Turismul în contextul dezvoltării regionale durabile, Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală – Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) București;

– în 2010, doctor în Științe Militare și Informații, cu teza Protecția infrastructurilor critice, Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”;

– în 2011, lector universitar – Academia Națională de Informații;

– în 2013, conferențiar universitar – Academia Națională de Informații.

În perioada 2014-2015, Tudose a fost ministru al Economiei în Guvernul condus de Victor Ponta, iar din ianuarie până în iunie 2017 a deținut același portofoliu în Guvernul condus de Sorin Grindeanu.

„Nu a predat în cadrul Academiei nici ca profesor asociat”

Într-un răspuns oficial remis PressOne, Biroul de Presă al Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV) contrazice CV-ul premierului desemnat:

„Domnul Mihai Tudose nu a fost încadrat niciodată la Academia Națională de Informații și nu a predat în cadrul Academiei nici ca profesor asociat”. 

În schimb, Biroul de Presă al ANIMV spune că Mihai Tudose a participat la un concurs pentru o poziție de conferențiar universitar, însă fără a fi solicitat încadrarea ulterioară pe un post didactic.

Declarațiile de avere completate de Tudose după 2011 – anul în care, potrivit CV-ului, ar fi început să predea la Academia Națională de Informații a SRI – arată că el nu a încasat niciodată venituri de la această instituție de învățământ.

Se iscă o întrebare simplă: de ce și-a trecut Mihai Tudose în CV poziții didactice de la o instituție unde nu a predat și de la care nu a obținut venituri?

În schimb, el menționează în declarațiile de avere că a fost remunerat de Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”. Colaborarea cu această universitate nu apare însă și în CV-ul său.

De pildă, declarația de avere din iunie 2014 – care cuprinde veniturile din 2013, anul în care Tudose pretinde în CV că a început să predea la ANIMV – relevă că Tudose a încasat venituri pentru activitate didactică de la o singură instituție de învățământ: Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”, pe care a și absolvit-o, la vârsta de 28 de ani.

Declarația de avere din 2014 a lui Mihai Tudose arată că, în 2013, acesta a încasat 12.000 de lei de Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”. Sursa: cdep.ro
Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Un Mercedes evaporat din declarațiile de avere

În 2004, Mihai Tudose depune prima sa declarație de avere. Menționează două autoturisme achiziționate în leasing cu soția: un Peugeot din 2002 și un Audi din 2003.

În 2005, declarația include același Peugeot din 2002 și o datorie de aproximativ 9.000 de euro la Porsche Leasing, fără ca autoturismul Audi să mai apară în document.

În declarația din vara lui 2006, apar ambele. În cea din toamna lui 2006, Tudose păstrează autoturismul Audi și își cumpără în plus un Mercedes fabricat în 2001, dar vinde Peugeot-ul unei anume Alina Ailenei pentru 10.000 de euro.

În 2007, Tudose vinde autoturismul Audi cu 19.000 de euro către firma Prisma Trade SA și își cumpără încă un Mercedes, fabricat în 2004. Acum, are două autoturisme Mercedes: unul din 2001, al doilea din 2004, și a scăpat de datorii.

În 2009, conform declarației de avere din acel an, vinde Mercedes-ul din 2004 cu 39.500 de euro și cumpără unul fabricat în 2008. În 2009, are deci două autoturisme Mercedes: unul din 2001, celălalt din 2008.

În 2010, își vinde primul Mercedes cu 15.000 de euro unui anume Valentin Negoiță și cumpără unul fabricat în 2007. Are, din nou, două mașini Mercedes: una din 2007, cealaltă din 2008.

În 2013 o vinde pe cea fabricată în 2007 către o firmă pentru aproape 30.000 de euro și cumpără un Mercedes din 2009. Are, iarăși, două mașini: un Mercedes din 2009 și unul din 2008.

În iunie 2016, Mihai Tudose deține două autoturisme Mercedes, unul din 2009, celălalt din 2008. Sursa: cdep.ro

În septembrie 2016 vinde Mercedes-ul din 2008 către Apan SRL cu 90.000 de euro (!), și rămâne cu cel din 2009. Cel puțin așa reiese din declarația de avere pe care o completează la 4 octombrie 2016.

În declarația de avere din 4 octombrie 2016 apare un Mercedes din 2009. Sursa: cdep.ro

La 20 octombrie 2016 mai completează o declarație de avere, în care apar un Mercedes fabricat în 2011, proaspăt cumpărat, și tranzacția de 90.000 de euro cu Apan SRL, din septembrie.

Două săptămâni mai târziu, la 20 octombrie, Mihai Tudose are alt Mercedes, fabricat în 2011, dar nu și pe cel din 2009. Foto: cdep.ro

Însă acum nu mai apare nicăieri autoturismul Mercedes fabricat în 2009. În noiembrie 2016, își mai cumpără un Mercedes, fabricat în 2015, astfel încât ajunge să dețină din nou două.

Nici în cea mai recentă declarație de avere nu apare autoturismul Mercedes fabricat în 2009.

Firma Apan SRL îi aparține unui influent om de afaceri brăilean, Mircea Andreev, despre care presa a scris că ar fi un apropiat al fostului primar PSD Radu Mazăre.

Controversele

La 30 mai 2017, ziarul România liberă a publicat o investigație care vizează firma EN Electric Proiect Office SRL, la care soția premierului desemnat, Corina Tudose, a lucrat ca „asistent manager”. Potrivit articolului, contractele firmei cu statul român au înflorit de la angajarea Corinei Tudose, care, de fapt, ar fi lucrat la Departamentul Ofertare Licitații.

În urma articolului, Tudose a declarat că soția lui a demisionat din firmă.

„Poate nu sunt perfect, dar am două chestii la care țin: nu sunt idiot și nu fur”, a spus el, citat de România liberă.

Aceasta nu este însă singura controversă legată de locul de muncă al soției lui Mihai Tudose.

În 2010, Corina Tudose lucra, tot ca asistent manager, la firma Lumired SRL, potrivit declarațiilor de avere completate la acea dată de soțul ei. Firma avea drept obiect de activitate producerea de energie electrică.

Lumired SRL a fost înființată în 2005, avându-le drept asociate pe Liliana Preda și pe Maria Lupașcu, și sediul în localitatea Viziru din județul Brăila. În Viziru, cele două mai aveau înregistrate și alte firme. Una dintre acestea, Marex SA, a fost vizată în 2014 de o descindere DIICOT.

Procurorii i-au acuzat pe acționarii grupului Marex că ar fi vândut alcool etilic drept coniac sau votcă prin diverse societăți-fantomă, obținând astfel venituri de ordinul milioanelor de euro.

Cele două femei sunt surori și, potrivit revistei Capital, sunt fiicele omului de afaceri brăilean Marin Moraru, unul dintre cei mai bogați fermieri din România.

În cele din urmă, dosarul a fost închis cu neînceperea urmăririi penale (NUP), fără ca acționarii Marex SA să fie trimiși în judecată. În schimb, numele firmei a fost publicat în Buletinul Insolvenței anul acesta, la începutul lunii iunie.

Unul dintre lichidatorii judiciari ai firmei a fost Prime Insolv Practice SPRL – firma înființată de senatorul PSD Șerban Nicolae, despre care PressOne a scris aici și care astăzi îi aparține soției lui Sorin Blejnar.

În 2012 însă, Corina Tudose se angajase deja la o altă firmă, Electric Dupo SRL, cu sediul în București. Potrivit ziarului România liberă, la această firmă era director Victor Popescu, administrator la EN Electric Proiect Office SRL.

Prima slujbă a Corinei Tudose menționată în declarațiile de avere a fost chiar la firma soțului, AKMA Consulting.

În 2005, Gândul scria despre Tudose că ar fi plagiat denumirea firmei după mult mai faimoasa companie britanică AKMA Consulting Limited. Firma sa oferea consultanță pentru proiecte europene în județul Brăila.

Presa a mai scris că, în AKMA Consulting, Tudose a fost asociat cu soacra lui Traian Severin Lungu, fost adjunct al șefului SRI Brăila.

În altă firmă, SC 1001NET România SRL, el a fost asociat cu Petru Gabriel Vlase – deputat PSD, membru în Comisia pentru Apărare a Camerei Deputaților, cu Liviu Claudiu Doroș, fiul generalului de brigadă SRI (r) Vasile Doroș – fost șef al SRI Bacău, precum și cu Georgian Pop, fost șef al Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.

A cerut să renunțe la titlul de doctor

Mihai Tudose a fost acuzat de plagiat, în 2015, de Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație, pentru teza de doctorat pe care și-o susținuse la Academia Națională de Informații.

Tudose a fost acuzat că ar fi copiat din lucrarea comisarului-șef Radu Andriciuc, care a declarat că i-ar fi cedat drepturile de proprietate asupra paginilor respective pentru câteva mii de euro.

PressOne a scris anul trecut despre cererea lui Tudose și a altor opt doctori ai ANIMV de a renunța la acest titlu științific.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios